Un blind date cu o carte la Biblioteca Județeană Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 121 Vizualizări

Un blind date cu o carte la Biblioteca Județeană

Sala Documentară a Bibliotecii Județene Mureș a găzduit azi, 23 mai 2023, începând cu ora 13:00, evenimentul Blind date doar cu carte. Elevii au avut ocazia să interacționeze cu polițiștii de la Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş și specialiști în prevenirea traficului de persoane, care au venit să dea câteva tips&tricks privind modurile în care se pot proteja în social media și online.

”În acest Blind date cu o carte intervine elementul surpriză pentru cititor pentru că va descoperi abia acasă ce carte a primit. În cadrul săptămânii prevenirii criminalității ne-am gândit să facem un eveniment comun pe siguranța online. Așa cum în online în spatele unui nume sau poză poate exista un mare pericol de multe ori, în spatele unei cărți împachetate cu o copertă frumoasă, chiar dacă are un conținut prost, surpriza nu este chiar așa de mare”, ne spune Anca Precup-Mătieş, coordonator Birou de Informare şi Relaţii Publice al Bibliotecii Județene Mureș.

Riscurile și vulnerabilitățile elevilor în mediul online se prezintă sub diferite forme, șantaj, abuzuri sexuale, trafic de persoane.

”Foarte mulți tineri relaționează cu persoane necunoscute, uneori exclusiv online, ceea ce presupune un nivel foarte ridicat de risc. Alături de partenerii noștri de la Biblioteca Județeană Mureș, cu sprijinul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș și a Centrului Regional al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, subiectul fiind foarte legat de trafic, ne-am gândit să aducem un mesaj altfel și să abordăm problema aparențelor, care, în special în mediul online, pot fi foarte înșelătoare. Așadar, vor primi o carte ambalată, pe care o vor descoperi doar acasă, cu un semn de carte pe care scriem.. Dacă nu poți judeca o carte după copertă, cu atât mai puțin poți judeca un om după aparențe. În mediul online nu ai certitudinea nici măcar asupra copertei”, ne spune Coordonatoarea Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Mureș, Gabriela Pîncă.

Internetul ne bombardează în fiecare zi cu informații pe care nu avem cum să le verificăm, un pericol care vine din ”neant” pe care nu îl conștientizăm, pe principiul ”mie nu mi se întâmplă”, ne spune Monica Avram, manager al Bibliotecii Județene Mureș. Este importantă conștientizarea acestor riscuri la care ne expuneM când navigăm online și să știm cum să le evităm.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE