SCJU Bistrița, model de bune practici în infrastructura de sănătate Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 327 Vizualizări

SCJU Bistrița, model de bune practici în infrastructura de sănătate

În cadrul celui de-al doilea panel (Infrastructura de sănătate) din cadrul conferinței „Infrastructură de sănătate și finanțarea serviciilor medicale”, eveniment organizat joi, 23 noiembrie, la Târgu Mureș, de revista economică Transilvania Business și cotidianul Zi de Zi, printre vorbitori s-a numărat și  dr. Deak Maria Gabriela, director medical în cadrul  Spitalului Clinic Judetean de Urgență Bistrița.

Tema prezentării a vizat proiectul de extindere a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, valoarea acestuia ridicându-se la suma de 100 de milioane de euro.

„Sunt onorată să reprezint Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița. Din punct de vedere al proiectului PNRR care este în curs de derulare la SCJU Bistrița, termenul de definitivare a proiectului este iunie 2026, prima componentă urmând să se termine în august 2025. Noi sperăm să terminăm chiar mai repede, spre sfârșitul lui 2024,  extinderea prin construirea corpului de clădire din satele spitalului. Au început lucrările foarte rapid, nu se stă degeaba, se lucrează intens tocmai pentru a definitiva în timp util și cât mai repede acest proiect”, a precizat dr. Deak Maria Gabriela,  Spitalul Clinic Judetean de Urgență Bistrița.

Investiții derulate la SCJU Bistrița

A urmat o trecere în revistă a investițiilor derulate în cadrul SCJU Bistrița, valoarea acestota fiind de 50 de milioane de euro.

„Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița a cunoscut o dezvoltare foarte frumoasă, aș putea spune  chiar spectaculoasă în ultimii ani, atât din punct de vedere al infrastructurii și al resurselor materiale, dotări, echipamente medicale datorită investițiilor care s-au realizat în cadrul spitalului, cât și din punct de vedere al resursei umane și a culturii organizaționale, toate acestea permițând un cadru adecvat, un mediu foarte bun pentru medici și pentru întreg personalul medical care să-și desfășoare activitatea și să se dezvolte profesional, oferind servicii medicale noi de înaltă calitate pentru pacienții noștri, pentru populația deservită și adaptată la nevoile populației, astfel aducând un plus valoare prin care să  îmbunătățim starea de sănătate a populației  la nivelul județului Bistrița-Năsăud. În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița avem proiecte care s-au finalizat, investiții în valoare de aproape 50 de milioane de euro. De asemenea, avem proiecte care sunt în curs de desfășurare în valoare de a aproximativ 100 de milioane de euro. În cadrul proiectelor finalizate avem un bloc operator centralizat cu opt săli de operație independente, avem secția de chirurgie generală construită de la zero, secțiile de ATI, neonatologie, estetico-ginecologie renovate, modernizate și dotate cu aparatură  de ultimă generație, realizarea heliportului, modernizarea și dotarea UPU SMURD. La fel și  modrnizarea, dotarea ambulatorului de specialitate și a secțiilor externe, oncologie, boli infecțioase, dermatologie și pneumologie, acestea fiind proiectele cele mai importante”, a spus dr. Deak Maria Gabriela.

Extindere de 100 de milioane euro

„Avem un  proiect în derulare foarte foarte mare acum. Este vorba de un proiect de 100 de milioane de euro pentru extinderea pavilionului Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița. Acesta constă în construire a unui corp de clădire cu două niveluri la subsol, parter și patru etaje, cu o pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă. Acest proiect a fost selectat și aprobat pentru finanțare prin PNRR, situându-se pe locul trei din totalul de 27 de proiecte aprobate și finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul are patru componente majore, componenta extindere spital cu pavilion, reabilitareaa energetică și modernizare pavilionului existent,  digitalizare și achiziționare aparatură medicală. Cele 100 de milioane de euro sunt asigurate în procent de 95% prin finanțarea PNRR și 5%,  co-finanțare a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.  Extinderea spitalului se va face în spatele clădirii principale ale sediului central pe o suprafață desfășurată de aproximativ 16.000 mp și va aduce o serie de elemente noi în cadrul structurii organizatorice și a serviciilor pe care le oferim, dintre care amintesc cardiologia intervențională specialitatea buco-maxilo-facială, recuperare neurologică care sunt și neurochirurgie și chirurgie plastic, două dintre ele fiind specialități noi în cadrul spitalului, celelalte având deja specialiști, inclusiv pe linie de gardă asigurată care desfășoară activitatea în secțiile ORL și chirurgie generală, urmând să se desfacă de aceste secții și să devină compartimente”, a precizat directorul medical din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgență Bistrița.

Cum va arăta noua față a spitalului?

„La subsolul extinderii vor fi magaziile spitalului, vestiare. La parter  va fi Centrul Județean de Hemodializă, o parcare se automată pentru personalul spitalului și biroul de internări. La centrul Județean de Hemodializă vom crește de la 9 aparate la 16 aparate, iar parcarea va asigura aproximativ 56 de locuri de parcare pentru personalul spitalului. La etajul unu va fi sectorul pentru spitalizările pe zi, compartimentul ORL, compartimentul BMF, compartimentul de chirurgie plastică și un anfiteatru  pentru cursuri, conferințe și ședințe.  La etajul doi va fi secția de secția de obstetrică-ginecologie, secția de cardiologie cu un compartiment de cardiologie intervențională și  sală de operații hibrid pentru cardiologie intervențională. La etajul trei va fi blocul operator. Practic se va extinde blocul operator actual cu 4 noi săli de operație. Specialitățile chirurgicale care își vor desfășura activitatea în corpul nou vor avea alocată sală de operație. Blocul operator este legat de blocul operator din sediul central prin pasarela de trecere. De asemenea, aici va fi un compartiment neurochirurgie și un compartiment de recuperare neurologică. La etajul patru se va muta din sediul central secția de neurologie unde va fi unitatea de Stroke cu 8 paturi și compatrimentul de gastro enterologie”, a precizat dr. Deak Maria Gabriela.

Etapele derulării proiectului

„În ianuarie 2023 proiectul a fost aprobat, termenul de realizare a proiectului fiind  iunie 2026. Am semnat contractul în data 17 martie iar în 20 martie deja au început lucrările la cea mai mare investiție din sectorul public de sănătate din județul Bistrița-Năsăud”, a precizat reprezentantul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE