Situația actuală a autosanitarelor SAJ Mureș. Ambulanțe mai vechi de 10 ani, cu până la 900.000 km la bord. Când vor fi înlocuite? Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 305 Vizualizări

Situația actuală a autosanitarelor SAJ Mureș. Ambulanțe mai vechi de 10 ani, cu până la 900.000 km la bord. Când vor fi înlocuite?

Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Mureș este manageriat de către dr. Ioan Ivanici, absolvent al Institutului de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș (actual – UMF), cel care se asigura de buna funcționare a întregului proces de asistența medicală de urgență medicală prespitalicească, adică, în cuvinte mai simple, de serviciul care se îngrijește să ofere cetățenilor șansa la salvare medicală.

Parcul auto al SAJ întrunește, la momentul atual, un număr de 57 de autosanitare, vechi și noi, de mai multe tipuri, anume: C2 – de urgență și reanimare, B1 și B2 – echipaj cu asistent și medic, autosanitare de consult la domiciliu și A2 – autosanitare de transport- pot transporta cinci pacienți, inclusiv unul pe targă., toate aflate în servciul cetățenilor mureșeni. Cele mai noi autosanitare sunt dotate cu aparatură medicală de prim-ajtor calificat, cu defibrilator semiautomat, gulere cervicale și echipamente specifice imobilizării fracturilor extremităților membrelor superioare și inferioare.

Ambulanțe uzate

Contactat de Cotidianul Zi de zi, dr. Ioan Ivanici a fost de acord să ne prezinte situația actuală a parcului auto al SAJ, în materie de detalii tehnice. Conform informațiilor furnizate de către acesta, aproximativ 40% din parcul auto este învechit și necesită înlocuire, fiind vorba de autosanitare mai vechi de 10 ani, care totalizează un număr mare de kilometri, aproximativ 800.000-900.000. „Marea majoritate sunt din anul 2018-2019. Anul trecut am primit patru noi autosanitare de transport și restul sunt din 2010, 2007. Cam 40% din parcul auto este vechi, autosanitarele au peste 10 ani și trebuie înlocuite. Acestea din 2019, deja au 300.000-400.000 km, iar cele mai vechi cam 7-8-900.000, dar cele vechi sunt marca Mercedes și sunt mai rezistente, în timp ce tot lotul nou este de Renault. Ele sunt servizate la zi, au perioade mai scurte sau mai lungi de servizare”, a precizat dr. Ioan Ivanici pentru cotidianul Zi de zi.  

Licitație în curs de desfășurare

Managerul SAJ Mureș a precizat și faptul că a fost deschisă licitația pentru ahiziționarea de noi autosanitare, fapt ce s-ar putea realiza până la sfârșitul anului curent, dacă eventualele contestații vor fi soluționate în timp util: „Avem nevoie de autosanitare, licitația și caietul de sarcini au fost publicate de IGSU. Dacă totul merge bine și nu o să fie contestații, posibil ca la sfârștiul anului să vină primul lot, pentru că înlocuirea acestor autosanitare vechi nu se poate face chiar dintr-una, se face în 2-3 etape. Licitația este pe un contract-cadru de patru ani. În perioada asta, în etape vin loturi de autosanitare noi. Durează rezolvarea contestațiilor, aici se pierde timp”.

Mădălina ROHAN

Citește și:

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE