”Fibula de la Suseni” acordată UMFST ”George Emil Palade”. ”Târgu Mureș, oraș universitar”, slogan al normalității Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 422 Vizualizări

”Fibula de la Suseni” acordată UMFST ”George Emil Palade”. ”Târgu Mureș, oraș universitar”, slogan al normalității

Prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, a decernat vineri, 1 decembrie 2022, Diploma de Excelență și distincția ”Fibula de la Suseni” principalei universități din județul Mureș, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Cea mai prestigioasă distincție a județului Mureș a fost acordată cu prilejul Zilei Naționale a României, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu Mureș.

În cadrul aceluiași eveniment, prefectul Ciprian Dobre a acordat ”Fibula de la Suseni” și unui număr de opt personalități care au avut o contribuție importantă la viața comunității mureșene de-a lungul carierei: Mariana Gorczyca – scriitoare și jurnalistă, părintelui Răzvan Iacob Șulea, protopop ortodox al municipiului Târgu Mureș, Dorin Stanciu – toboșarul Cetății Medievale Sighișoara, Ella Kovacs – multiplă campioană europeană la atletism, Szélyes Ferenc – actor și președinte al Asociației Teatru Șura, Radu Florea – jurnalist și artist plastic, Mihai Suciu – prozator și publicist și Petruț Chirteș – meșter popular și ”Tezaur Uman Viu”.

Devotați idealului de progres al cunoașterii

Laudatio-ul pentru UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș a fost lecturat de către prof. univ. dr. Horațiu Suciu, președintele Senatului principalei universități mureșene:

”Este o mare onoare să ne aflăm astăzi aici, în cadrul solemn al decernării Distincției ”Fibula de la Suseni”, pentru Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș. Acest prestigios eveniment reprezintă un moment de celebrare și recunoaștere a excelenței, a tradiției și a angajamentului continuu pentru cunoaștere și progres în domeniul științelor și al educației superioare.

Universitatea noastră, plină de istorie și realizări remarcabile, poartă cu mândrie și responsabilitate numele unuia dintre cei mai iluștri savanți ai României, George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină. Într-adevăr, suntem păstrători ai unei moșteniri academice și științifice care ne inspiră și ne ghidează în căutarea cunoașterii și în dezvoltarea profesională a studenților noștri.

Cu o istorie ce începe în 1945, când Regele Mihai I al României semna Decretul-lege de înființare a Universității de Medicină și Farmacie, UMFST Târgu Mureș este o instituție care a evoluat continuu, adaptându-se la noile provocări și schimbări ale societății contemporane. Cele șapte facultăți, programele variate și preocuparea pentru calitatea educației reflectă devotamentul pentru formarea unei noi generații de profesioniști în domeniul medical și farmaceutic, al științelor și tehnologiei.

Un aspect deosebit al UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș este caracterul său multicultural și multinațional. Faptul că peste 1.500 de studenți străini din peste 45 de țări aleg să studieze aici subliniază prestigiul și deschiderea noastră către diversitatea culturală și lingvistică. Filiala din Hamburg, extensia din Bistriția și, mai recent, din Târnăveni, confirmă deschiderea Universității.

Investiția în facilități moderne și tehnologii avansate este o dovadă a angajamentului UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș pentru excelentă și inovare în educație și cercetare. De la Centrul Didactic și de Examinare – UNIX, Centrul Național de Realitate Virtuală Augmentată, Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice și, mai recent, până la Centrul de Excelență în Farmacovigilență, UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș le oferă studenților mediul propice pentru dezvoltarea abilităților lor.

În plus, UMFST Târgu Mureș nu se oprește doar la sfera academică. Baza sportivă de excepție, facilitățile culturale, și proiectele inovatoare, cum ar fi primul proiect de bike sharing pentru studenți din România, reflectă grija pentru sănătate, mediu și dezvoltare personală echilibrată.

Prin toate acestea, completate de Muzeul Universității, Biblioteca Universitară, studiourile TV și radio UMFST Live, sau editura University Press, UMFST Târgu Mureș dovedește că este nu doar o universitate, ci o comunitate vibrantă și dinamică puternic ancorată in societate,  un reper solid în evoluția si devenirea Târgu Mureșului, a județului Mureș și a României.

UMFST va construi și va administra Spitalul Clinic Universitar “George Emil Palade”, Centrul de Dezvoltare a Competențelor pentru Personalul din Sistemul Public de Sănătate. Tot UMFST va ridica un campus de învăţământ tehnic dual, un proiect major realizat de Universitate, care este liderul unui consorţiu format din alte 11 entități din mediul public şi privat, proiecte care reprezintă tot atâtea motive de mândrie pentru noi toți mureșenii.

În încheiere, onorată asistență, pot să afirm, cu toată deschiderea, că decernarea pentru Universitate a ”Fibulei de la Suseni” reprezintă nu doar un merit al UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, ci și o recunoaștere a eforturilor continue, a dedicării și a pasiunii întregului corp didactic și administrativ.

Mă declar și eu onorat pentru această distincție și promitem că vom rămâne devotați idealurilor noastre, contribuind la progresul continuu al cunoașterii și la formarea generațiilor viitoare de profesioniști în domeniul medical, farmaceutic, al științelor și tehnologiei.

Îl invit pe domnul Leonard Azamfirei, Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș să primească ”Fibula de la Suseni”.

E pluribus unum!”.

Rectorul UMFST, întrebare cu tâlc

Momentul prezentării Laudatio-ului a fost urmat de alocuțiunea susținută de către prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș:

”Am avut astăzi să fac o alegere complicată: trebuia să fiu în această zi la Cotroceni unde am fost invitat din aceeași perspectivă, a rectorului universității, de aceea probabil a fost mai complicată decizia, sau de a veni aici. Am refuzat cu politețe prima invitație pentru că am vrut să fiu astăzi aici. Și am să vă spun de ce. De-a lungul timpului, Universitatea a primit recunoaștere națională, fie din partea Președenției, fie din partea unor ministere importante din România. Este pentru prima dată când Universitatea din Târgu Mureș primește o reunoaștere din partea unei autorități locale. Vă mulțumesc foarte mult.

Spuneam în urmă cu mai bine de cinci ani, când am primit ”Fibula de la Suseni” în nume propriu, că după 30 și un pic de ani era acum momentul simbolic când simțeam că sunt ”adoptat” de Târgu Mureș, eu fiind un ”emigrant” în Târgu Mureș, de 30 și ceva de ani.

Astăzi aș extrapola acea afirmație făcută în urmă cu cinci ani și spun că UMFST Târgu Mureș este a Târgu Mureșului și va rămâne aici, iar dacă Fibula are 3.000 de ani de istorie, vă garantez că nici Universitatea nu se va opri aici.

În egală măsură aș spune și că există o perspectivă diferită a acestei Fibule. În cele 22 de ediții, Fibula a fost acordată multor personalități care aparțineau sau aparțin Universității. Fie că au fost medici, fie persoane din domeniul socio-uman, într-o formă sau alta această Fibulă a fost atribuită Universității și în ocaziile anterioare, pentru că orice am spune fiecare dintre noi care aparținem Universității suntem ai Universității.

Pentru că spiritul Fibulei este de a promova și răsplăti într-un mod simbolic ceea ce face persoana sau instituția în afara acestui oraș, pot să spun cu bucurie că UMFST își merită această distincție.

Chiar în timpul ședinței această frumoasă pe care o avem, am primit un mesaj din partea biroului unei primării importante din Germania care ne solicită acordul ca în 31 mai 2024 să vină 29 de primari din Germania în Târgu Mureș, la Universitate. Înseamnă ceva? Înseamnă ceva faptul că în mijlocul Hamburgului există scris, lângă numele României, Târgu Mureș? În limba română și în limba germană. Eu spun că da. Acesta este rostul nostru, a universitarilor, a universităților, a instituțiilor pe care le conducem, ca să facem cunoscut Târgu Mureșul în afara orașului, în afara țării.

Am să închei spunând încă un singur lucru: dacă până acum am simțit că aparținem acestui oraș și că studenții din Târgu Mureș reprezintă cel puțin 10% din populația Târgu Mureșului în condiții normale, mă întreb, și o fac ca o provocare dacă vreți, de ce orașul Târgu Mureș în afară de denumirile sale oficiale, Târgu Mureș, Marosvásárhelyi, și în celelalte limbi pe care le noi le rostim, n-ar putea să aibă și subtitlul ”Târgu Mureș, oraș universitar?

Astăzi, de Ziua României, vă încurajez ca pe lângă a iubi România să-i iubim și pe români!”.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE