LIVE-TEXT: Votul pentru bugetul Municipiului Târgu Mureș, pe anul 2024 Administratie
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 317 Vizualizări

LIVE-TEXT: Votul pentru bugetul Municipiului Târgu Mureș, pe anul 2024

Consilierii locali ai Municipiului Târgu Mureș se întrunesc în ședință extraordinară, astăzi, de la ora 13:00. Principalul punct de pe ordinea de zi este proiectul de hotărâre privind bugetul orașului pentru anul 2024.

Vă prezentăm lista proiectelor de HCL, de pe ordinea de zi a ședinței. Pe măsură ce vor fi dezbătute și supuse la vot, vom actualiza articolul, sub fiecare paragraf aferent punctelor de pe ordinea de zi.

Update: Bugetul Municipiului Târgu Mureș a fost adoptat. Pe lângă voturile consilierilor UDMR, a mai votat pentru doar Călin Moldovan (consilier local, Pro România).

La finalul ședinței, Pápai László (consilier local POL) și-a anunțat demisia din Consiliul Local Târgu Mureș.

Update: Proiectele de la punctele 4 și 5 au fost retrase. A fost modificată ordinea.

Ordine de zi, ședință extraordinară a Consiliului Local Târgu Mureș, 8 februarie

(1) Proiect de hotărâre privind utilizarea excedentului anilor precedenți a bugetului local al Unității Administrativ Teritoriale – Municipiul Târgu Mureș, rezultat la încheierea exercițiului bugetar 2023 ca sursă de finanţare a cheltuielilor secţiunii de dezvoltare.

Update: adoptat.

(2) Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului Unităţii Administrativ Teritoriale – Municipiul Târgu Mureş, pentru anul 2024.

Update: se discută în plen proiectul.

Horea Șarlea (consilier PNL): „Bugetul a fost realizat total netransparent.” Apoi, a citit amendamentele propuse de PNL, propuneri pentru finanțarea unor proiecte de investiții. Amendamente: proiect parc fotovoltaic pe Iazul Batal, proiect reconversia unor terenuri ale municipiului în parcuri și zone de agrement.

Sergiu Papuc (consilier local PSD): „Cât vorbim? Nu mai respectăm regulamentul?”

Horea Șarlea a mai produs finanțarea unor studii de fezabilitate pentru piste de biciclete și finanțarea unui proiect de digitalizarea a serviciilor primăriei.

Claudiu Maior (consilier local Pro România) a cerut creșterea bugetului pentru reparații școli, cu 4 milioane de lei, fondurile urmând să fie luate de la „drumuri”.

Radu Pescar (consilier local PMP) a remarcat diminuarea bugetului față de anul trecut și a spus că nu va vota. „Chiar deloc nu contează părerile noastre? Ce amendamente? E că și cum ai repara o Dacie 1310. Este un buget al neputinței. Credeți că o primărie poate să funcționeze cu 4 milioane de euro din fonduri europene. Jenant. (…) Nu am de ce să particip la acest vot.” A plecat din sală.

Horatiu Suciu, consilier PNL, a propus un amendament pentru construirea unui pod peste râul Mureș.

Adrian Mureșan (consilier local POL) a propus reducerea sumelor pentru reclamă publicitate. De asemenea, a propus scăderea de la 10 milioane, la 2 milioane suma destinată finanțării instituțiile sportive ale primăriei. Și adăugarea sumei de 8 milioane la bugetul concursului pentru finanțarea proiectelor sportive. A anunțat că va vota împotriva adoptării bugetului.

Sergiu Papuc (PSD) a spus că nu crede că bugetul va fi adoptat în cadrul acestei ședințe. Problema pe care a ridicat-o se referă la faptul că proiectul și anexele au fost modificate în urma ședințelor de ieri ale comisiilor de specialitate, iar liniile din buget nu mai corespund cu cele anterioare cunoscute de consilieri.

Au fost adoptate amendamentele propuse în comisia de buget.

Amendamentul PNL referitor la parcul fotovoltaic nu a trecut, nici celelalte amendamente propuse de Horea Șarlea.

Amendamentul propus de Claudiu Maior a trecut.

Amendamentul privind podul peste Mureș nu a trecut.

Amendamentele propuse de Adrian Mureșan au picat, de asemenea, la vot.

Urmează o pauză de 30 de minute.

A început procedura de vot. Pentru fiecare articol din proiectul de HCL, pentru fiecare titlu din buget, apoi capitolele și subcapitolele.

Dintre consilierii prezenți, o parte nu participă la vot. Claudiu Maior și Pápai László s-au abținut la primele articole, iar consilierii UDMR votează pentru.

Bugetul Municipiului Târgu Mureș a fost adoptat. Pe lângă voturile consilierilor UDMR, a mai votat pentru doar Călin Moldovan (consilier local, Pro România).

(3) Proiect de hotărâre privind predarea-preluarea personalului medical de specialitate din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, inclusiv din unităţile de învăţământ special de stat, şi a celui din creşele publice arondate unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat în structura de personal medico-sanitar angajat de autorităţile administraţiei publice locale, conform Ordinului Ministrului Educației nr. 3040/2024.

Adoptat.

(4) Proiect de hotărâre privind reorganizarea, prin preluarea Direcției Complexul de Agrement Weekend, ca urmare a desființării acestei Direcții, schimbarea denumirii Centrului de Cultură și Artă, în Centrul de Cultură, Artă și Agrement Târgu Mureș și modificarea corespunzătoare a structurii organizatorice, aprobarea organigramei, a numărului de personal și a statului de funcții.

Update: Retras

(5) Proiect de hotărâre privind menținerea și preluarea de către Centrul de Cultură, Artă și Agrement Târgu Mureș a cuantumului taxelor aprobate prin Hotărârea Consiliului Local nr. 383/23.11.2023 și prin Hotărârea Consiliului Local nr. 390/23.11.2023.

Update: retras

(6) Proiect de hotărâre privind aprobarea sprijinului financiar pentru acţiuni ale instituţiilor de învăţământ în baza concursului de proiecte pe semestrul I al anului 2024.

Update: Un amendament, despre modificarea unei denumiri. Adoptat cu amendament.

(7) Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de sprijinire a activităților sportive din Municipiul Târgu Mureș.

Update: Adoptat cu amendamente, plus consilieri nominalizați în comisia de evaluare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE