Investiții importante pentru Chibed. Condiții la nivelul unui orășel Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 884 Vizualizări

Investiții importante pentru Chibed. Condiții la nivelul unui orășel

Comuna Chibed a fost înființată în anul 2003, după ce satul s-a desprins de Ghindari în urma unui referendum organizat în anul 2002. Chibedul, situat la aproximativ 10 km de Sovata, își sărbătorește Zilele Comunei, în fiecare an, în ultimul weekend din luna august. În cadrul evenimentul, sunt organizate și o serie de activități de divertisment dedicate cultivatorilor de ceapă. 

Dósa Sándor, primarul Chibedului, din anul 2003, ne-a oferit detalii despre investițiile realizate în comună, dar și despre proiectele care urmează să demareze în acest an.

Iluminat public modern

Recent, a fost finalizat un proiect care prevede modernizarea iluminatului public stradal. Lucrările pentru înlocuirea becurilor cu lămpi led au început în 4 septembrie și au fost finalizate la începutul acestui an, pentru străzile secundare. Valoarea proiectului a fost de 638 000 de lei, din care 80% sunt fonduri nerambursabile, accesate printr-un program al Administrației Fondului pentru Mediu. Anterior, au fost executate lucrări de modernizare a iluminatului pentru strada principală. Astfel, în total, la nivelul satului Chibed distanța străzilor iluminate eficient se ridică la peste 7,5 km. Potrivit primarului comunei, în urma modernizării sistemului de iluminat, economiile făcute la bugetul local, privind consumul de electricitate, va fi de aproximativ 30%. 

Locuințe de serviciu, prin PNRR

Anul acesta va demara construirea unei clădiri de locuințe de serviciu pentru profesori și cadre medicale. Clădirea va avea 6 apartamente. Valoarea proiectului, finanțat prin PNRR este de peste 4 milioane de lei. Proiectul se află în faza de evaluare financiară a ofertelor depuse. În cadrul licitației au prezentat oferte 11 companii. „Sperăm ca într-o săptămână să avem desemnat câștigătorul licitației. Clădirea va fi construită la ieșirea spre Sovata, într-o zonă foarte frumoasă, lângă pădure”, a precizat Dósa Sándor, primarul comunei Chibed.

De asemenea, tot prin PNRR, va fi înlocuit mobilierul și va fi adusă la zi dotarea IT a Școlii Gimnaziale din Chibed. Valoarea proiectului se ridică la 850000 de lei. „Finanțarea este câștigată, luna viitoare vom începe demersurile pentru licitație. Proiectul cuprinde inclusiv dotarea laboratoarelor și achiziția de echipament sportiv.”

Asfaltare străzi

Alte două proiecte importante pentru locuitorii din Chibed prevăd asfaltarea străzilor din localitate. Unul dintre proiecte este finanțat prin Programul „Anghel Saligny” și urmează faza de licitație a lucrărilor. Al doilea proiect a fost depus în cadrul unui program PNDR „Sunt 11 străzi, care nu sunt prevăzute în proiectul finanțat prin Anghel Saligny. Așteptăm rezultatele, dar sperăm că sunt șanse de 99% să câștigăm finanțare”, a declarat primarul comunei Chibed.

Lucrările pentru asfaltarea străzilor depind și de lucrările de înlocuire a conductelor de gaze. „Deja lucrările de înlocuire a conductelor sunt la faza de branșamente, conductele principale au fost puse în toamnă. Mai avem o lună, cel mult o lună și jumătate de așteptat până termină ei lucrarea, apoi putem să începem modernizarea străzilor, 2,1 km, din proiectul finanțat prin Anghel Saligny”, a precizat Dósa Sándor.   

Condiții la nivelul unui oraș mic în Chibed

În Chibed vor fi amenajate și două stații de încărcare a mașinilor electrice. Una va fi în incinta clădirii noi pentru locuințe de serviciu, iar cealaltă în partea opusă a comunei.

În următorii doi ani, clădirea Primăriei Chibed va fi reabilitată energetic, valoarea proiectului fiind de 2,8 milioane de lei. De asemenea, vor avea loc lucrări de creștere a eficienței energetice a clădirilor administrate de primărie. „Cămin Cultural, dispensar, școală etc. Pentru care vor fi instalate panouri solare. Aici, la Căminul Cultural Chibed va fi construită o parcare acoperită tot cu panouri solare”, a adăugat primarul.

„Dacă vom reuși în următorii 3-4 ani să implementăm aceste proiecte, atunci majoritatea problemelor mari de interes public, pentru comunitate, vor fi rezolvate. Și vom ajunge să avem condiții la nivelul unui oraș mic.  Gaz avem, apă și canalizare este, vor mai rămâne doar câteva trotuare, lângă Drumul Național, pe care trebuie să le rezolvăm, dar nu e vorba de o investiție imensă care nu poate fi realizată din resursele bugetului local”, consideră Dósa Sándor.

Valentin COVACIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE