Home / Cultură / Cea de a cincea ediție a Festivalului Roman de la Călugăreni 5R

Cea de a cincea ediție a Festivalului Roman de la Călugăreni 5R

Distribuie

Cea de a cincea ediție a Festivalului Roman de la Călugăreni (5R) va avea loc în 12 august. Evenimentul promite să întâmpine pasionații de istorie și amatorii de festivaluri inedite cu un program variat, numeroase spații de prezentare și multe informații oferite într-un mod dinamic și interactiv.

S-a vorbit despre programul festivalului în cadrul unei conferințe de presă ținute la Sala Mică a Palatului Culturii în dimineața zilei de 3 august. La întâlnirea cu presa au participat: Soós Zoltán (Directorul Muzeului Județean Mureș), Nicoleta Man (Șefa Secției de Arheologie a Muzeului Județean Mureș), Pánczél Szilamér (organizator principal), Györfi Zalan (arheolog specializat pe Renaștere), și Vajda György (reprezentant al Asociației Teatrul Șura).

Soós Zoltán a deschis conferința: „Suntem foarte onorați să prezentăm cea de a cincea ediție a Festivalul Roman de la Călugăreni, care va avea și o componentă renascentistă, și care a primit în acest an denumirea de Festivalul 5R. Este unul dintre festivalurile care a rămas și dorește să rămână un festival cu caracter tradițional, fără produse comerciale sau formații muzicale. Este conceput pentru a ne reaminti de modul de viață pe care l-au adus aici romanii sau, în perioada renascentistă, oamenii de la Mănăstirea Franciscană din Călugăreni. Încercăm să prezentăm mentalitatea perioadelor respective, precum și modul de viață și îndeletnicirile pe care le-au practicat locuitorii din acele vremuri.”

Se dorește înființarea unui parc arheologic la Călugăreni

Edițiile precedente ale festivalului au atras între 2000 – 3000 de participanți. Călugăreni beneficiază de un sit arheologic remarcabil, castrul roman așezat pe Limes, și care a devenit un punct de referință pe harta arheologică a județului. Au fost identificate termele (băile) castrului, care se sapă în continuare și beneficiază de câteva hectare de teren pe care se află așezarea care s-a dezvoltat pe acest castru. Cercetările au debutat în 2004 și au căpătat altă amploare în 2014 odată cu prima ediție a festivalului.

Nicoleta Man detaliază: „Se poate vorbi de un ansamblu monumental de epocă romană care poate fi redescoperit și valorificat din punct de vedere istoric, monumental și turistic. Suntem în perioada în care încercăm să găsim metode de conservare și de restaurare a sitului, astfel că pentru clădirile care vor fi în curând finalizate, este vorba despre principia castrului – clădirea principală a castrului roman – și termele care până acum au fost săpate 500 m², vrem să găsim o modalitate de a fi protejate prin clădiri de protecție. Intenționăm să înființăm în cele din urmă un parc arheologic. Demersurile pentru înființarea acestui parc arheologic au fost deja inițiate. O parte din terenuri sunt deja în administrarea Muzeului Județean Mureș și această acțiune va continua alți câțiva ani, până vom reuși să finalizăm.”

Lucrările sunt finanțate de Consiliul Județean și, începând cu acest an, și de către Ministerul Culturii.

Sursă: www.ziarulunirea.ro

Demonstrații de luptă, ateliere de bucătărie, pedagogie muzeală pentru copii și un moment artistic în încheiere

„După cum s-a obișnuit până acum, festivalul va începe la ora 10 cu o paradă prin elementele importante ale satului Călugăreni. Se va încheia seara cu o paradă cu torțe și un moment artistic-surpriză numit Focul lui Mercur.” a anunțat Pánczél Szilamér.

În curtea Teatrului Șură se vor desfășura activitățile legate de moștenirea romană a Călugăreniului, iar Csók Zsolt va susține o prelegere publică. Vor avea loc lupte între romani și confederația barbarilor în arena amenajată în curtea teatrului, exerciții militare ale legionarilor și apreciatele lupte de gladiatori. Vizitatorii își vor putea măsura dibăcia la un concurs de tras cu arcul și vor putea vizita taberele militare. Vor fi, de asemenea, peste 20 de ateliere de pedagogie muzeală care anul acesta s-au ccentrat pe tematica legată de creșterea copiilor și educație în epoca romană. Copiii care vor participa la ateliere și le vor absolvi etapele vor fi recompensați cu o diplomă.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

RECENZIE. Negocieri Creative Româno-Americane

Distribuie Cel de-al doilea volum colectiv publicat în limba engleză, la editura Presa Universitară Clujeană, …

1 comentariu

  1. Cum sunt reprezentate locurile unde sunt și alte construcții romane de pe LIMES DACICUS? (Dacă sunt.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.