O gospodărie săsească din Viscri, restaurată cu ajutorul unei fundații care a aparținut Regelui Charles Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 209 Vizualizări

O gospodărie săsească din Viscri, restaurată cu ajutorul unei fundații care a aparținut Regelui Charles

Fundația Mihai Eminescu Trust a obținut în luna februarie 2023 o finanțare nerambursabilă acordată de către Institutul Național al Patrimoniului prin programul Timbrul Monumentelor Istorice, pentru realizarea documentației de restaurare a gospodăriei tradiționale din Viscri, numărul 140.

Prin finanțarea obținută s-au asigurat serviciile de proiectare fazele DALI, DTAC, PT, DE pentru monumentul istoric aflat în situl rural Viscri înscris în Lista Monumentelor Istorice cod LMI BV-II-s-A-11841 și în Patrimoniul Mondial UNESCO. Gospodăria este tipică săsească, cu parcela de teren alungită, casă de locuit așezată pe frontul de stradă, anexă în continuarea casei, cu șura dispusă transversal pe parcelă și cu o grădină generoasă”, au declarat reprezentanții Fundației Mihai Eminescu Trust.

Proiectul „Casa Noastră Viscri – Restaurare și Conversie funcțională gospodărie săsească în spațiul comunitar public multifuncțional” propune reintegrarea gospodăriei în viața comunității prin amenajarea multifuncțională a spațiilor interioare și exterioare. De spațiile nou create și de activitățile organizate vor putea beneficia locuitorii satului de toate vârstele, dar și turiștii, vizitatori, precum și voluntarii care se implică în diversele activități organizate în situl Viscri.

Proiect de aproape 208.000 de lei

Împreună cu partenerul nostru local din acest proiect, Fundația Alba Eglesia, au fost realizate activități de promovare și mediatizare a proiectului pe canale proprii de comunicare, iar publicul larg și a membrii comunității au fost implicați într-o acțiune numită „Voluntariat pentru patrimoniu”, dar și în organizarea evenimentului „Zilei porților deschise”. Serviciile de proiectare au fost receptionate cu succes și s-au obținut toate avizele necesare”, au adăugat aceștia.

Datorită documentației tehnico-economice realizate prin TMI, Fundația Mihai Eminescu Trust a fost eligibilă pentru un apel de finanțare în vederea executării propriu-zise a proiectului începând cu anul 2024. Valoarea contractului de finanțare este de 207.510 lei, iar fundația Mihai Eminescu Trust are o contribuție proprie de 29.401 lei.

Fundația Mihai Eminescu Trust, al cărei patron a fost între anii 2003-2013, Alteța Sa Regală, Regele Charles al Marii Britanii, își are sediul în Turnul Cojocarilor din Sighișoara. Fundația mureșeană are o experiență de peste 20 de ani în revitalizarea și revigorarea comunităților, a patrimoniului cultural și natural transilvănean și a implementat până în prezent peste 1300 de proiecte de restaurare, dezvoltare comunitară, împădurire, educație non-formală pentru copii și cursuri de instruire profesională pentru adulți.

(L.P.)

Sursa foto: Facebook – Mihai Eminsecu Trust

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE