FOTO: Acces la investigații CT la Spitalul Municipal din Reghin Reghin
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2235 Vizualizări

FOTO: Acces la investigații CT la Spitalul Municipal din Reghin

Pacienții internați la Spitalul Municipal ”Dr Eugen Nicoară Reghin”, și nu numai, vor beneficia de investigații de înaltă performanță de Computer Tomograf  la ei, acasă. Astfel, se vor evita deplasările la Târgu Mureș pentru un examen CT, dar se va reduce și perioada de așteptare pentru investigație.

Spitalul Municipal ”Dr Eugen Nicoară Reghin”a fost dotat cu un Computer Tomograf Siemens Somatom go.Up. Computerul Tomograful este găzduit în fosta centrală termică din incinta curții Spitalului Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin.

”Este un vis pe care Reghinul l-a avut de mulți ani și era normal ca fiind un centru spitalicesc, care deservește 100.000 de locuitori, să nu mai purtăm pacienții la Târgu Mureș pentru un asemenea examen medical. Bucuria noastră este că putem salva populația de la a sta la rând săptămâni întregi pentru programări și deplasare. Îi mulțumesc doamnei ministru (fost ministru al Sănătății – n.r.) Sorina Pintea, care la prima noastră solicitare, în cadrul vizitei de la Reghin, de anul trecut, ne-a ajutat să obținem finanțarea. Colegii din spital, împreună cu doamna directoare, au reușit să transforme vechea centrală termică într-o clădire cu necesități maxime, ținând cont de izolarea împotriva iradiațiilor. Nu a fost ușor, a fost o investiție mare. Este o lucrare bine făcută și îi felicit atât pe cei care au coordonat această investiție, cât și pentru constructor”, a precizat Maria Precup, primarul municipiului Reghin, la evenimentul de inaugurare a CT-ului, ce a avut loc pe data de 7 septembrie.

Din investiția totală, de 2.700.000 de lei, valoarea CT-ului este de 1.285.000 de lei, din care 1.156.000 de lei de la Ministerul Sănătății și restul de la bugetul local, iar suma de 1.309.000 de lei, din care o parte de la bugetul local și o parte din fondurile proprii ale spitalului, a fost alocată pentru amenajarea locației.

Timp redus de așteptare pentru CT

”Reghin este al doilea oraș din județ ca mărime și număr de locuitori, nu a avut un CT, în timp ce spitalele din Sighișoara, Târnăveni sunt dotate cu acest tip de aparat. Acum am reușit să avem și noi și sper să putem asigura pentru populație servicii de calitate și diagnostice de mai mare precizie pe baza acestor investigații. Pacientul care mergea pentru programări aștepta între 15-30 de zile ca să i se rezolve o programare. Acum, programarea va fi pe câteva zile, se reduce timpul de așteptare. Este un aparat performant, care dacă are și un soft corespunzător poate să asigure și imagini 3D necesare pentru diagnostice.Vom face toate tipurile de computer tomografii, mai puțin cord”, a declarat Dr. Emilia Marcoci, managerul Spitalului Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin.

Gratuit pentru pacienții internați în spital

Investigațiile CT au fost deja realizate pentru pacienții din Spitalul Municipal Reghin, urmând ca din perioada imediat următoare să fie accesibile și celor care nu sunt internați în spital, însă doar contra cost, deoarece încă nu există contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Mureș.

”Am înaintat dosarul la Casa de Asigurări de Sănătate și în momentul în care va fi rectificare bugetară și vor fi bani și pentru aceste servicii vom începe să lucrăm și cu bilete de trimitere pentru pacienți”, a adăugat managerul Spitalului Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin.

Pacienții internați în spital beneficiază de investigații CT în baza unei programări făcute de medicul curant de pe secția Spitalului, iar pacienții care vor veni din exterior vor beneficia de investigație în baza unei programări prealabile și se vor prezenta în intervalul orar programat.

”Este un aparat de 32 de slice-uri cu reconstrucție de 64. Putem face achiziții de craniu, de torace, de abdomen, de pelvis, membre, ca și patologie orice înseamnă patologie neurologică, accidente vasculare, malformații, tumori, fie că vorbim de tumori cerebrale, pulmonare, abdominale, pelvine”, a explicat Dr. Dragoș Olaru, medic radiolog. Doza de iradiere a CT-ului este mult redusă, la fel și durata de expunere pentru achiziția imaginilor.

În prezent, programul pentru investigații este în intervalul 8.00 – 14.00, urmând ca în viitorul apropiat programul de lucru să se extindă la 12 ore. Personalul medical care asigură investigațiile este format din doi medici, Dr. Dragoș Olaru și Dr. Anamaria Fridman, precum și cinci medici radiologi din Târgu Mureș, angajați cu contract de colaborare, care vor lucra online.

”Am achiziționat un soft cu 5 licențe pentru munca la domiciliu a cinci medici radiologi din Târgu Mureș, cu care avem contracte de colaborare. Se face expunerea la noi, fie simplă sau cu substanță de contrast, și se trimite online imaginea, iar radiologul va trimite tot online interpretarea”, a mai spus managerul Spitalului Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin.

Arina TOTH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE