„Institutul Șanselor Majore” și  „Incubatorul Viitorului”- proiecte în pregătire la Târgu Mureș Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 764 Vizualizări

„Institutul Șanselor Majore” și  „Incubatorul Viitorului”- proiecte în pregătire la Târgu Mureș

Cu ocazia Zilei Orașului Târgu Mureș, sărbătorită la data de 29 aprilie, Asociația Club „Și noi putem reuși” a organizat conferința civică intitulată „Târgu Mureș-Valori și perspective”, în sala Mică a Palatului Culturii, în cadrul căreia au fost abordate teme legate de implicarea civică, dezvoltarea armonioasă a comunității, problemele socio-economice, finalul conferinței fiind marcat printr-o acțiune de plantare de nuci în diferite spații verzi din oraș. Conferința s-a derulat atât  în mod clasic (onsite), cât și în mediul online.

“Ca toți cetățenii, știu și eu că astăzi este ziua orașului, asta înseamnă că este și ziua comunității. Eu privesc din perspectiva comunității, dinspre societatea civilă organizată și am luat inițiatiiva aceasta cu gândul că e o ocazie pentru a identifica valorile rezultate din experiența vieții trăitorilor din această zonă, dar și perspectivele imediate, având ca fundație valorile acestea. Scopul nostru în această conferință civică este de a găsi câteva dintre subiectele de foarte mare interes care pot genera proiecte de tip esențial pentru Târgu Mureș, dar și constituirea echipelor civice capabile să inițieze, să susțină și să sprijine aceste proiecte, astfel încât să observăm pe zi ce trece că comunitatea noastră este din ce în ce mai armonioasă”, a declarat pentru cotidianul Zi de zi Avram Tripon, președintele Asociației Club „Și noi putem reuși”

În cadrul conferinței au luat parte personalități importante a societății civice mureșene, printre care și candidați la alegerile locale din anul acesta pentru titulatura de primar al Municipiului Târgu Mureș.

„În contextul acestor valori pe care le-ați punctat, cred că, așezându-le pe pozițiile care trebuie, într-un efort just și rațional, perspectiva este una viabilă, cred că putem valida termenul de perspectivă socio-economico-culturală pentru societatea actuală și viitoare din Târgu Mureș”, a precizat Cosmin Pop, candidat independent la alegerile locale pentru funcția de primar al Municipiului Târgu Mureș.

„Astăzi este ziua urbei, este 29 aprilie, se împlinesc 408 ani de când orașul nostru se numește Târgu Mureș în urma unui gest al lui Bethlen Gábor care a acordat statutul de liber regesc orașului Târgu Mureș, care până atunci se numea Târgu Secuiesc. Acest statut a permis orașului să se dezvolte foarte util pentru că a primit tot felul de privilegii, inclusiv să se facă judecări aici, să crească numărul de oșteni care apără orașul și așa mai departe. Atunci erau 2500 de oameni și populația a început să crească progresiv. Sigur că noi azi vom  vorbi aici despre Târgu Mureș, despre valori, despre performanțe, despre ce ne caracterizează pe noi în acest oraș unic din România, în care două etnii își împart aproape la egalitate membrii și populația”, a afirmat Radu Bălaș, candidat al Partidului Oamenilor Liberi la alegerile locale pentru funcția de primar al Municipiului Târgu Mureș.

Valorile Târgu Mureșului și perspective viitoare

Președintele Asociației Club „Și noi putem reuși”, Avram Tripton, a declarat faptul că unele dintre valorile fundamentale ale municipiului sunt familia, empatia și solidaritatea comunitară: „Am identificat valorile legate de familie și de participant activ în comunitate. De asemenea, și buna înțelegere a membrilor comunității, astfel încât să valorificăm sinergiile locale, să constatăm că suntem mult mai buni decât credeam, mai ales împreună”.

Acesta a afirmat că unul dintre planurile care  servesc la  îmbunătățirea perspectivei viitoare a orașului constă în dezvoltarea a trei concepte-cheie pentru târgumureșeni: un Institut al Șanselor Majore, un Incubator al Viitorului, respectiv promovarea potențialului turistic târgumureșean în ceea ce privește componenta Sănătății și a serviciilor integrate, cum este, de pildă, domeniul wellness-ului.

În cadrul conferinței, participanții au avut prilejul de a-și exprima doleanțele referitoare la dezvoltarea municipiului. “Una dintre marile probleme actuale este centura. Niciodată orașul acesta nu va fi rezolvat până nu va fi rezolvată centura. Niciodată nu se va putea face în Târgu Mureș ceva, fără centura, căci orașul nu permite nicio lucrare masivă până nu ai unde să deviezi circulația. În urmă cu vreo 20 și ceva de ani, am vrut să acopăr Pocloșul, iar de la Ape nu mi-au aprobat. Pocloșul are 4 km și jumătate, ar putea permite și o mie de parcări și vreo câteva ateliere de mici meseriași, dar lumea nu vrea. Eu am scris această strategie de dezvoltare, 80% din ea a avut teme rezorvabile fără bani”, a explicat un cetățean.

Expoziție de portrete decorative

Conferința civică  a fost însoțită de vernisajul unei expoziții aparținând lui Radu Iațcu, artist consacrat chiar și peste hotare, constând în portretele decorative ale actualilor candidați la alegerile locale de anul acesta pentru funcția de primar al Municipiului Târgu Mureș, dar și  a unor personalități importante din lumea culturală și religioasă.

însoțită de vernisajul unei expoziții de portrete decorative aparținând artistului caricaturist Radu Iațcu, cu diverse personalități culturale reprezentative, dar și cu actualii candidați pentru postul de primar al Municipiului Târgu Mureș.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE