Zilele Ursului la Grădina Zoologică: Prin tradiții populare, urșii au adus vestea primăverii Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 525 Vizualizări

Zilele Ursului la Grădina Zoologică: Prin tradiții populare, urșii au adus vestea primăverii

Grădina Zoologică din Târgu Mureș a găzduit astăzi un număr mare de copii, școlari și preșcolari, care au venit alături de educatoarele și învățătoarele lor pentru a participa la Zilele Ursului.

Acest eveniment este unul mult așteptat, în special de către cei mici, aducând în prim-plan tradițiile legate de urșii care au făcut preziceri cu privire la vremea din perioada viitoare.

Conform tradiției, în fiecare an, la data de 2 februarie, ursul își părăsește bârlogul devenind astfel un bun indicator meteorologic. Scopul său este de a-și privi umbra în zăpadă, iar dacă este frig sau ceaţă şi nu îşi vede umbra, părăsește bârlogul şi îşi vede de treburi prin pădure. Dacă timpul este frumos, cu soare, iar acesta îşi vede umbra pe zăpadă, intră din nou în bârlog, pentru că iarna va mai dura încă 40 de zile.

După ce au ieșit și intrat de mai multe ori în bârlog, a sosit momentul mult așteptat de micuții care cântau pentru a atrage urșii afară din bârlog. Fiind trei cutii suspendate care indicau trei fenomene meteorologice – ninsoare, ploaie și soare –  urșii s-au repezit în jurul lor, până când cutia care simboliza ploaia a căzut prima în ghearele ursului. După ce au mâncat gustarea din interiorul cutiei, aceștia s-au repezit la scurt timp asupra celei galbene, care simboliza soarele, vremea bună și căldura.

„Scopul nostru de Zilele Ursului a fost de a oferi vizitatorilor noștri informații corecte și șiințifice despre ursul brun, fiind o specie mai controversată aici, la noi. După cum zice tradiția populară, în data de 2 februarie ursul își părăsește bârlogul. Noi profităm de acest lucru pentru a face o prognoză meteorologică. Astăzi, urșii nu au văzut umbra lor, deci asta înseamnă că primăvara este în apropiere, conform tradițiilor populare”, a declarat Halmágyi Ildikö, biolog al Grădinii Zoologice Târgu Mureș.

Diana CĂRBUREAN

Foto: Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE