ISU Mureș: Probleme mari la sistemul de alarmare a populației Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 880 Vizualizări

ISU Mureș: Probleme mari la sistemul de alarmare a populației

Județul Mureș stă prost cu sistemele de alarmare a populației în cazul situațiilor de urgență. Potrivit șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mureș, în prezent există localități (sate retrase) une nu există niciun fel de sistem de genul acesta. Totodată, nici alarmele deja existente în județ nu își ating scopul din pricina populației care nu recunoaște acest gen de sunete.

Județul Mureș are aproximativ 200 de sirene de alarmare a populației în cazul apariției unor situații de urgență, toate acestea repartizate în 100 de localități din județ, potrivit șefului ISU Mureș, Călin Handrea. Cu toate acestea, există zone locuite ale județului (sate retrase și așezări de tip cătun) unde nu există niciun fel de sistem de alarmare a populației. Acolo, alertarea se face prin clopotele de la biserică sau prin autoritățile locale, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc joi, 1 februarie.

Există sirenele, pe care le auzim. Vețca și Mădăraș, din această perspectivă, stau, probabil, cel mai slab, dar să nu credeți că, la nivelul celorlalte unități administrative stau extraordinar de bine. Înștiințarea-alarmarea se poate face prin clopotele de la biserică, prin anunțarea cu autospecialele de intervenție ale poliției, poliției locale, ISU și toți cei care au sisteme de înștiințare-alarmare”, a declarat generalul de brigadă Călin Handrea.

Sirenele nu își ating scopul nici acolo unde sunt existente. Motivul? Lipsa educației populației pe această temă

Aparent, chiar și acolo unde sirenele de alertare există, sistemele de alarmare nu își ating scopul, pentru că, spune Călin Handrea, populația mureșeană nu recunoaște semnalele sonore care indică un anumit tip de amenințare. Astfel, cea mai bună soluție pentru a înștiința rapid cetățenii cu vedere la un pericol este prin transmiterea de mesaje de tip RO-Alert.

 „Deși s-a făcut destulă publicitate, nu se cunosc semnalele. Înștiințarea-alarmare, ca și semnale, nu e foarte simplă. Poate că cea mai bună modalitate de înștiințare-alarmare ar fi sistemele de înștiințare-alarmare inteligente care transmit mesaje vocale. În județul Mureș, mai ales în preajma Azomureșului și sistemul existent acolo au această posibilitate. Noi transmitem și mesaj RO-Alert, dacă se impune”, a mai spus acesta. Anul trecut, au fost transmise șase mesaje RO-Alert pentru avertizarea populației în cazul unor fenomene meteorologice periculoase.

Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE