Început de an la Galeria „Unirea”, cu simfonii de culori și o inedită lansare de carte Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 117 Vizualizări

Început de an la Galeria „Unirea”, cu simfonii de culori și o inedită lansare de carte

Galeria „Unirea” din Târgu Mureș, o oază de liniște destinată artiștilor plastici și publicului iubitor de frumos, a fost gazdă primitoare sâmbătă, 6 ianuarie, când a avut loc vernisajul expoziției de pictură cu lucrări ale noilor membri AAP Mureș, precum și lansarea unui volum inedit, care ne dezvăluie arta prelucrării fierului, rod al cercetării și aplecării autorilor spre un domeniu tehnic dar plin de provocări, chiar și artistice. Prezidată, într-o atmosferă festivă, de însuși președintele Asociației Artiștilor Plastici (AAP) Mureș, domnul Czirjez Lajos, prima reuniune din acest an a fost dedicată, continuând tradiția, celor mai noi membri ai Asociației, înscriși în organizație pe parcursul anului trecut.

Expoziția de pictură vernisată cuprinde, așadar, lucrările noilor membri, o varietate de compoziții realizate în diferite tehnici și în care regăsim o bogată paletă de culori, debutul autorilor în fața publicului fiind unul care promite multe întâlniri viitoare între artiști și iubitorii creațiilor de artă. Este convins de acest lucru domnul Vasile Mureșan, pictorul și restauratorul târgumureșean, cel care a prezentat lucrările din expoziție, oferind toate detaliile despre tehnicile folosite, dar și amănunte captivante din culise, despre modul de lucru al semnatarilor lucrărilor pe care i-a observat atent și îndrumat, despre modul în care i-a cunoscut și încurajat să-și urmeze talentul artistic. 

Simfonii de culori în peisaje, cromatica anotimpurilor, instantanee urbane și jocuri îndrăznețe de acuarelă sunt câteva dintre creațiile alese pentru a fi expuse în prima expoziție din an, președintele AAP Mureș invitându-i totodată pe fiecare dintre cei 17 noi membri să se prezinte publicului prezent.

,,Suntem ca și o familie aici, primim sfaturi și îndrumări extrem de utile, ne susținem reciproc, ne bucurăm împreună de succesul fiecăruia dintre noi”, este afirmația comună a celor recent primiți în sânul Asociației. Dovadă că lucrurile stau așa, este faptul că s- au înscris aici, în anul 2023, artiști nu doar mureșeni, ci sosiți din Sibiu, din Ploiești și chiar din Ungaria și care, în activitățile asociației din Mureș, în taberele de creație organizate de aceasta, au găsit acel mediu creativ, necesar pentru a da frâu liber potențialului artistic. 

Prezentându-se, fiecare dintre artiști au relatat o poveste interesantă, despre cum au găsit refugiu în pictură, apropiindu-se de artă în anii pensiei, sau cum au renunțat la cariere în domenii diferite – contabilitate, inginerie, design vestimentar sau altele -, pentru a se dedica artei plastice, pentru a-și șlefui talentul, pășind pe drumul dorit și visat chiar cu mulți ani în urmă. 

În partea a doua a reuniunii, a avut loc un eveniment tot mai des întâlnit la Galeria „Unirea”, așteptat și aplaudat, o lansare de carte. A revenit în fața publicului, sosit din Gheorgheni, domnul dr. ing Márton Ladislau, împătimit cercetător în vastul domeniu al prelucrării metalelor și care, în urma cu doi ani, a lansat tot aici volumul ,,Orologii muzicale și clopotele lor”, o captivantă descriere a modului în care au fost prelucrate, în vechime, clopotele ceasurilor de turn, care, în tandem, oferă compoziții muzicale ce au străbatut veacurile.

Volumul prezentat sâmbătă, din nou unul cu valoare de document, a fost realizat și semnat împreună cu muzeograful expert Monica Nănescu și conferențiar univ. dr. Adrian Șimon, fiecare dintre domniile lor aducându-și cunoștintele și aportul propriu pentru o lucrare elaborată, utilă și autorilor, în viitoarele cercetări, și beneficiarilor scrierii, cititori interesați sau lucrători în fier și cercetători la rândul lor. 

Titlul volumului este ,,Arta si tehnica fierului forjat” și a avut parte de o onorantă prezentare. Atunci când omul de cultură și îndrăgitul om de radio, domnul Valentin Marica, începe a rosti, balsam de cuvinte alese, metafore și comparații din cele mai inspirate și edificatoare te poartă, miraculos, între filele cărții prezentate de domnia sa. Ne- a destăinuit că a citit noua carte cu bucurie și pasiune, trecând lesne de la o lectură literară la una de specialitate, tehnică, dar extrem de interesantă și utilă. Aplecarea sa spre poezie a făcut să se aștearnă liniștea peste publicul din galerie, asistența savurând fiecare informație primită, ,,îmbrăcată” în cuvintele și impresiile vorbitorului, domnul Valentin Marica fiind unul dintre primii cititori ai noii cărți. 

Impresionante au fost și expunerile autorilor, chiar dacă, cu modestie, s-au rezumat la mai puține dar semnificative cuvinte. Reținem, din relatarea domnului conferențiar univ. dr. Adrian Șimon, cum noul volum, ,,Arta si tehnica fierului forjat”, ce cuprinde si ilustrații, a fost conceput ca un reper si chiar un deschizător de drumuri, într- un domeniu în care perfecținoarea este continuă. Un domeniu vast și mereu ,,în mișcare”, chiar dacă prelucrarea metalelor este una dintre cele mai vechi îndeletniciri, legată strâns de nevoia de supraviețuire, la începuturi, iar azi devenind o artă șlefuirea în fel și chip a metalului, pentru utilizarea sa în construcții edilitare ce conferă confort, siguranță, ca și la ridicarea de edificii impunatoare, pe care arhitectura din fier le innobilează.

Au urmat sesiuni de autografe și vizionări ale lucrărilor de artă expuse, la finalul unei reuniuni ce promite un nou an bun, prolific, pe simezele Galeriei ”Unirea” urmând să fie etalate nume noi de artiști, dar cu aceeași forță creativă pe care asociația mureșeană o cultivă și o încurajează. 

Spațiul expozițional al Galeriei rămâne deschis publicului și, menționăm în încheiere, mureșenii pot cunoaște frumoasa familie a artiștilor, precum și acțiunile și lucrările realizate pe parcursul anului precedent, lecturând almanahul anual care și el a ieșit de sub tipar, cu un cuprins interesant pentru toți cei care doresc să cunoască pulsul vieții culturale mureșene. 

Lia VINȚELER

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE