Tarifele RCA, mai scumpe din cauza numărului mare de accidente Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 202 Vizualizări

Tarifele RCA, mai scumpe din cauza numărului mare de accidente

Independent de decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care din această lună a crescut cu 4% prețul polițelor de Răspundere Civilă Auto (RCA) la persoane fizice și a scăzut cu 6 procente la persoanele fizice, numărul mare de accidente rutiere produse în acest an obligă asigurătorii să crească tarifele acestor polițe.

Asta deoarece, crede directorul unei societăți de asigurări din Mureș, Alexandru Negrea, în aceste condiții, asiguratorii riscă să nu mai aibă parte de profit.

”Datorită frecvenței foarte mari accidentelor cu victime din ultima vreme, și a pretențiilor de despăgubire care ajung în foarte multe cazuri să concureze chiar suma maximă pe care o poți plăti pentru același tip de accident, respectiv 6,2 milioane de euro, societățile de asigurare sunt obligate să își crească prețurile în așa fel încât să aibă și profit, lucru care din păcate nu se întâmplă deocamdată în piața de răspundere civilă auto, unde cred că la nicio companie de asigurări nu există o rată mai mică de 100-110 la sută”, a declarat Alexandru Negrea.

Potrivit ASF, preţurile poliţelor RCA cresc uşor începând din această lună pentru persoanele fizice, în timp ce pentru firme scad. Astfel, tariful mediu de referinţă la persoane fizice este de 790 de lei, cu 4% mai mult faţă de februarie, iar la persoane juridice de 1.660 de lei, în scădere cu 5 procente. Alexandru Negrea precizează că aceste prețuri sunt orientative, iar fiecare companie își stabilește propriile tarife, printre altele în funcție de puterea mașinii, vârsta proprietarului și raportul bonus-malus privind corectitudinea șoferului în trafic.

”Astfel, calculul la prețul de 790 de lei despre pe bonus zero. Un proprietar de vehicul care, de pildă, este în acest moment în bonus 8, tariful lui de referință ar trebui să pornească de la jumătate sau 395 de lei. Cel care este în malus 8, care e presupus că a făcut trei daune consecutive, ajunge la de două ori prețul acela de referință, deci va plăti 1580 de lei”, a exemplificat Alexandru Negrea.

Acesta a mai arătat că, în condițiile în care sunt cunoscute aceste prețuri de referință, pe net sunt disponibile mai multe motoare de căutare pentru un RCA ieftin, unde cetățeanul, introducând datele personale și ale vehiculului tău, află prețurile companiilor de asigurări.

În general, șoferii susțin aceste măsuri și insistă asupra unui mai drastic control în ce-i privește pe colegii lor de trafic neglijenți care produc tot mai multe accidente ce-i afectează atât pe ei cât și pe pietoni. Conducătorii auto mai declară că plătesc la asiguratori aproximativ aceleași sume ca la polița anterioară, însă nu toți conosc faptul că pot beneficia de o reducere în cazul în care nu au avut accidente rutiere.

Aceste schimbări legislative privind RCA s-au petrecut din anul 2016, când a apărut Legea 136, care a fost declanșată de falimentul a două companii mari de asigurări românești. Atunci au apărut în piață diferențe mari de tarife, mai ales la autovehiculele de trafic greu, și a fost nevoie de impunerea unui preț de referință care să regleze piața.

V. OANCEA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE