„Tinerii au așteptări nerealiste de la job”, spune rectorul UBB Daniel David Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 142 Vizualizări

„Tinerii au așteptări nerealiste de la job”, spune rectorul UBB Daniel David

Numărul tinerilor care au intrat pe piața muncii din România în ultimii ani este tot mai mic, arată datele Institutului Național de Statistică. La polul opus, însă, se află persoanele de peste 50 de ani care sunt tot mai prezente în câmpul muncii.

În prima jumătate a anului 2023 numărul tinerilor care și-au început cariera, adică au intrat în câmpul muncii de puțin timp, a scăzut cu aproximativ 5.000, în timp ce numărul seniorilor și a apresoanelor trecute de 40 de ani a crescut cu 4.500, potrivit datelor INS.

Rectorul UBB Cluj-Napoca, psihologul Daniel David, a explicat de ce acest fenomen ia tot mai mare amploare în fiecare an, subliniind diferențele majore apărute între generațiile din câmpul muncii. „Va trebui să vedem cât de stabil e acest trend, care e un fenomen interesant. Aș vrea să amintesc că profilul țărilor vestice s-a schimbat foarte mult. S-a modificat speranța de viață, avem tot mai mulți seniori, iar numărul de nașteri a scăzut sau s-a menținut constant, așa că e clar că la nivel social asistăm la o îmbătrânire a populației, dar asta  venit cu foarte multe programe interesante, noi de formare continuă, de educare profesională pe parcursul vieții pentru seniori. Mai ales cei din țările vestice sunt foarte activi, unii se implică în activități sociale, alții își extind activitățile după pensionare. Deci e un trend ca seniorii să fie mai implicați în câmpul muncii. Dacă vorbim de 50 de ani, la 50 nici nu ești senior, până la 60 de ani ești în zona de adult în plină forță conform psihologiei dezvoltării, deci nu e neobișnuit în zona seniorilor”, a explicat acesta, potrivit digi24.ro.

Mentalitatea cu care au crescut, un factor major în cazul dat

Psihologul a mai precizat și că o posibilă cauză pentru care majoritatea tinerilor aleg să intre în câmpul muncii cât mai târziu cu putință este mentalitatea cu care au cresut, educația primită de acasă și felul în care s-au plasat în fața acestui subiect încă de când erau copii.

E un lucru interesant însă în zona tinerilor, care aleg să intre în câmpul muncii mai târziu. E și altă mentalitate. Adesea sunt protejați de familii. Noua generație refuză, are așteptări nerealiste și asta o să vă spună toți angajatorii, vor ca de la primul salariu să fie unul care le permite să își cumpere casă, mașină, neînțelegând că vei ajunge acolo dar trebuie să crești treptat. E un fenomen interesant că tinerii refuză să intre în câmpul muncii pentru un salariu decent, dar insuficient în raport cu așteptările adesea nerealiste pe care le au. Înainte de pandemie, război, în UE era un stil tolerabil, era multă bogăție. Dar, când lumea se schimbă, acest stil de viață e foarte riscant. Poate seniorii sunt mai realiști, înțeleg ce înseamnă problemele la nivel social, e un lucru bun că se mențin activi”, a mai spus el.

Citește și: Tinerii, tot mai reticenți în a părăsi casa părinților

(L.P.)

Sursa foto: freepik.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE