VIDEO-FOTOREPORTAJ: Unanimitate ”pentru stabilitate, unitate și continuitate” la conducerea PSD Mureș Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 281 Vizualizări

VIDEO-FOTOREPORTAJ: Unanimitate ”pentru stabilitate, unitate și continuitate” la conducerea PSD Mureș

Deputatul social-democrat Dumitrița Gliga a fost aleasă vineri, 23 februarie, cu unanimitate de voturi, 567, în funcția de președinte al PSD Mureș. Patru membri ai Guvernului României, în frunte cu premierul Ion-Marcel Ciolacu, au participat la eveniment și au transmis mesaje de susținere pentru echipa președintelui PSD Mureș. ”Nu va exista niciun Ținut Secuiesc, niciodată în România!”, a garantat prim-ministrul României. ”Trebuie să vă uniți să aduceți un gospodar mai bun la Primărie (la Târgu Mureș – n.a.), la Consiliul Județean”, a îndemnat la alianțe Ion-Marcel Ciolacu. ”Trebuie să faci şi sacrificii, să-ţi cauţi parteneri”, a recomandat și senatorul Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD. Obiectivul delegaților care au votat în unanimitate noua conducere a organizației: Partidul Social Democrat Mureș să fie recunoscut, datorită rezultatelor electorale din 2024, drept principala formațiune politică românească a județului.

Echipă nouă de conducere

Noua echipă de conducere de la nivelul Partidului Social Democrat Mureș este alcătuită din doi prim-vicepreședinți, respectiv Chiș Bălan Ilie și Cristian Moldovan, și din 17 vicepreședinți, după cum urmează: Maria Moldovan, Corneliu Florin Buicu, Dinu Socotar, Lucreția Cadar, Ovidiu Dancu, Cosmin Pop, Horea Soporan, Sergiu Papuc, Teodor Vultur, Daniel Maxim, Dorel Vancea, Ovidiu Marian, Sebastian Pui, Aurel Pintea, Dan Vasile Dumitru, Mircea Radu și Nicolae Florin Pălășan.

Atât prim-vicepreședinții, cât și vicepreședinții au fost aleși cu unanimitate de voturi, iar procedura votului, care s-a desfășurat prin ridicarea mâinii, a fost coordonată de către consilierul județean Dragoș Bardoși.

PSD Mureș, o forță în Transilvania

În debutul evenimentului, deputatul Dumitrița Gliga care a deținut, din luna octombrie 2020, funcția de președinte interimar al organizației PSD Mureș, a prezentat un raport de activitate aferent perioadei 2020-2024.

”După alegerile parlamentare din 2020, PSD Mureș se află printre cele cinci organizații din Transilvania, din totalul de 15, care și-a păstrat numărul de mandate de parlamentari, cu doi deputați și un senator”, a prezentat deputatul Dumitrița Gliga, care a precizat că la alegerile pentru Consiliul Județean Mureș din anul 2020 social-democrații au obținut 39.121 de voturi politice.

Totodată, raportul prezintă și o radiografie a funcțiilor deținute de PSD în administrația publică locală a județului Mureș: ”La începutul mandatului meu, în urma alegerilor locale din septembrie 2020, PSD Mureș avea un număr de 26 de primari. Între timp, echipa de primari s-a extins, alăturându-se alți cinci primari, dintre care patru sunt, astăzi, membri de partid. Este vorba despre primarul orașului Sărmașu și de primarii comunelor Sântana de Mureș, Sânpetru de Câmpie, Bogata și Chețani. Ne bucurăm că ne-au acordat această încredere și că membrii PSD din comunitățile respective și colegii primari s-au implicat fără excepție, contribuind la integrarea lor. De asemenea, PSD are 16 viceprimari în municipii, orașe și comune din județ.”

În același raport, se mai menționează faptul că ”astăzi, Organizația Județeană PSD Mureș are un număr de 5.127 de membri de partid și 86 de organizații locale.”

Patru invitați din Guvern

Alegerile au avut loc în cadrul Conferinței Județene a Partidului Social Democrat Mureș, eveniment organizat în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș, la care au participat și patru membri ai Guvernului, respectiv Ion-Marcel Ciolacu – prim-ministru și președinte al PSD, Sorin-Mihai Grindeanu – ministrul Transporturilor și infrastructurii, Adrian Câciu – ministrul Investițiilor și proiectelor europene și Natalia-Elena Intotero – ministrul Familiei, tineretului și egalității de șanse.

”Săptămâna trecută, vineri, am semnat, așa cum amintea mai devreme Dumitrița (Dumitrița Gliga – n.a.), ultimul contract de pe A8, finanțat prin PNRR, de la Târgu Mureș la Miercurea Nirajului, iar Dumitrița aproape zilnic mă suna înainte de acest eveniment să mă întrebe”: Când se întâmplă, pentru că trebuie să vin.” Și a fost singurul parlamentar prezent la acel eveniment, un eveniment public. V-am dat doar un exemplu”, a dezvăluit Sorin-Mihai Grindeanu.

”Avem în față un an provocator. Mulți spun că este complicat, eu spun că este provocator și este un an al adevărului. Adevărul trebuie să-l spunem cetățenilor, este anul în care le spunem cetățenilor adevărul despre Partidul Social Democrat. O să mă refer la modul general, la ce a făcut pentru România, dumneavoastră veți personaliza la nivel județean și la nivel local. De câte ori a fost la guvernare, România a crescut”, a precizat Adrian Câciu.

”Vin cu mare bucurie pentru că județul Mureș este un exemplu pentru multe județe ale țării, mă refer la organizațiile Partidului Social Democrat, pentru faptul că aici avem trei doamne primar, și aș vrea să le reamintesc cu permisiunea dumneavoastră și să le și aplaudăm, pentru a încuraja cât mai multe doamne și domnișoare să îndrăznească: Moldovan Maria, Cadar Lucreția, Coc Doina. De asemenea, o salut pe doamna Maria Precup și pe distinsa doamnă de la ”Papiu Ilarian” (Cristina Ligia Someșan – n.a.)”, a transmis Natalia-Elena Intotero.

Compliment politic de la premier

Unul dintre cele mai așteptate discursuri i-a aparținut premierului României, care a afirmat, referindu-se la președintele PSD Mureș, că Dumitrița Gliga ”este una dintre doamnele politicii românești” și a spus despre organizația PSD Mureș că este ”partidul românesc numărul 1 în județul Mureș.”

”Este una dintre doamnele politicii românești, una dintre puținele doamne care sunt și președinte de organizație. O mai avem pe doamna Gabriela Firea, doamna Rodica Nassar, Dumitrița Gliga și Doina Federovici. Toate cele patru doamne ale politicii românești și ale Partidului Social Democrat care sunt și președinte de organizație. Sincer, aș dori mult mai mult. Aș dori mult mai multe doamne în funcțile de top ale administrațiilor locale și centrale. Cum este Natalia (Natalia-Elena Intotero – n.a.) în Guvernul României. Pentru că în politică toată lumea trebuie să se regăsească”, a menționat Ion-Marcel Ciolacu.

Îndemn pentru alianțe

În discursul său, Ion-Marcel Ciolacu a făcut apel la conviețuire etnică armonioasă între etnii, fiind de părere că politicienii care îndeamnă alegătorii ”să se unească” împotriva unor candidați ai altor etnii nu fac decât să învrăjbească românii.

”Eu nu fac parte din politicienii care vin și învrăjbesc românii cu românii de alte etnii și pe urmă pleacă bine-mersi la București, unde pe ei nu îi deranjează ce se întâmplă în comunitățile dumneavoastră și de fapt nu construim nimic și pentru o perioadă limitată de timp obținem, dar nu semnificativ sau determinant, un număr mai mare de voturi. Poate este o soluție ca toate partidele românești să se unească împotriva cui? A unor români, dar de etnie maghiară. Așa o să ne unim și împotriva românilor lipoveni, la Tulcea. Așa o să ne unim împotriva românilor de etnie germană, la Sibiu. Nu știu care e soluția cea mai bună. Cu certitudine, dumneavoastră trebuie să știți care este soluția cea mai bună și după cum spunea și Sorin (Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și infrastructurii – n.a.), dumneavoastră luați decizia. Vreau ca după aproape 30 de ani de la Revoluție să trăiesc într-o Românie normală. Eu cred că împreună putem construi”, a fost mesajul transmis de premierul României.

”Trebuie să vă uniți nu împotriva unor români de altă etnie. Trebuie să vă uniți să aduceți un gospodar mai bun la Primărie (Primăria Târgu Mureș – n.a.), la Consiliul Județean, pentru soluții mai bune, pentru că anumite județe sunt totuși mai întârziate și nu au fost atât de multe investiții, dar la dumneavoastră sunt acum în derulare 2,6 miliarde. O sumă consistentă”, a adăugat liderul PSD.

”Nu va exista niciun Ținut Secuiesc!”

În cadrul aceluaiși discurs, Ion-Marcel Ciolacu a fost ferm în privința recunoașterii oficiale a Ținutului Secuiesc, afirmând că respectivul ținut ”nu va exista niciodată în România.”

”Sunt tinerii din spatele nostru. Sunt copiii dumneavoastră. Copiii noștri. Au la școală prieteni români de etnie maghiară. Ei în viitor s-ar putea să se căsătorească. O fată de-a dumneavoastră cu un băiat român, de etnie maghiară. Sunt ferm convins că și în sală există astfel de cazuri. Vrem să ne întoarcem în trecut și să începem iarăși cu un discurs șovin? Asta nu înseamnă că trebuie să uităm Istoria. Categoric. Oameni buni, nu va exista niciun Ținut Secuiesc, niciodată în România! Nu va vinde nimeni niciun Ardeal. Nu se va schimba nicio frontieră. De ce? Pentru că suntem în Uniunea Europeană și în NATO. Vom fi cu drepturi depline la sfârșitul anului și în Spațiul Schengen terestru, iar în 2026 vom fi și noi în OCDE, în 2025 nu vom mai avea nici vize să mergem în Statele Unite, acesta este adevărul și drumul României”, a punctat Ion-Marcel Ciolacu.

Proiect ”pe termen lung pentru România”

Lista personalităților care au participat la eveniment a fost întregită de Vasile Dâncu – senator PSD și președinte al Consiliului Național al PSD, Victor Negrescu – europarlamentar și vicepreședinte al PSD, coordonator Regiunea Centru Europarlamentare, Paul Stănescu – secretar general al PSD și vicepreședinte al Senatului și Alexandru Stoica – secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării.

”Cu siguranță că în campania electorală o să auziți tot felul de lucruri pentru că egou-rile lui Orban de la Budapesta astăzi rezonează în Transilvania foarte mult. O să vină alegerile europarlamentare și o să auziți de exemplu că Europa este un proiect eșuat. Sau o să spună frații noștri români că România este o colonie și alte povești”, a avertizat senatorul Vasile Dâncu.

”Mă bucur că preşedintele Marcel Ciolacu ne-a motivat şi pe noi să construim, să încercăm să construim un proiect pe termen lung pentru România, pentru că nu ne gândim numai la PSD, chiar dacă noi suntem mândri că suntem pesedişti, ştim ce am făcut pentru România. Avem o experienţă de care nouă nu ne este ruşine, dar nu ajunge să reuşim noi, trebuie să reuşească România. Pentru ca să reuşească România, trebuie să faci şi lucruri care sunt uneori împotriva a ceea ce-ai dori. Trebuie să faci şi sacrificii, să-ţi cauţi parteneri, să construieşti împreună cu ei majorităţi”, a adăugat președintele al Consiliului Național al PSD care a fost anunțat ca viitor candidat social-democrat la alegerile europarlamentare.

”PSD a demonstrat de fiecare dată că are oamenii cei mai competenți pentru a dezvolta comunitățile noastre. Oameni profesioniști, oameni care știu să atragă fonduri europene, care știu să implementeze proiecte prin ”Anghel Saligny”, care au o viziune de viitor, care au construit echipe și aici la Mureș știu foarte bine performanțele primarilor din sală s-a văzut foarte clar o diferență între primarii PSD și primarii UDMR, între primarii PSD și primarii PNL”, a afirmat europarlamentarul Victor Negrescu.

”E un an greu, cu patru rânduri de alegeri. Cele mai importante sunt primele alegeri și sigur că alegerile locale sunt cele mai importante, așa că sunt convins că sunteți determinați, sunt convins să știți ce aveți de făcut și așa cum spunea primarul din Ibănești, oamenii nu vor prea multe. Vor respect. Dacă le întinzi mâna și stai de vorbă cu ei, asta înseamnă mare lucru”, au fost cuvintele senatorului Paul Stănescu.

Mesaje de mobilizare și susținere

Totodată, au susținut discursuri, fie de mobilizare pentru cele patru alegeri care vor avea loc în acest an, fie de susținere a președintelui Dumitrița Gliga și a echipei acesteia, și personalități locale din cadrul PSD Mureș. Vă prezentăm, în rândurile următoare, o sinteză a principalelor idei transmise de vorbitorii mureșeni.

Vasile Liviu Oprea, subprefect al județului Mureș: ”Voi spune un adevăr, doamna Dumitrița Gliga este un om care muncește foarte mult, este o femeie puternică, care a reușit să revitalizeze PSD Mureș, a reușit să aducă o energie în acest partid, unitate, și are o colaborare foarte bună cu primarii noștri din județ cu care a reușit să implementeze o serie de proiecte de anvergură pentru județul Mureș. De aceea vă propun să votăm astăzi aici stabilitate, unitate, continuitate.”

Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș: ”Știm cu toții că puterea unui partid politic se măsoară în număr de voturi. PSD întotdeauna a demonstrat că este cel mai mare partid din punct de vedere al numărului de voturi și bineînțeles acest lucru trebuie să îl reconfirmăm la fiecare scrutin din acest an. Aceasta este datoria noastră, datoria de a câștiga toate alegerile, inclusiv pe cele prezidențiale.”

Ciprian Cândea, președintele PSD Târnăveni: ”Personal, consider că Partidul Social Democrat a fost și este cel mai responsabil, stabil și implicat partid politic din România. Avem inițiativă, soluții pentru problemele comunităților și suntem mereu aproape de oameni.”

Emil Mătea, președintele Tineretului Social Democrat Mureș: ”Aseară, în timp ce stătean pe TikTok, mi-a apărut o secvență dintr-un podcast și secvența respectivă spunea cam așa: ”Atunci când îți merge bine nu îți face gardul mai mare, ci fă-ți masa mai lungă.” Și mi-a plăcut foarte mult, pentru că atunci am simțit că vorba aceasta caracterizează cel mai bine PSD Mureș. De ce spun lucrurile acestea? Pentru că succesul nostru, al fiecăruia, niciodată nu a fost o scuză pentru a neglija nevoile celorlalți.”

Ovidiu Dancu, consilier județean: ”Cu toate că a fost o perioadă de interimat, am putut constata cu toții implicarea doamnei președinte în sprijinirea primarilor pentru semnarea contractelor de finanțare la diferite ministere, atragerea primarilor independenți din județul Mureș în Organizația PSD Mureș, înființarea de organizații în localitățile unde nu am avut organizații sau nu au funcționat, implicarea în demararea sau deblocarea proiectelor de interes județean sau național, de interes pentru județul nostru.”

Dan Vasile Dumitru, președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Mureș și primar al comunei Ibănești: ”Pentru alegerile care ne așteaptă, cred că cel mai improtant lucru este să mergem și să dăm mâna cu oamenii. Să ne vadă în mijlocul lor în felul acesta cred că avem cele mai mare șanse să câștigăm alegerile din acest an.”

Vasile Boloș, profesor universitar emerit și Senior al PSD Mureș: ”Fiind pensionar, cu timp disponibil, am recitit, după mulți ani, cartea ”Politica, o vocație sau o profesiune?” a importantului sociolog Max Weber. Deși a fost scrisă cu mulți ani în urmă, o mare parte a ideilor exprimate în această carete sunt perfect valabile și ca la orice lectură reluată am avut ocazia să descopăr noi fațete ale acelor idei. Așa cum se știe, autorul menționat face distincție între cei care intră în spațiul politic pentru a trăi politica și cei care o fac pentru a trăi din politică (…) Referindu-mă la doamna Dumitrița Gliga, actuala candidată la funcția de președinte al Organizației PSD Mureș apreciez că pe parcursul celor trei ani de interimat a dovedit că se încadrează pe deplin în categoria celor care au vocație politică și trăiesc politica, având calitățile necesare petru a conduce organizația noastră în perioada următoare.”

VIP-uri prezente

La Conferința Județeană a PSD Mureș au participat și alte personalități ale vieții administrativ-politice a județului Mureș, cum ar fi: Leonard Azamfirei – actual senator și rector al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, Corneliu Florin Buicu – actual deputat și vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, Thomas Moldovan – vicepreședinte al Agenției Naționale de Sport, Vasile Gliga – ex-parlamentar și lider al PSD Mureș, în prezent președinte al Federației Române de Dans Sportiv, Lucian Goga – fost prefect al județului Mureș, Dinu Socotar – fost parlamentar, Ovidiu Gârbovan – managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, Valer Botezan – primarul orașului Sărmașu, Dragoș-Cristian Pui – viceprimar al municipiului Reghin, Nicolae Florin Pălășan – fost subprefect al județului Mureș, Horea Soporan – fost parlamentar, în prezent președinte al PSD Târgu Mureș, Sergiu Papuc și Sebastian Pui – consilieri locali în Consiliul Local Târgu Mureș, Alexandru Cîmpeanu, Angela Moldovan, Ștefan Someșan și Cosmin Pop – consilieri județeni, Ovidiu Mălăncrăvean – fost primar al municipiului Sighișoara, Maria Precup – fost primar al municipiului Reghin, Aurelian Olimpiu Sabău Pop – fost consilier județean, Paula-Maria Dărăban – inspector școlar general al județului Mureș, Gheorghe Ștef – director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Mureș, și, desigur, primari și consilieri locali din unitățile administrativ-teritoriale mureșene.

Mulțumiri pentru votul de încredere

Discursul de final i-a aparținut noului președinte ales al PSD Mureș, deputatul Dumitrița Gliga: ”Vă mulțumesc din suflet pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o prin acest vot, dar mai mult decât atât, vă mulțumesc din tot sufletul pentru că am fost împreună și am format o echipă frumoasă în acești ultimi trei ani. Votul pe care dumneavoastră mi l-ați acordat în această seară este un vot care mă obligă și vă asigur că voi face în continuare tot ce îmi stă în putință pentru a mă ridica la nivelul așteptărilor dumneavoastră. Vă mulțumesc!”.

Evenimentul a fost transmis live, pe pagina de Facebook a cotidianului Zi de Zi.

Video 1:

Video 2:

Text: Alex TOTH

Foto: Alex TOTH, Valentin COVACIU

Video: Valentin COVACIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE