Simpozionul Tehnic DAFCOCHIM Agro 2024. Portofoliu impresionant de produse inovatoare dezvoltat de FMC Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 109 Vizualizări

Simpozionul Tehnic DAFCOCHIM Agro 2024. Portofoliu impresionant de produse inovatoare dezvoltat de FMC

Tradiționalul Simpozion Tehnic de Primăvară DAFCOCHIM Agro, eveniment la care au participat aproximativ 600 de fermieri transilvăneni, și-a scris marți, 30 ianuarie 2024, un nou capitol de succes.

Simpozionul a avut loc în incinta Centrului de Evenimente RAB din Sângeorgiu de Mureș și a fost organizat de către echipa DAFCOCHIM Agro, parte a Grupului Dafcochim din Târgu Mureș, în parteneriat cu companiile multinaționale Adama România, Azomureș Târgu Mureș, Bayer Crop Science România, Corteva România, FMC Agro România și Summit Agro România.

Întâlnirea dintre principalii fermieri transilvăneni și reprezentanții celor șase companii multinaționale a fost bogată, din nou, în informații valoroase despre utilizarea unor inputuri și tehnologii de ultimă oră din domeniul geneticii și a protecției plantelor, și s-a încheiat cu dorința comună ca parteneriatul în trei – DAFCOCHIM – Companii Multinaționale – Fermieri – să continue înspre binele agriculturii din România.

Portofoliu impresionant de produse inovatoare dezvoltat de FMC

Echipa Food Machinery and Chemical (FMC) Romania și Republica Moldova a fost reprezentată la Simpozionul Tehnic al DAFCOCHIM Agro de către Vasile Iosif, Country Leader, FMC România și Moldova, Cătălin Viziru, directorul de marketing al companiei, Horia Pop, director regional Transilvania, și de Ionel Vălean Ileasă, reprezentant de vânzări în zona de centru.

În salutul său, Vasile Iosif a remarcat buna colaborare cu echipa DAFCOCHIM Agro, dar a oferit și câteva sfaturi fermierilor prezenți.

“Vreau să mulțumesc echipei DAFCOCHIM Agro, pentru că aici nu vorbim doar despre a face comerț, aici vorbim despre sănătate și cred că trebuie să apreciați sfaturile pe care le primiți din partea lor, acel know-how dacă aveți o cultură bolnavă sau o problemă. Cred că trebuie să fim de acord că noi oamenii, dacă nu suntem sănătoși, nu ne atingem potențialul. Și culturile dvs. dacă nu sunt sănătoase, nu veți avea niciodată satisfacția pe care contați. De aceea, vă rog foarte mult ca, atunci când vă îmbrăcați halatul de „doctor în protecția plantelor”, să aveți grijă ce medicație aplicați.

Nu există neapărat medicamente proaste, există decizii greșite și v-aș ruga ca atunci când aveți o dilemă, să întrebați pe cineva care se pricepe”, a punctat Vasile Iosif la începutul discursului său.

FMC, inovator de top în industrie 

Vasile Iosif a subliniat, mai departe, importanța științei și a inovației în viața de zi cu zi, ca un preambul la dezvoltarea de noi molecule în industria de protecția a plantelor.

“Faptul că avem un Iphone în buzunar fiecare dintre noi și este mult mai puternic decât un calculator precum 286 sau 386, faptul că folosim mașini la care strămoșii noștri nici nu au visat, faptul că zburăm cu avionul, ne arată categoric că știința aduce inovația și viața noastră devine mai bună”, a spus Vasile Iosif.

În prezent, numărul produselor fito-sanitare este în scădere, Vasile Iosif subliniind că este o iluzie că acestea ar exista din abundență.

“În Codexul pesticidelor sunt 920 de substanțe active, România folosește 198, iar Uniunea Europeană în jur de 280. Nu vorbesc de produse biologice, ci doar de „medicamente pentru plante”. Și aș vrea să vă rog să încercați ca, de fiecare dată când puneți mâna pe un pesticid, să vă gândiți la medicația pe care o aveți de la farmacie. Este mai mult sau mai puțin același lucru”,consideră acesta.

Unul dintre motivele de reducere a numărului de produse de protecția a plantelor e reprezentat de reglementările dure care guvernează această industrie, iar altul e legat de cheltuielile exorbitante pe care le presupune punerea pe piață a unei noi molecule.

“După industria farmaceutică, industria de protecție a plantelor este cea mai reglementată, pentru durează aproximativ 12 ani ca să aduci un produs nou în piață și o investiție de aproximativ 280 de milioane de dolari. De multe ori, companiile cheltuiesc banii aceștia și nu pot omologa nimic la finalul perioadei. Vă puteți imagina că astăzi mai sunt doar cinci companii care investesc semnificativ în cercetare și inovare”,a explicat Vasile Iosif.

Cu aceste remarci de context, Country Leaderul FMC Romania și Republica Moldova a făcut trecerea spre activitatea de cercetare-dezvoltare din cadrul companiei de origine americană și spre portofoliul impresionant de noi substanțe active la care cercetătorii FMC lucrează.

Compania FMC a preluat cercetarea de la compania DuPont, atunci când companiile DOW și DuPont au fuzionat, deoarece Uniunea Europeană a decis că mai este nevoie pe piață de o companie de cercetare și dezvoltare, pentru a nu avea o situație de oligopol cu jucători prea puțini și prea puternici, ceea ce ar fi influențat în sens negativ procesul de inovare.

“Astfel, FMC a preluat aproape integral personalul din DuPont, inclusiv cercetarea, și sunt mândru să vă spun că astăzi FMC continuă inovația lui DuPont și circa 6% din cifra de afaceri în fiecare an este destinată cercetării, care se realizează în cele 17 centre de cercetare deținute la nivel global. De asemenea, la ora actuală, puține companii pot spune că au atât de multe substanțe noi în dezvoltare precum FMC și anume 35 de substanțe noi, atât sintetice, cât și biologice, cu peste 20 de moduri noi de acțiune. FMC își dorește ca până în 2030 să obțină cel puțin 2 miliarde de dolari vânzări noi din produsele inovative și în jur de 3-3,5 miliarde de dolari până în 2035. Acest rezultat nu poate fi obținut decât dacă venim cu produse care să se potrivească și să răspundă nevoilor dumneavoastră”, a subliniat Vasile Iosif.

Noi produse inovatoare

Printre produsele noi pe care FMC le va pune în piață se numără Isoflex Active care în 2025 va fi lansat în Marea Britanie.

“Britanicii unt norocoși pentru că nu mai sunt în Uniunea Europeană, altfel așteptau până în 2026 pentru omologarea produsului. Este vorba despre un erbicid cu un nou mod de acțiune care va rezolva problemele de rezistență la trei culturi foarte importante – porumb, rapiță și cereale păioase”, l-a prezentat Vasile Iosif.

Un al doilea produs inovator este erbicidul ce va conține substanța activă Tetflupyrolimet.

“Este un produs spectaculos pentru orez, dar l-am văzut în testele companiei realizate la Timișoara anul trecut în cultura de cereale păioase și în cultura de porumb, este un antigramineic foarte bun”, a punctat acesta.

Alte inovații menționate au fost: un Bio-nematocid și un nou aficid.

“Cu siguranță veți avea nevoie de acest aficid pentru că este sistemic, va lucra extraordinar de bine împotriva dăunătorilor și este o generație nouă de substanțe active”, a arătat speakerul FMC.

Vasile Iosif s-a oprit asupra produselor feromonale pe care FMC le dezvoltă, în prezent fiind în pregătire cinci astfel de produse.

“În 1959, un cercetător german descoperea primul feromon pentru Bombyx mori, adică viermele de mătase, iar de atunci se cunosc peste 2.000 de tipuri de feromoni. Compania FMC a achiziționat acum 2 ani de zile o companie specializată în producerea de feromoni. Întotdeauna aceste produse feromonale au fost foarte atent studiate, dar ca să obții un litru de produs feromonal, întregul proces costa aproximativ 10.000 dolari. FMC, prin noua tehnologie pe care a cumpărat-o, obține un litru de produs feromonal cu doar 80 dolari. Astfel că, în curând veți aplica pentru controlul dăunătorilor un tratament cu insecticidul Coragen, iar, ca al doilea tratament, veți folosi un produs feromonal, un produs total “verde”. Ce înseamnă asta? Înseamnă că dezorientăm adulții, întrerupem acel semnal chimic sexual între femelă și mascul, astfel că cei doi fluturi nu se vor mai întâlni, nu vor copula, deci nu vor procrea, iar în această situație vom avea întotdeauna dăunătorii sub pragul economic de dăunare. Ceea ce va avea consecințe benefice din punct de vedere al protejării mediului și al ușurinței dumneavoastră de a aplica produse feromonale în diferite tehnologii”, a prezentat Vasile Iosif.

Portofoliul FMC pentru România și Moldova

Cătălin Viziru, director de marketing, FMC România și Republica Moldova, a prezentat portofoliul companiei pentru cultura de cereale păioase, de la erbicide care se pot aplica în toamnă, în pre-emergență sau post-emergență timpurie, precum Battle Delta, la Foxtrot sau Fenova Super, pentru controlul ierbii vântului, ovăz sălbatic și alte buruieni graminee din culturile de cereale păioase și o serie întreagă de erbicide care controlează un spectru foarte larg de buruieni cu frunză lată – Omnera, Provalia, Granstar Super, Cameo Max, Laren Pro, două fungicide – Azaka și Zantara, insecticidele Vantex și Nexide și o serie de biostimulatori și fertilizanți foliari precum Seamaxx, Vertex, Bo-La, Foliar Extra, Hi-Phos Turbo și multe alte produse.

Pentru tratamentul culturii de floarea soarelui, specialistul a recomandat erbicidele – Successor Pro sau Koban, Evorelle Express, Express 50 SX sau Targa Max.

Pentru cultura porumbului, unde fermierii trebuie să facă față la trei dăunători problemă, Ostrinia nubilalis, Helicoverpa armigera și Diabrotica virgifera, compania FMC a implementat o aplicație de monitorizare a doi dintre acești dăunători – ARC Farm Intelligence – în urmă cu 5 ani de zile, care monitorizează acești dăunători și îi notifică pe fermieri atunci când există prezență ridicată de dăunători în zonă și trebuie intervenit cu celebrul insecticid din portofoliul FMC – Coragen. Acesta este un insecticid cu spectru larg în combaterea insectelor dăunătoare la măr, prun, cais, piersic, nectarin, viță de vie, cartof, porumb și legume, care este eficient la temperaturi foarte ridicate, de până la 33-34 grade, controlează toate stadiile de dezvoltare – ou, larvă și adult, și poate fi utilizat în managementul integrat al dăunătorilor sau al rezistenței dăunătorilor datorită modului de acțiune diferit și oferă o protecție foarte bună pe o perioadă de timp îndelungată etc.

Alte insecticide din portofoliul FMC sunt Exirel, cu omologare la viță de vie și pomi fructiferi și care a primit în anul 2023 o derogare pentru utilizarea împotriva unor dăunători deosebit de periculoși precum molia verzei (Plutella xylostela), gărgărița tulpinilor de rapiță (Ceuthorrhynchus napi), gândacul lucios al rapiței (Meligethes aeneus) și afide (Aphis spp.) din cultura de rapiță și Nexsuba, pe bază pe spinosad – un insecticid biologic utilizat pentru combaterea dăunătorilor la legume, cartofi, viță de vie, pomi, ce poate fi folosit și la culturile ecologice/organice.

Din portofoliul de biostimulatori, Cătălin Viziru a amintit Accudo, declarat cel mai bun produs la nivel global în 2020 și 2022, un biostimulator microbiologic pentru culturile agricole, cu omologare pentru legumicultură și căpșuni, care poate aduce sporuri de producție de peste 5% la căpșuni, 8% la tomate, 15% la ardei, 22% la castraveți și 26% la salată, dar și Seamac® Rhizo, un biostimulator realizat dinextract de alge marine Ascophyllum nodosum, îmbogăţit cu macroelemente: azot, fosfor, potasiu şi microelemente: bor, cupru, fier, mangan, molibden și zinc. Biostimulantul Seamac Rhizo este omologat la culturile de cereale păioase, Porumb, rapiță, cartof, sfecla de zahăr, legume, pomi fructiferi și viță de vie, care ajută plantele să tolereze mai bine factorii de stress abiotici și să-și atingă potențialul genetic. Seamac® Rhizo determină creșterea nivelului hormonilor în plantă, în special citochinine şi auxine, care stimulează metabolismul plantei şi rezistenţa la stres cauzată de îngheţ, temperaturi ridicate şi secetă.
Ionel Vălean Ileasăa vorbit despre portofoliul de erbicide și fertilizanți destinat culturii porumbului. Pentru tratamentele în preemergență și postemergență timpurie a amintit de erbicideleSuccessor TX și Successor PRO, iar pentru aplicarea în postemergență, acesta a prezentat erbicidele Diniro, Starship și Innovate. 

Text: Ligia VORO

Foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE