Justiția a decis: Inspectoratul Școlar Județean Mureș obligat să recunoască Liceul UMFST! Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 9760 Vizualizări

Justiția a decis: Inspectoratul Școlar Județean Mureș obligat să recunoască Liceul UMFST!

Un complet de judecată al Secției a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal din cadrul Curții de Apel Târgu Mureș a respins miercuri, 28 februarie 2024, recursul înaintat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Mureș formulat împotriva Sentinţei nr. 490/14 iulie 2023 pronunţată de Tribunalul Mureş, Secţia de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 216/102/2023, în procesul împotriva Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureș, pe tema înființării Liceului UMFST.

Soluția instanței

Practic, Curtea de Apel Târgu Mureș a menținut soluția dată în 14 iulie 2023 de un complet de judecată al Secției Contencios Administrativ și Fiscal din cadrul Tribunalului Mureș: ”Admite acțiunea în contencios administrativ formulată de reclamant Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, cu sediul în, în contradictoriu cu pârât Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, cu sediul și intervenient UAT Municipiul Târgu Mureș, prin primar, cu sediul. Dispune anularea articolului 1, alineatul 3, litera e, din Hotărârea Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş nr. 39 din 20 decembrie 2022 și adresa Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş nr. 11744 din 25 ianuarie 2023. Obligă Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş să emită un act admnistrativ de includere în rețeaua școlară a Liceului UMFST „George Emil Palade” şi Colegiului UMFST „George Emil Palade” conform articolului 22, alineatul 5, din Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari/preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2023-2024 aprobată prin Ordinul Ministerului Educației nr. 6217/2022. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare, recurs care se va depune la Tribunalul Mureş. Pronunţată în condiţiile articolului 396, alineatul 2, Cod Procedură Civilă prin punerea soluției la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței azi, 14 iulie 2023.”

Perdanții procesului, ”elevii dintr-o generație”

Contactat de cotidianul Zi de Zi, rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a precizat că întârzierea de un an în ceea ce privește demararea cursurilor la Liceul UMFST nu reprezintă neaparat o pierdere pentru principala universitate mureșeană, ci mai ales ”pentru elevii dintr-o generație.”

”Din fericire, Liceul UMFST deja este inclus în acest an în rețeaua școlară a noului an, prin efectul direct al Legii Învățământului Superior nr. 199/2023. Vom organiza în curând un eveniment de tipul Ziua Porților Deschise, în care vom invita elevii de clasa a VIII-a și părinții, să ne viziteze”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Întrebat dacă UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș intenționează să se îndrepte în instanță pentru a solicita daune de la cei care au tărăgănat nejustificat înființarea Liceului UMFST, rectorul Leonard Azamfirei a răspuns: ”Despre trecut, nu ne irosim timpul cu lucruri neimportante! Important este viitorul!”.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE