Istoria rockului mureșean expusă într-un muzeu Slider
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1228 Vizualizări

Istoria rockului mureșean expusă într-un muzeu

Şcoala de Rock „Rocksuli” din Târgu-Mureş aduce un frumos cadou iubitorii muzicii rock în special, dar nu numai, prin amenajarea unui muzeu dedicat istoriei rock-ului mureşean. Muzeul a fost inaugurat luni, 3 iulie, pe strada Poștei nr. 2. în fosta clădire a Teatrului Ariel. Noi am creat Școala de Rock „Rocksuli” la Târgu-Mureş, și am avut această idee să facem și un muzeu al muzicii beat și rock din județul Mureș, care să cuprindă perioada anilor ’60 -’90. La Debrecen, în Ungaria, avem o școală de rock înfrățită cu noi, cu același nume „Rocksuli”, și acolo am văzut un astfel de muzeu. Așa s-a născut ideea de a avea și noi un muzeu dedicat rockului mureșean”, ne-a declarat Asztalos Zsolt, membru în cadrul Asociației Bronx Music, inițiatorul muzeului.

Dentes și Royal, veteranii rockului mureșean

Scopul expoziţiei este de a prezenta vizitatorilor istoria rock-ului mureşean, prea puţin cunoscută publicului larg. Printre exponatele muzeului se regăsesc afişe, fotografii, instrumente muzicale, si alte articole, desigur, din perioada anilor ’60 -’90 , obţinute, în mare parte, din colecţiile personale al trupelor care fac obiectul muzeului. Obiectele care fac parte din acest muzeu sunt din colecții proprii. Din fericire, îi cunosc aproape pe toți care au cântat în aceste formații, sunt în relații foarte bune cu ei cu mulți dintre ei, și astfel am reușit să adun aceste obiecte pentru a fi expuse în acest muzeu. Vizitatorii pot vedea afișe, tricouri, instrumente, obiecte de scenă, fotografii, aparatură electronică. În ce privește formațiile, cea mai veche trupă care apare în câteva poze din expoziție, la care se va adăuga și discul lor scos la Electrecord, este formația Dentes. Ei s-au înființat la Târgu-Mureș prin anii 60 . Expoziția mai cuprinde și fotografii cu formația Royal, care au activat cam în aceeași perioadă, dacă nu chiar mai vechi decât Dentes. Au venit apoi trupe precum Nowax, Reflex, Telex, Polifon, Autostom MS și Defender”, a menționat Asztalos Zsolt.

Documente inedite

Expoziţia se doreşte a fi o sursă de informaţii cu privire la mişcarea rock mureşeană din anii ’60 – ’90, depre care există prea puţine surse de documentare oficiale, astfel ca generațiile mai tinere să cunoască atmosfera acelor vremuri în care rockul scotea capul pe meleagurile mureșene.
„Tocmai aceasta este ideea acestui muzeu, ca tinerii să afle din poze și din obiectele expuse în acest muzeu despre cum era atmosfera acelor vremuri. Poate unii dintre ei nici nu știu cum arată un magnetofon sau alte scule și atunci e bine să vadă și să cunoască lucruri și oamenii ale acelor vremuri. 
Sunt trupe despre care nu există materiale în presă, care pot fi descoperite prin intermediul imaginilor sau a altor materiale. De asemenea, vom avea expuse în cadrul muzeului niște documente foarte interesante. Un astfel de document aparține unui coleg de-al nostru, Székely Gyuri , Bubi cum îi spunem noi, care alături de trupa Vox T a compus o operă rock la sfârșitul anilor 80. A înaintat o cerere către organele de partid pentru un concert, dar a fost refuzat în cele din urmă. Vom avea expusă cererea în original, într-o stare foarte bună, precum și documentul care atestă refuzul organelor de partid”, a spus Asztalos Zsolt.

Muzeul poate fi vizitat de luni până vineri, între orele 11:00-18:00. Intrarea este liberă. Muzeul va fi deschis pâna în data de 1 septembrie 2017, pe perioada vacanţei de vară.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE