Finanţare pentru educaţie prin Erasmus+ Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 136 Vizualizări

Finanţare pentru educaţie prin Erasmus+

În judeţul Mureş au început sesiunile de formare în vederea absorbţiei fondurilor UE. Ioana Mera, reprezentanta Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare şi Dezvoltare în Educaţie şi Formare Personală, a susţinut miercuri, 22 ianuarie, la Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” Târgu-Mureş, o reuniune de informare privind Programul Erasmus+. La aceasta au participat aproximativ 130 de persoane, cadre didactice, reprezentanţi ai comunităţii locale, ai Primăriei Târgu-Mureş, Consiliului Judeţean Mureş, precum şi ai ONG-urilor.

Judeţul Mureş, început cu dreptul

Judeţul Mureş este deocamdată singurul judeţ în care s-au organizat sesiuni de formare. “Am ţinut să organizăm această sesiune în judeţul Mureş tocmai pentru a face programul cât mai cunoscut de toţi cei implicaţi. Sunt nişte oportunităţi deosebite de care ar trebui să profite cât mai mulţi, tineri sau adulţi. Programul vine într-un moment foarte prielnic să suplinească lipsa de fonduri cu care se confruntă învăţământul românesc de mai mulţi ani încoace”, a declarat Nadia Raţă, inspector şcolar general adjunct. Programul Erasmus+ al UE a fost aprobat în 20 noiembrie 2013 de Parlamentul European. Acesta se va desfăşura pe o perioadă de şapte ani şi are ca scop stimularea dezvoltării competenţelor şi a capacităţii de inserţie profesională şi sprijinirea modernizării sistemelor de învăţământ, de formare profesională şi pentru tineret. Erasmus+ va beneficia de un buget de 14,7 miliarde euro ceea ce înseamnă cu 40% mai mare decât nivelurile actuale. „În judeţul Mureş, în următoarea perioadă, vor avea loc sesiuni zonale de formare şi informare în care membrii Compartimentului pentru Proiecte Europene din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean vor da informaţii despre noul Program şi oportunităţile oferite de acesta, iar beneficiarii vechiului Program, Învăţare pe tot parcursul vieţii, vor susţine prezentări pentru a împărtăşi din experienţele lor. În acest fel încercăm să includem în acest program cât mai multe şcoli din judeţ”, a declarat Minodora Deac, inspector şcolar educaţie permanentă şi proiecte europene, IŞJ Mureş.

Ajutor în inserţia pe piaţa muncii

Peste 4 milioane de persoane vor beneficia de sprijin pentru a studia, a urma cursuri de formare profesională, a munci sau pentru a desfăşura activităţi de voluntariat în străinătate. Studenţii care intenţionează să urmeze un program complet de studii de masterat în străinătate, pentru care rareori sunt disponibile granturi sau împrumuturi naţionale, vor beneficia de o nouă schemă de garantare a împrumuturilor, gestionată de Fondul European de Investiţii.

Erasmus+ va oferi finanţare şi pentru personalul din educaţie şi formare, pentru lucrătorii din domeniul tineretului şi pentru parteneriate între universităţi, colegii, şcoli, întreprinderi şi organizaţii non-profit. Va contribui la combaterea şomajului în rândul tinerilor, oferindu-le acestora posibilitatea de a-şi îmbogăţi cunoştinţele şi de a-şi dezvolta competenţele prin acumularea de experienţă în străinătate. În plus, va sprijini o serie de parteneriate, cu scopul de a-i ajuta pe oameni să facă tranziţia de la educaţie la inserţia pe piaţa muncii, precum şi o serie de reforme, cu scopul de a moderniza şi a îmbunătăţi calitatea educaţiei în statele membre. Erasmus+ are trei obiective principale, astfel două treimi din buget se alocă pentru oportunităţi de învăţare în străinătate, restul bugetului fiind destinat sprijinirii parteneriatelor între instituţii de învăţământ, organizaţii pentru tineret, întreprinderi, autorităţi locale şi regionale şi ONG-uri, şi reformelor de modernizare a educaţiei şi a formării profesionale şi de promovare a inovării, a spiritului antreprenorial şi a capacităţii de inserţie profesională.

Noul program Erasmus+ combină toate schemele actuale ale UE pentru educaţie, formare profesională, tineret şi sport, cum ar fi Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig, programul „Tineret în acţiune”, programele de cooperare internaţională Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink şi programul de cooperare cu ţările industrializate. Acest lucru va facilita înţelegerea de către candidaţi a oportunităţilor disponibile, în timp ce alte simplificări vor facilita la rândul lor accesul la program.

Cine sunt beneficiarii Erasmus+?

Beneficiarii programului pe plan european sunt în număr foarte mare. Milioane de studenţi vor avea posibilitatea să studieze sau să se formeze profesional în străinătate, sute de mii de ucenici şi de elevi din învăţământul profesional vor primi burse de studiu şi formare profesională sau vor avea posibilitatea de a lucra în străinătate. Profesori şi formatori dar şi personal nedidactic din educaţie şi lucrători în domeniul tineretului vor avea oportunitatea de a preda sau de a se forma profesional în străinătate. Studenţii masteranzi care urmează un ciclu complet în altă ţară vor beneficia de garanţii ale împrumuturilor. Vor putea desfăşura activităţi de voluntariat în străinătate în număr foarte mare. 125000 de instituţii de învăţământ, de organizaţii pentru tineret şi de întreprinderi vor primi finanţare pentru a institui 25 000 de „parteneriate strategice”, cu scopul de a promova schimbul de experienţă şi crearea contactelor cu piaţa muncii. 600 de parteneriate în domeniul sportului, inclusiv evenimente europene de tip non-profit, vor beneficia de asemenea de finanţare. “Erasmus+ urmează să fie lansat într-un moment în care aproape şase milioane de tineri din UE sunt şomeri . În acelaşi timp, există peste 2 milioane de locuri de muncă vacante, iar o treime dintre angajatori declară că întâmpină dificultăţi în angajarea de personal cu competenţele necesare, demonstrând existenţa unei lacune semnificative în materie de competenţe în Europa”, a informat Ioana Mera. Erasmus+ va aborda problema acestei lacune oferind cetăţenilor oportunităţi de studiu, de formare profesională sau de acumulare a experienţei în străinătate.

Cooperare între mediul academic şi piaţa muncii

În acelaşi timp, calitatea sistemelor europene de învăţământ şi a celor adresate tineretului va fi sporită prin sprijinul acordat dezvoltării profesionale a personalului din învăţământ şi a lucrătorilor din domeniul tineretului, precum şi prin cooperarea dintre mediul academic şi piaţa muncii. Mobilitatea studenţilor şi a ucenicilor stimulează de asemenea mobilitatea forţei de muncă între statele membre, persoanele care au studiat sau au urmat deja cursuri de formare profesională în străinătate având şanse mai mari în viitor să lucreze în altă ţară.

Bugetul de 14,7 miliarde euro ia în considerare estimările privind inflaţia în viitor. Erasmus+ include pentru prima oară o linie bugetară pentru sport. Programul va aloca în jur de 265 milioane euro în decursul a şapte ani, cu scopul de a contribui la dezvoltarea la nivel european a sportului. De asemenea, va sprijini proiectele transfrontaliere cu implicarea organizaţiilor în sporturile de masă, promovând, de exemplu, incluziunea socială, carierele duble şi activitatea fizică pentru toţi.

Edith VEREŞ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Nu stiu daca dl Petru a fost in strainatate cu vreun curs Comenius sau de unde are aceste informatii. Personal, am fost cu 3 cursuri Comenius In Franta si in Anglia si de fiecare data am fost foarte multumita, nu am pus bani de la mine, ba mai mult, daca am vrut sa fac economie,m- am intors cu euro acasa. Cursurile sunt interesante iar experienta profesionala si de viata ti se imbunatateste considerabil. In plus, nu te costa nimic sa faci reclama Agentiei, nimeni nu cere bani ca sa publici un articol intr-un ziar sau sa diseminezi informatia in scoala in care lucrezi sau la Cercurile pedagogice la care participi. Recomand cu caldura participarea la cursurile Erasmus .Pacat ca de acum institutia trimite profesorii la cursuri, asa incat vor merge doar cei pe care ii prefera institutia, si asta doar in cazul in care proiectul e facut de asa maniera incat sa obtina un punctaj foarte bun.

    • Oameni buni, trăiți din nimic, cu salarii de 200 de euro/lunar și vă lăsați păcăliți de acești șmecheri din București care câștigă pentru strădania voastră(documentarea, toată tevatura legată de proiect, participarea la un cursul suprataxat, publicitatea ulterioară care înseamnă cheltuiala timpului vostru, bani din buzunarul dvs.) peste 1500 euro lunar. Ia uitați-vă să vedeți ce declarații de avere au ei! Să vedeți ce univ. cu bani au terminat, că majoritatea din agenția asta nici nu au lucrat în învățământ și sunteți în stare să vă milogiți de una alde Dobre, care nu are catedră, nu este profesor, nici nu a fost. Încercați să mergeți să vedeți lumea care este frumoasă muncind separat de munca la catedră pentru a avea demnitate și fi considerați acolo unde mergeți. Legat de persoana care nu-și scrie numele, probabil din lașitate, deși nu înțeleg, îi doresc să încerce și o altfel de experiență legată de străinătate, eventual printr-o colaborare cu o universitate sau o instituție de cercetare, strict pe calea profesională, a domeniului în care ne-am specializat în facultate. Dacă avem pretenția că am urmat o facultate, atunci în mod sigur că trebuie să stăpânim un domeniu. Multă perseverenți și studiu. Sigur se poate. Numai bine.

  • Toți banii care au fost accesați prin aceste programe au fost cheltuiți fărăa se vedea vreo îmbunătățire a procesului de învățământ. Comenius este cel mai prost program în care profesorii de liceu primesc 1800 de euro pentru un stagiu de pregătire în afară, dar de fapt banii ajung la cei care organizează cursurile, care le iau toți banii, cazarea și masa fiind decontate la sume foarte mari. Apoi, taxa de curs foarte mare astfel încât profesorii trebuie să pună bani de la ei pentru a se deplasa acolo. Ulterior, la revenirea în țară. tot profesorilor li se solicită conform contractului semnat inițial să promoveze rezultatele și să facă imagine media Agenției, și asta tot pe banii lor.
    Din păcate s-a format o mafie adevărată a consumului acestor bani, atât aici, cât și în străinătate. Bine ar fi ca banii de la UE să fie dați pentru cumpărarea de cărți de către profesori sau pentru a-i plăti decent. Nu participați la concursul de dosare Comenius și nici la alte astfel de cursuri care nu vă ajută cu nimic, faceți un front comun împotriva mafiei din educație!

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE