Care e pluralul cuvântului ”mazăre”? O chichiță a limbii române Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 5626 Vizualizări

Care e pluralul cuvântului ”mazăre”? O chichiță a limbii române

Limba română este printre cele mai frumoase din întreaga lume, arată o cercetare făcută pe ascultători englezi, chinezi și semiți. Peste 800 de persoane au acordat note pentru fiecare limbă vorbită, iar rezultatele finale plasează limba noastră printre cele mai plăcute la auz. Dar, pe cât e de frumoasă, pe atât de multe chichițe are. Spre exemplu, care este pluralul cuvântului ”mazăre ”?

Există o mulțime de cuvinte în limba română care nu au formă de plural. Asta se întâmplă în cazul cuvintelor denumite substantive defective de plural, așa cum este și acest cuvânt. Atunci când vorbim despre mazăre, ne referim atât la boabe, cât și la plantă, notează spynews.ro.

MÁZĂRE s. f. Plantă erbacee de cultură, din familia leguminoaselor, cu flori albe sau trandafirii și cu semințe sferice, comestibile, închise în păstăi (Pisum sativum). ◊ Mazăre de câmp = plantă asemănătoare cu mazărea, cultivată ca nutreț pentru vite (Pisum arvense). Mazăre sălbatică = plantă erbacee agățătoare cu flori roșii, parfumate (Pisum elatius). ♦ P. restr. Păstăile (cu semințe) sau semințele comestibile ale acestei plante; p. ext. mâncare pregătită din aceste semințe. – Cf. alb. modhullë.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE