Vultur negru împușcat pe teritoriul României, găsit și îngrijit de voluntarii unei asociații mureșene Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 354 Vizualizări

Vultur negru împușcat pe teritoriul României, găsit și îngrijit de voluntarii unei asociații mureșene

Câțiva voluntari din județul Mureș, membri ai Grupului Milvus, o Asociație pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din județ, au găsit un exemplar pe cale de dispariție de vultur negru, care a fost împușcat deasupra țării noastre, după ce a fost urmărit prin GPS călătorind prin mai multe țări din Europa.

Pasărea răpitoare a fost găsită de voluntarii mureșeni ai Grupului Milvus care îi urmăreau zborul prin intermediul GPS, observând că de o perioadă vulturul are o traiectorie nefirească. Pasărea se află acum în grija unor veterinari, iar autoritățile încearcă să îl găsească pe cel vinovat de rănirea ei.

Am urmărit traseul lui Fremuth (numele păsării) în ultimii trei ani. Iarna trecută a petrecut-o în Alpi, în Austria. Înainte, iarna a petrecut-o în Serbia și a mai intrat în România și în alte ocazii”, a arătat ecologistul Zeitz Robert, vicepreședintele Grupului Milvus, potrivit observatornews.ro.

Doborât pe teritoriul României

După mai bine de trei ani în care Fremuth a fost urmărit de către ecologiștii mureșeni, timp în care a avut un traseu amplu și complex, vulturul negru a fost împușcat cu o armă cu alice, undeva deasupra Banatului. „Era destul de slăbit şi stare deteriorată. Diagnosticul era o fractura de claviculă, care la păsări are un prognostic foarte grav. I-am acordat primul ajutor. Am curăţat rănile, i-am dat analgezice şi am pus antibiotice”, a explicat medicul veterinar dr. Borka Vitalis.

La scurt timp după lovirea sa, mai mulți voluntari din județ, care urmăreau traseul vulturului, au remarcat că traiectoria lui s-a modificat brusc, semn că a fost rănit. Fără să stea prea mult pe gânduri, au plecat în căutarea sa, găsindu-l într-adevăr rănit într-o pădure. După găsirea sa, pasărea răpitoare a fost dusă de urgență la veterinar, unde se află și în prezent sub atenta monitorizare a medicilor.

A străbătut peste 10 ţări deja şi foarte multi entuziasti si ornitologi au urmărit mişcarea lui Fremuth. Au făcut multe poze, toată lumea astepta cand vine in tara lui. Deci este un exemplar care a construit un grup de entuziaşti, fani”, a mai spus Zeitz Robert.

Ecologii asociației mureșene Grupul Milvus sunt de-a dreptul revoltați de incidentul nefericit prin care a trecut Fremuth. Deocamdată, nimeni nu știe dacă vulturul își va mai putea reveni vreodată pe deplin, astfel încât zborul să nu îi fie afectat. De aici, pasărea aflată pe cale de dispariție va fi transportată în Bulgaria la un centru specializat în tratarea ei. Această specie de pasăre răpitoare, Vulturul negru, a dispărut din România, cel împușcat fiind donat de către o fundație din Spania vecinilor noștri bulgari.

(L.P.)

Sursa foto: observatornews.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE