2023, an prolific pentru Ansamblul ”Mureșul” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 168 Vizualizări

2023, an prolific pentru Ansamblul ”Mureșul”

În decursul anului 2023, la nivelul Ansamblului Artistic Profesionist ”Mureșul” Târgu Mureș au fost realizate 120 de spectacole, a anunțat recent președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, în Raportul de activitate al instituției pentru anul 2023.

În raportul său, președintele Consiliului Județean Mureș a reliefat faptul că pe parcursul anului 2023 Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul” Târgu Mureș ”a avut o activitate culturală bogată, cu un număr semnificativ de spectacole organizate dar și de participări la manifestările culturale organizate de primării și asociații culturale, în sala proprie sau în aer liber, în funcție de cerințele organizatorilor, atât în țară cât și în străinătate.”

”A participat la o serie de spectacole desfășurate în județ și în afara județului Mureș, dintre care amintim: Reghin, Năsăud, Curteni, Rușii Munți, Dumbrava, Hodac, Criș Daneș, Sovata, Băla, Bărdești, Cristești, Sărmaș, Pogăceaua, Răstolița, Lechința, Teaca, Timișoara, Bacău, București, Joseni, Suseni, Ciumani, Remetea, Sic, Cristuru Secuiesc, Fântânele, Racoș, Călugăreni, Sovata, Pănet, Lăzarea, Oderheiu Secuiesc, Cuci, Sâmbriaș, Toplița, Sângeorgiu de Mureș, Cristești. În anul 2023 a avut două turnee în Ungaria, ambele în luna octombrie. Primul a fost participarea la Expoziția de produse alimentare la Hungexpo Budapesta, unde am reprezentat Consiliul Județean Mureș, iar al doilea a fost turneul în localitatea Gyál, unde suntem invitați în fiecare an”, a menționat Péter Ferenc.

Portofoliu bogat în spectacole

Spectacolele prezentate de-a lungul anului 2023 la sala de spectacole a Ansamblului, în diferite turnee și în deplasare, au fost următoarele: ”Miorița”, ”Din lada de zestre”, ”Din Ardeal de pe Gurghiu”, ”La steaua care-a răsărit”, ”Alunelul, Alunelul hai la joc”,”Cânt și joc de Dragobete”, ”Mátyás király álruhái”, ”Frumoasă lume cu dor”, ”De la lume adunate”, ”János Vitéz”, ”Pe la noi pe sub fereastră”, “Sárga Rózsa”, “Vizen innen, hegyen túl”, “Valaki jár a fák hegyén”, “Mezőség mosolya”, “Erdély népi ízei”, “Égi fény mossa arcotok”.

”Cetatea Medievală din Târgu Mureș a fost locația unde a susținut Festivalul devenit tradițional Folkforum edeiția a IV-a. Pe parcursul lunilor iulie și august, am reluat seria spectacolelor pentru turiștii din stațiunea Sovata unde, pe timpul verii, ambele secții au susținut spectacole în Parcul Central din localitate. Pe tot parcursul anului 2023 a fost parteneri în evenimentele culturale locale, precum Zilele Culturii Românești și Maghiare, Zilele Târgumureșene, Vâltoarea Mureșeană, Orășelul Copiilor, Târgul de Crăciun, Sărbătoarea Meșteșugarilor etc. prin parteneriate cu instituții de cultură precum și asociații sau fundații de profil. Festivalul Interetnic de Folclor ”FolkForum”ediția a IV-a, în organizarea Ansamblului Artistic Profesionist ”Mureșul”, Fundației Casa Tradițiilor Ardelenești și Asociației Pro Folk Dance s-a desfășurat în Cetatea Târgu Mureș în perioada 12-14 mai 2023. Participanții au avut ocazia de a asculta muzică populară autentică, de a urmări spectacole ale unor grupuri de dans tradițional, de a asculta povestiri populare în direct și de a învăța despre meșteșuguri, de a viziona o expoziție a unui renumit fotograf ardelean și s-au putut bucura de costume populare”, a mai subliniat președintele Consiliului Județean Mureș.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE