S-au deschis porțile Laboratorului de Conservare și Restaurare la Târgu Mureș Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 196 Vizualizări

S-au deschis porțile Laboratorului de Conservare și Restaurare la Târgu Mureș

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, luni, 15 ianuarie, s-au deschis porțile Laboratorului de Conservare și Restaurare. O zi plină de descoperiri în atelierul de restaurare a cărților vechi!

” În colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, am avut plăcerea de a primi studenții de la specializarea „Istorie” într-o vizită specială. Dr. Liviu Boar i-a îndrumat pe cei de la anul II, în timp ce colegul nostru, dr. Călin-Ovidiu Pop, restaurator, a fost ghidul lor în călătoria teoretică și practică. Dr. Călin-Ovidiu Pop le-a oferit o privire retrospectivă asupra istoriei cărții și a cuvântului scris.

Cum s-a schimbat suportul de-a lungul timpului? De ce hârtia a fost acceptată târziu în Europa creștină? Cum a evoluat forma cărții în funcție de necesitățile timpului?

Restaurarea documentelor scrise nu este doar aducerea la forma inițială, ci și o formă superioară de conștiință. Dr. Pop ne-a transmis că restaurarea unei cărți înseamnă nu doar a readuce la viață, dar și a elimina cauzele degradării”, au transmis pe pagina de facebook reprezentanți ai Muzeului Județean Mureș.

Călin Pop, muzeograf-restaurator în cadrul Muzeului Județean Mureș, este primul român acceptat în laboratorul de restaurare al Vaticanului, pentru fondul de carte românească. A fost admis, la finele lunii mai 2016, pentru o bursă de cercetare și formare postuniversitară și postdoctorală „Vasile Pârvan” la Accademia di Romania din Roma. Bursa a fost oferită de Agenţia de Credite şi Burse de Studii, instituție care asigură accesul diferitelor categorii de beneficiari la bursele oferite Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, precum şi managementul sistemului de creditare pentru studenţi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE