Dr. Mariana Tilincă: Rolul tehnologiei în eficientizarea tratamentului diabeticilor Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 535 Vizualizări

Dr. Mariana Tilincă: Rolul tehnologiei în eficientizarea tratamentului diabeticilor

În cadrul Conferinței naționale “Tehnologia & iHealth în medicina secolului XXI”, găzduită de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș în parteneriat cu Academia de Științe Medicale sub egida Academiei Românea, a avut loc un workshop, în data de 18 aprilie,  intitulat „Implementarea noilor tehnologii la pacienții cu diabet zaharat tip 1”, susținut de dr. Mariana Tilincă, în care s-a discutat despre importanța progreselor tehnologice și a evoluției dispozitivelor medicale în monitorizarea și tratarea pacienților diagnosticați cu această afecțiune cronică.

Compartiment de Diabet la SCJU

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș încorporează un Compartiment de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice pentru adulți, construit în anul 2004, dotat cu 15 paturi și un Compartiment Diabet pentru copii, construit în anul 2023 în Clinica de Pediatrie 1. SCJU Târgu Mureș derulează Programul național de Diabet prin intermediul căruia oferă  sprijin bolnavilor diabetici, oferindu-le dispozitive medicale de monitorizare și administrare a insulinei, decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În anul 2022, CNAS a emis un ordin prin care au fost introduse trei activități noi prin pachete de inițiere care s-au referit la montarea următoarelor dispozitive medicale: pompele de insulină simple, pompele de insulină augumentate cu sisteme de monitorizare continuă a glicemiei și sistemele de monitorizare continuă a glicemiei.

„Conform acestui ordin, am solicitat ca și SCJU să intre în derularea acestor activități, motiv pentru care în august, în același an, am primit confirmarea prin publicarea în Monitorul oficial al acestei aprobări prin care SCJU a fost nominalizat ca unitate care derulează programul <<Sisteme de pompe de insulină și sisteme de monitorizare continuă a glicemiei>>. Bineînțeles că am început să facem demersuri pentru implementarea acestui ordin și pentru a ne alinia la  noile cerințe ale politicii de sănătate”, a precizat dr. Mariana Tilincă în cadrul alocuțiunii sale.

Utilitatea noilor dispozitive

„Care este utilitatea instrumentelor moderne amintite anterior?”, a fost întrebarea care a fundamentat workshop-ul de joi, 18 aprilie și care și-a găsit răspunsul în prezentarea dr. Mariana Tilincă. Ei bine, pompele de insulină, deși sunt integrate de mult în tratamentul diabeticilor, au devenit mai eficiente odată cu progresul tehnologic și posibilitatea tehnologilor de a le modifica radical dimensiunile. Astfel, la momentul actual, acestea se găsesc sub forma unor dispozitive mici, de tip pager, care oferă un surplus de confort utilizatorului. Pe lângă confort, alte beneficii ale pompelor de insulină sunt: permit controlul ratelor bazale care pot fi modificate, permit monitorizarea la distanță a pacienților pediatrici, elimină injectările frecvente în diabetul de tip 1, permit un control mai bun al valorilor glicemice.

Alte instrumente moderne de tratament ale diabetului sunt stilourile pentru administrarea insulinei, care permit ajustarea cantității de insulină în funcție de cât are nevoie pacientul.

Statistică diabetologică a județului Mureș

Conform afirmațiilor emise de dr. Mariana Tilincă, în județul Mureș, numărul total al pacienților cu diabet este de 29. 346. Statistica prezentată de aceasta a arătat că în anul precedent s-au înregistrat 117 pacienți care au beneficiat de senzori de insulină, 42 de pacienți cărora li s-a montat pompe de insulină, respectiv 19 pacienți cărora li s-a montat pompe de insuline augumentate cu sisteme de monitorizare continuă a glicemiei.

Notabil este faptul că un pacient căruia i-au fost montate astfel de pompe are nevoie de control la fiecare 3 luni căci acestor dispozitive trebuie să le fie înlocuite consumabilele, astfel că unul dintre punctele slabe ale acestora este faptul că supraîncarcă personalul medical cu activități administrative ce depășesc obligațiile comportamentului.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE