233 de farmacii mureșene depistate cu neconformități referitoare la RBPF Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 708 Vizualizări

233 de farmacii mureșene depistate cu neconformități referitoare la RBPF

Cea de-a doua zi a evenimentului „Pharma Forum”, organizat de Pharma Business, în colaborare cu Colegiul Farmaciștilor din România, în perioada 24-25 aprilie la Business Hotel Conference & Spa din Municipiul Târgu Mureș, a debutat cu prezentarea farm. Spec. Logigan Nicoleta, președintele Colegiului Farmaciștilor Mureș, referitoare la rezultatele evaluării adoptării și implementării  Regulilor de Bună Practică Farmaceutică  (RBPF), implementate prin Ordinul nr. 75/2010, în cadrul a 236 de farmacii comunitare, urbane și rurale, din județul Mureș.

Procedura de evaluare a întrunit nouă echipe de farmaciști evaluatori care s-au deplasat pe teren în perioada 4-7 martie 2024 spre a executa evaluarea farmaciilor vizate, în timp ce în data de 8 martie au fost evaluate farmaciile a căror farmacist-șef a fost evaluator. Din totalul farmaciilor supuse evaluării, doar trei au avut plan de remediere, în timp ce restul au prezentat neconformități.

„Trebuie să vedem aceste rezultate pentru că, spun eu, atunci când vezi ce poate ai omis să faci, poți să corectezi. Aceste standarde de calitate pe care noi le implementăm prin aceste proceduri nu ajung să fie doar implementate, ci trebuie să fie și menținute, pentru că ele sunt un sistem de calitate care trebuie să fie menținut continuu, la același nivel. Și de aceea, în fiecare an avem aceste vizite de evaluare și mergem să verificăm aceleași lucruri pentru că s-ar putea, prin omisiune, să nu îți dai seama și atunci, prin faptul că noi le evidențiem, ajutăm farmaciștii să nu se supună unor riscuri”, a precizat farm. Spec. Nicoleta Logigan la începutul alocuțiunii sale.

RBPF, aspecte generale

Regulile de bună practică farmaceutică sunt recomandări aplicabile în unitățile farmaceutice, elaborate cu scopul de a asigura buna desfășurare a activității farmaceutice, precum și calitatea și eficiența actului farmaceutic pentru pacienți. Acestea se răsfrâng asupra următoarelor aspecte: organizarea și dotarea farmaciei, organizarea personalului, aprovizionarea, recepția produselor, depozitarea produselor, prepararea medicamentelor, eliberarea produselor, returnarea și retragerea produselor, distrugerea produselor, igiena și curățenia, furnizarea altor servicii, rezolvarea reclamațiilor, trasabilitatea,-PL-RBPF-inițial;  evaluarea prescripțiilor, eliberarea medicamentelor rx, eliberarea medicamentelor OTC, eliberarea medicamentelor în regim de urgență, procedura de consiliere a clienților, procedura de înregistrare a activității profesionale, procedura de autoinspecție- PL RBPF-2019.

Farmaciile care nu au respectat RBPF

Neconformitățile identificate de cele nouă  echipe de evaluatori se extind pe mai multe puncte prevăzute în RBPF. În ceea ce privește autorizație de funcționare și afișaj, șapte farmacii au prezentat neconformități referitoare la denumirea farmaciei și denumirea pe firma afișată, trei farmacii au prezentat autorizație pentru receptură, dar care nu mai au receptură, două farmacii au prezentat anexe cu modificări în curs de obținere, iar alte cinci farmacii nu au afișat pe ușă cea mai apropiată farmacie care prepară.

Referitor la spațiu, neregulile întâmpinate au fost: zece farmacii fără rampă de acces, trei farmacii care au necesitat igienizare, trei farmacii cu depozit subdimensionat nivelului mărfii, cinci farmacii fără climatizare în depozit, două farmacii fără masă de recepție (zonă), două farmacii fără zonă de medicamente expirate în depozit, cinci farmacii fără zonă pentru produse suspicionate a fi falsificate, patru farmacii fără carantină în frigider, cinci farmacii fără termometru în frigider.

În cazul aparaturii medicale, erorile depistate au fost: cinci farmacii termohigrometre fără valabilitatea etalonării, doisprezece farmacii fără termometre conforme în frigidere, două farmacii cu stoc supradimensionat față de capacitatea frigiderelor.

La nivelul registrelor, s-au identificat următoarele nereguli: cinci farmacii fără registru pentru stupefiante, două farmacii cu greșeli în registrul de stupefiante, cincisprezece farmacii cu registre de retragere neconform completate și fără documente anexe, zece farmacii cu registru de neconformități incomplete, o farmacie cu lipsa Procesului verbal de deratizare, dezinsecție pe trimestru IV 2024 și trimestrul I 2024, două farmacii a căror stoc de stupefiante expirate a fost nedistrus de patru ani, cinci farmacii fără dovada distrugerii medicamentelor expirate.

Ultimul criteriu evaluat a fost prezența farmaciștilor în farmacie și abordarea rețetelor, unde s-au identificat următoarele neconformități: cinci farmacii rp tab III fără semnătura a doua pe rp, zece farmacii la rp verzi care prezentau date incomplete, cinci farmacii în care activitatea farmacistului nu reiese din înregistrări, cincisprezece farmacii fără semnătura electronică a tuturor farmaciștilor.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE