Festivalul Dovleacului a animat stațiunea Sovata în weekend Eveniment
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 767 Vizualizări

Festivalul Dovleacului a animat stațiunea Sovata în weekend

Festivalul Dovleacului Sovata 2016

Festivalul Dovleacului a fost gândit de organizatori ca un eveniment menit să promoveze turismul extra-sezonier din stațiunea Sovata. Festivalul, aflat la a treia ediție, s-a desfășurat în perioada 14-16 octombrie.

Festivalul Dovleacului Sovata 2016

Dacă la sfârșitul anului trecut a fost finalizat un proiect de anvergură al autorităților locale, „Drumul Sării Sovata”, care cuprinde două lacuri amenajate, Ursu şi Aluniş, precum şi alte patru lacuri neamenajate, respectiv lacurile Roşu, Verde, Paraschiva şi Mierlei; au fost construite structuri din lemn, alei și foișoare, care le permit turiştilor să viziteze zona Lacului Ursu, cel mai mare şi mai cald lac salin din lume, şi „Arboretele de pe Sărături”, aflat în apropiere, un alt loc unic pe plan mondial – un munte de sare acoperit cu vegetaţie, inclusiv cu arbori; între timp, în Sovata Băi se dezvoltă și un festival destinat dezvoltării unei alternative de exploatare a potențialului turistic: cel de turism festival, turismul de eveniment, Festivalul Dovleacului.

Toamna, întâmpinată cu voie bună și creativitate

Evenimentele propuse turiștilor și locuitorilor din zonă s-au bazat conform organizatorilor „în principal pe resurse umane locale: ansambluri și grupuri locale, elevii și copii din unitățile de învățământ din localitate”, se preciza într-un comunicat de presă. Primăria orașului Sovata, principalul organizator al evenimentului, și-a dorit creșterea implicării „tuturor categoriilor de cetățeni din localitate în eforturile de dezvoltare economico-socială”. „Festivalul a fost un pic mai mare decât anul trecut. Ne dorim să creștem evenimentul de la un an la altul și putem spune că am reușit și că va crește și anul viitor”, a declarat Fülöp László, primarul orașului Sovata.

Un festival pentru familiști

Pe lângă promovarea turismului extra-sezonier în Sovata Băi, Festivalul Dovleacului organizat de sovățeni, reunind oameni din generații diferite, le-a oferit ocazia de a-și petrece timpul într-un mod frumos și locuitorilor din oraș, precum și celor din localitățile învecinate.

La Festivalul Dovleacului accentul s-a pus pe activități dedicate familiștilor, grupul țintă al organizatorilor fiind familiile cu copii. De asemnea, organizatorii au avut grijă ca atmosfera să fie una relaxantă. Nu au existat corturi sau terase amenajate special pentru festival. Programul festivalului a fost unul cultural, de la o expoziția de pictură, la spectacole folclorice și la programe meșteșugărești. De asemenea, copii au avut ocazia să participe la activități dedicate lor, de exemplu, au avut putut să facă plimbări călare.

Festivalul Dovleacului Sovata 2016

Elevii au decorat stațiunea

Stațiunea Sovata a fost împodobită de elevii de la școlile din localitate cu instalații din dovleci. Aceștia și-a exersat creativitatea și umorul realizând personaje, „păpuși” în mărime naturală, care au fost atras atenția turiștilor. „Fiecare clasă a ales câte un agent comercial și i-au împodobit intrarea. Au făcut acest lucru voluntar, însă ulterior au fost cinstiți de către agenții economici. Și acest lucru reprezintă o colaborare bună în interiorul comunității”, ne-a mai spus Fülöp László.

Festivalul a debutat vineri, 14 octombrie, la prânz, prin aranjarea și montarea podoabelor de către elevi în spațiile publice. Apoi, de la ora 18.00, a fost organizat evenimentul „Un milion de stele pentru nevoiași”, acțiune de strangere de donații pentru personae în situație gravă realizat de Caritas Alba Iulia, în cadrul căruia s-au desfășurat programe distractive pentru tineri, organizate în colaborare cu Asociația de Tineret Sovata.

Sâmbătă s-au desfășurat cele mai importante evenimente. Dimineața, a avut loc deschiderea festivă a expoziției de de pictură, de tehnici complexe și de sculptură a artiștilor plastici tineri, participanți la tabăra internațională de artă plastică pentru copii, organizată anual din anul 2002, de către localitatea înfrățită Tata, din Ungaria. Apoi s-au desfășurat programe distractive, sportive și de agrement. După-masă, pe scena festivalului au avut loc spectacole de dans și muzică de diferite stiluri, iar seara au fost aprinse lămpile realizate din dovleci. Profitând și de vremea bună, la evenimente au participat un număr mare de personae, seara încheindu-se cu un concert.

Festivalul Dovleacului Sovata 2015

Povestea pălăriei de sărățel

Duminică, deși vremea nu a mai fost la fel de bună, Festivalul Dovleacului a continuat, turiștii urmărind spectacolul de dansuri populare maghiare al elevilor din Sovata și Sărățeni adăpostiți sub umbrele. Muzica unora dintre dansuri a fost interpretată de o orchestră a elevilor. Instructorul de dans al elevilor Veress Kálmán, a prezentat dansurile interpretate de elevi și le-a povestit spectatorilor și despre particularitățile costumelor. Mi-a atras atenția povestea pălăriei purtate de elevi la unul dintre dansuri. „Aceste pălării, ale celor de la Sîc, o comună din județul Cluj, se numesc pălărie solniță, pentru că au o parte concavă în partea superioară în care țăranul punea sare. Aceasta absorbea umezeala, iar dotorită soarelului umezeala strânsă de sare se evapora. Așa că funcționa ca o pompă de umezeală. Și în felul acesta, sub pălărie nu se forma umezeală și țăranul nu era afectat de transpirație”, a povestit instructorul de dansuri populare.

foto-6

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE