Scolioza, amenintare drastica pentru copii Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 116 Vizualizări

Scolioza, amenintare drastica pentru copii

9845_sana.gifConf. dr. Mihai Jianu, seful Clinicii de Ortopedie pediatrica de la spitalul Grigore Alexandrescu si presedintele Comisiei de ortopedie pediatrica a Colegiului Medicilor din Romania, a atras atentia in cadrul celei de a IV-a editii a Congresului National al Societatii Române de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica asupra numarului ridicat de copii care sufera de scolioza la noi in tara. "Din pacate sunt foarte multi copii care au deformari de ax ale coloanei vertebrale, in special scolioza, care este o deformare in plan frontal a coloanei vertebrale, astfel ca aceasta vazuta din spate este stramba. Cele mai frecvente cazuri apar la fete din cauza factorilor endocrini si genetici. Statistica mea personala arata 13.000 de cazuri de copii care necesita tratament, iar 540 am operat in ultimii 10 ani. La nivel european situatia este mai buna. Statisticile noastre din toate ramurile medicinei atrag atentia la congrese internationale in mod negativ. In Franta de exemplu, sunt sute de medici care se ocupa de chirurgia spinala si fiecare are o cazuistica de cateva sute de persoane, nu ca la noi. Copiii sunt depistati mult mai devreme si tratati. Este vorba de un simplu control. La noi insa pe 15 septembrie cand vin copiii la scoala, medicii se uita la unghiile lor si la par. Ori unghiile se pot taia, insectele din cap pot disparea. De asemenea este vorba si de lipsa de educatie a parintilor, care invoca tot felul de motive si nu isi aduc copiii la un control. De multe ori fetele sunt cele care trag de parinti sa mearga impreuna la doctor pentru ca vor sa fie drepte", a declarat Mihai Jianu. Acesta a mai adaugat ca, fiind in boardul celei mai mari societati de chirurgie spinala din lume (ARGOS), cu sediul la Paris, poate afirma ca tara noastra este pe primele locuri in ceea ce priveste frecventa scoliozei. Aceasta nu este bineinteles singura afectiune; mai sunt piciorul stang congenital, luxatia congenitala de sold, dar statisticile nu sunt cunoscute.
Masurile paguboase ale MSP
Cel mai mare of al conf. dr. Mihai Jianu, este disparitia in urma cu un an a ortopediei pediatrice de pe lista specialitatiilor medicale. "Aceasta a fost introdusa la ortopedie si traumatologie de adulti. Dar acesti medici nu fac stagii de ortopedie pediatrica, nu stiu sa ingrijeasca copii, pentru ca nu la fel te ocupi de o persoana de 80 de ani si de un nou nascut. Medicii acestia cunosc doar partea care intereseaza adultul, maturul, batranul gen protezele de sold. Consecintele acestei masuri privesc o scadere calitativa neta in viitor a ingrijirilor din punct de vedere ortopdic", atrage atentia Mihai Jianu. "Argumentul acestei masuri a fost pe vremea aceea sa nu privam medicii romani de ortopedie pediatrica de posibilitatea muncii in Uniunea Europeana. Acum masurile acestui ministru care cum nu lucreaza in sistem nu are cum sa il inteleaga se bat cap in cap si aici ma refer la faptul ca vrea sa ii lege de glie pe medicii rezidenti pentru a opri plecarea lor in alte tari", a incheiat Jianu.

Premiera la nivel national marca Ortoprofil
La Ortoprofil au loc consultatii de doua ori pe saptamana, in urma carora sunt diagnosticati si deserviti in medie 60-70 de copii. "Avem foarte multe dispozitive care pot corecta de la cele mai simple malformatii pana la cele mai complexe. Ortoprofil dispune acum de un sistem computerizat Cad Cam care pe baza unor scannere si camere digitale captureaza forma bontului sau a partii corpului in cateva secunde, astfel inlocuind practic o parte semnificativa a procesului de productie, respectiv mulajul si modelarea negativului. Cu ajutorul unui soft grafic tridimensional se executa modelarea, aceasta pana in prezent fiind realizata manual prin modelarea negativului pe baza de ipsos. Sistemul Cad Cam, in premiera la nivel national ofera o realizare mult mai precisa si mai exacta a dispozitivului medical individualizat decat metodele precedente", a explicat Boga Ferenc, directorul Ortoprofil.

In perioada 10-13 octombrie 2007 la Palatul Culturii se desfasoara a patra editie a Congresului National al Societatii Române de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica (SOROP). Congresul este organizat a doua oara la Tîrgu-Mures de Societatea Româna de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica în parteneriat cu firma OrtoProfil Prod România si are ca scop uniformizarea cunostintelor teoretice si practice din domeniu, omogenizarea terminologiei si a conduitei practice folosite în reteaua de ortopedie pediatrica. La eveniment participa aproximativ 100 de medici din întreaga tara.

SOROP a fost înfiintat datorita faptului ca rezidentii se pregatesc pe parcursul a sase ani numai în specialitatea de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica si au nevoie de un for metodologic, care sa le puna la dispozitie consultanta stiintifica si îndrumare practica. "Devenise evident ca ortopedia pediatrica se îndreapta tot mai mult de achizitiile stiintifice si realizariile pragmatice dobândite în decursul anilor de ortopedia adultului. Totusi mai exista abordari ortopedice si chirurgicale abandonate de mult ca daunatoare în alte tari în care aplicarea protocoalelor de consens este regula care au si valoarea de a apara chirurgul de procesele de malpraxis. SOROP îsi propune sa alcatuiasca un colectiv, care sa elaboreze în scurt timp monografii pentru fiecare grup de afectiuni ortopedice, urmând sa fi adunate într-un tratat. Deasemenea, ne propunem sa organizam consfatuiri anuale sau congrese anuale cu tematica exclusiv ortopedica care sa abordeze teme de larg interes. Speram ca demersul nostru sa isi gaseasca finalizarea intr-o reorganizare eficienta a disciplinei de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica, sa conduca la formarea unor specialisti de certa valoare si in final sa contribuie la o imbunatatire considerabila a actului medical", a declarat conf. dr. Mihai Jianu.

Iulia OPREA
iulia@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE