Rolul României în proiectul UE de redresare economică Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 417 Vizualizări

Rolul României în proiectul UE de redresare economică

„Fără propriul proiect de țară, România nu poate fi un partener credibil în conturarea viitorului proiect european… Așa cum spuneam și altădată, generația de azi are o nouă oportunitate, dar și o enormă responsabilitate pentru soarta națiunii și statului român, deodată cu înscrierea într-un destin european care va fi desenat prin raportare la mersul întregii lumi. Așadar, depindem de dedicația și abilitatea acestei generații de români de a merge în direcția de succes a vremii care vine!” Declarația aparține Prof. Univ. Dr. Vasile Pușcaș, fostul negociator șef al României cu Uniunea Europeană, în cadrul unui interviu acordat ziarului clujean Făclia.

Invitat să evalueze măsurile, planurile și acțiunile pe care Uniunea Europeană, inclusiv România, le-au întreprins de la declanșarea pandemiei cauzate de virusul SARS COV 2, Vasile Pușcaș a remarcat că „politicienii și decidenții instituționali au avut ezitări și frecvente comportamente sectare, cinice și ipocrite, uneori neînscriindu-se pe o cale a rezonabilității nici în fața situațiilor dramatice sau chiar tragice trăite de oamenii de rând”.

În ceea ce privește anunțata dezbatere europeană, din 9 mai 2021, asupra căii de evoluție a Uniunii Europene, Vasile Pușcaș a subliniat: „Eu mi-aș dori foarte mult să se desfășoare o dezbatere serioasă despre viitorul Europei centrată pe cetățeni, dar nu în sens populist și demagogic, ci pentru ca cetățeanul să recepteze continuu bunurile comune europene transpuse în beneficii naționale și locale”.

Întrebat despre modul în care România va reuși să gestioneze posibilele oportunități apărute pe fondul planului de redresare al uniunii, în cadrul căruia elementul central îl reprezintă Mecanismul de redresare și reziliență care va pune la dispoziție granturi și împrumuturi în valoare de 672,5 miliarde euro pentru investiții publice și reforme în cele 27 de state membre, fostul negociator șef al României cu Uniunea Europeană a opinat că „pentru aceasta e nevoie de lideri vizionari nu simpli spectatori-utilitariști care așteaptă să le vină oportunitățile”.

”România și-a creat deja un “brand” deloc glorios în Uniunea Europeană. Anume acela al unui membru tolerat și dominat de spaima că dacă face ceva și nu e bine va fi penalizat financiar și politic. Guvernele românești din perioada post-aderare nu au avut o strategie proprie de participare la procesul integrării europene, bazată pe internalizarea politicilor europene, lipsindu-le priceperea, dar mai ales voința de a realiza ceva pentru țară. Au creat imaginea că românii doar stau cu mâna întinsă la finanțări din Bruxelles și asistența socială din anumite state membre”, a mai spus Profesorul Vasile Pușcaș în interviul acordat sursei citate.

Găsiți interviul integral pe https://ziarulfaclia.ro/uniunea-europeana-si-romanii-in-vreme-de-pandemie/

Sursa: https://ziarulfaclia.ro/

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE