”Fibula de la Suseni” acordată părintelui Răzvan Șulea, protopop ortodox de Târgu Mureș. ”Un preot este oglinda prin care Dumnezeu ne privește” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 449 Vizualizări

”Fibula de la Suseni” acordată părintelui Răzvan Șulea, protopop ortodox de Târgu Mureș. ”Un preot este oglinda prin care Dumnezeu ne privește”

Prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, a decernat vineri, 1 decembrie 2022, Diploma de Excelență și distincția ”Fibula de la Suseni” părintelui Răzvan Șulea, protopopul ortodox al Protopopiatului Târgu Mureș

Cea mai prestigioasă distincție a județului Mureș a fost acordată cu prilejul Zilei Naționale a României, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu Mureș.

În cadrul aceluiași eveniment, prefectul Ciprian Dobre a acordat ”Fibula de la Suseni” și unui număr de șapte personalități și unei instituții care au avut o contribuție importantă la viața comunității mureșene de-a lungul carierei: Mariana Gorczyca – scriitoare și jurnalistă, Dorin Stanciu – toboșarul Cetății Medievale Sighișoara, Ella Kovacs – multiplă campioană europeană la atletism, Szélyes Ferenc – actor și președinte al Asociației Teatru Șura, Radu Florea – jurnalist și artist plastic, Mihai Suciu – prozator și publicist și Petruț Chirteș – meșter popular și ”Tezaur Uman Viu”, precum și Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Sinceritate ”inspiratoare de încredere și dragoste”

Laudatio-ul pentru părintele Răzvan Șulea a fost lecturat de către arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia:

”Este un mare privilegiu pentru mine să particip chiar de Ziua Națională a României la ceremonia de decernare a celei mai importante distincții a județului Mureș, „Fibula de la Suseni”, și, totodată, să fac o reverență exprimând câteva gânduri despre colegul și prietenul meu, preotul Răzvan Șulea. Dacă ar fi să-l caracterizez în câteva cuvinte pe părintele Răzvan Șulea, aș putea spune că el nu a studiat teologia doar de dragul de a termina o școală și de a mai avea o hârtie în dosarul vieții profesionale. În ciuda a ceea ce vedem sau auzim prin mass-media, lumea are nevoie de preoți buni, așa cum pământul uscat are nevoie de apă din cer, și așa cum pruncii au nevoie de laptele și îmbrățișarea mamei, iar părintele Răzvan Șulea, și-a dat toată silința să ajungă și să rămână un astfel de preot.

În continuare, voi proceda la o succintă trecere în revistă a principalelor evenimente din planul personal și profesional al părintelui Răzvan Șulea: născut la data de 16 septembrie 1987, în orașul Miercurea Ciuc, urmează clasele primare în orașul Târgu Mureș. Între anii 2002-2007 frecventează cursurile Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia și, ulterior, cele ale Facultății de Teologie Ortodoxă din orașul Marii Uniri, pe care a absolvit-o în anul 2011. Dragostea de studiu și aplecarea spre teologie îl determină să se înscrie și la un program de master din cadrul aceleiași instituții de învățământ universitar. În toamna anului 2012, pe 16 septembrie, când părintele Răzvan a împlinit un sfert de veac – o zi cu dublă semnificație, se căsătorește cu distinsa domnișoară Simona, mariaj binecuvântat de Dumnezeu cu nașterea a trei copii.

Stăruința l-a crescut frumos, credința l-a îndrăgostit de Dumnezeu, lectura i-a deschis mintea și inima, și, după o cale cu multe sacrificii, pe data de 19 octombrie 2014 este hirotonit diacon. Trei zile mai târziu, pe 21 octombrie, în Catedrala Încoronării și Reîntregirii din Alba Iulia, de sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni, apărători ai dreptei credințe și ai identității de neam, părintele Răzvan Șulea, primește prin mâinile Înalpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, harul preoției, fiind trimis să propovăduiască timp de opt ani Evanghelia lui Hristos în ogorul cu creștini din localitatea Nima Râciului. În anul 2022, după o intensă activitate pastoral-misionară, în care și-a onorat cu noblețe implicațiile și îndatoririle sacerdotale, este numit preot la Catedrala „Învierea Domnului” din Târgu Mureș, unde își desfășoară activitatea sacerdotală până în prezent.

Reflectând sincer și onest la biografia și activitatea sfinției sale, pot afirma că părintele Răzvan Șulea face parte dintr-o generație formată în școala studiului și a rugăciunii, în care s-au șlefuit caracterul, tenacitatea, demnitatea și cultura teologică. Din data de 1 iunie a.c., părintele Șulea a fost numit în funcția de protopop al Protopopiatului Ortodox Român Târgu Mureș. De asemenea, la data de 6 septembrie 2023, părintele Arhiepiscop Irineu îi acordă distincția bisericească de iconom stavrofor. Menționez faptul că această distincție onorifică se oferă de către ierarhul cetății Bălgradului pentru activități pastorale și merite deosebite în activitatea unui preot. Cel investit cu rangul de iconom stavrofor poartă brâu de culoare roșie și Cruce la gât în timpul slujbelor bisericești, stavrofor însemnând purtător de cruce. Și cum se poate măsura cel mai bine calitatea umană, decât prin purtarea crucii personale în cotidianul plin la tot pasul de răstignitori.

În toți acești ani de slujire preoțească, părintele Răzvan Șulea s-a impus prin realizări pastoral-misionare și prin activitatea administrativ-bisericească, căutând mereu să așeze lucrurile pe făgașul firesc, pentru că firescul, deși pare la îndemână, întotdeauna e cel mai greu de realizat. Înzestrat de Dumnezeu și cu o voce plăcută, părintele protopop Răzvan Șulea și-a pus și își pune în continuare toată priceperea și puterea în slujirea oamenilor și a Bisericii, după principiul pe care Albert Camus l-a formulat într-un mod magistral: „Nu merge în spatele meu, s-ar putea să nu conduc. Nu merge în fața mea, s-ar putea să nu te urmez. Mergi lângă mine și fii prietenul meu”. În persoana părintelui se întâlnesc, fără să exagerez, într-un mod cu totul armonios fidelitatea și respectul, disciplina și spiritul dinamic, și, nu în ultimul rând, sinceritatea inspiratoare de încredere și dragoste. Un preot este oglinda prin care Dumnezeu ne privește și noi Îl privim pe Dumnezeu. Când această oglindă se murdărește totul este compromis. Trebuie să avem doar curaj și să credem că Dumnezeu ne iubește. Dacă vreți, aceasta e rețeta autentică a unei vieți împlinite.

Felicitări îndreptățite și cordiale, părinte protopop Răzvan Șulea!”

”Suntem datori și responsabili înaintea lui Dumnezeu”

Momentul prezentării Laudatio-ului a fost urmat de alocuțiunea susținută de către părintele Răzvan Șulea:

Întâi de toate, mă simt extrem de onorat, fapt pentru care îi mulțumesc domnului prefect pentru decizia ceasta. Mă simt onorat de a face parte dintre cei care punem osul la treabă și încercăm să facem lucrurile să fie pe placul lui Dumnezeu înainte de toate.

Apoi, al doilea sentiment care mă încearcă este sentimentul de bucurie. Dar să nu uităm faptul că bucuria de adevărat nu se trăiește în singurătate, nu poți fi fericit singur. De aceea, doresc să vă împărtășesc bucuria mea fiecăruia dintre dumneavoastră, ca împreună, cu toții, să fim fericiți.

Iar cel de-al treilea sentiment care mă încearcă în aceste momente deosebite este responsabilitatea cu care m-a înzestrat fiecare dintre dumneavoastră astăzi. Cred, cu tărie, că suntem responsabili cu fiecare faptă a noastră și să știți că nu neapărat înaintea oamenilor, ci întâi de toate suntem datori și responsabili înaintea lui Dumnezeu, iar lucrul acesta capătă valențe veșnice.

În continuare, doresc să mulțumesc, în ordine cronologică de data aceasta, lui Dumnezeu, pentru faptul că mi-a dat șansa de a trăi în această lume minunată. Le mulțumesc apoi în chip deosebit părinților mei și fratelui meu, cei care m-au sprijinit necondiționat și care mi-au arătat ce înseamnă cu adevărat dragostea. Le mulțumesc distinșilor mei profesori și dascălilor care au dat din tot ceea ce au acumulat ei, în mod gratuit și cu multă dragoste față de Dumnezeu și față de semeni. Îi mulțumesc apoi în chip special soției mele, și nu știu ce ar fi de zis decât că o iubesc nespus și că tot ceea ce sunt eu astăzi să știți că în mare parte se datorează ei și răbdării ei. Le mulțumesc, de asemenea, și copiilor mei, care sunt bustul meu de energie în fiecare zi. Apoi le mulțumesc, cu multă aplecare și multă fidelitate, Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, cel care mi-a încredințat această misiune de a purta de grijă celor din Protopopiatul Ortodox Târgu Mureș și făgăduiesc faptul că mă voi strădui atât cât Dumnezeu îmi va lăsa puterea să duc la capăt misiunea încredințată mie. Îi mulțumesc în chip deosebit domnului prefect Ciprian Dobre pentru dragostea ce o arată față de Biserică și față de societate. Îi mulțumesc în chip special părintelui arhidiacon Răzvan Brudiu, bunului meu prieten care astăzi, de 1 Decembrie, a ales să fie în familia lui extinsă și nu în familia lui de acasă, pentru că noi, cei de aici, de la Târgu Mureș, îl considerăm în familia noastră. Apoi, le mulțumesc tuturor prietenilor și cunoscuților mei, ale căror sfaturi să știți că m-au ajutat. Pentru că așa cum Biserica se conduce sinodal este extrem de important să iei seama la tot ceea ce se vorbește lângă tine și să nu fii cu nasul pe sus, pentru că fiind cu nasul pe sus, privind către ceruri mereu, s-ar putea să riști să te împiedici. Vă mulțumesc dumneavoastră, tuturor, și să ne ajute Dumnezeu ca acest post prin care trecem zilele acestea să fie șansă pentru fiecare dintre noi de a uni Cerul cu Pământul.”

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE