Hackerul Ciucă se întoarce Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 81 Vizualizări

Hackerul Ciucă se întoarce

71_cap.gifA început încă un episod din lupta judecătoarei Andreea Ciucă cu autorităţile. Pe lângă abuzurile anchetatorilor semnalate până acum, magistratul acuză PNA de o altă practică abuzivă: monitorizarea şi poate chiar ascultarea telefoanelor, nu numai al ei, dar şi a unor ziarişti, avocaţii ei, colegi magistraţi şi rude. În paralel cu sesizarea unor organizaţii neguvernamentale din ţară şi străinătate, Andreea Ciucă a declarat ieri într-o conferinţă de presă că doreşte lămriurea unor acuzaţii, cel puţin ridicole: activitatea ei ca hacker şi ascultarea a 70 de telefoane în acest caz. “Până când se vor mai suporta abuzurile făcute de PNA?”- întreabă Andreea Ciucă.

Judecătorul a prezentat în faţa ziariştilor şapte volume care conţin 22.000 de file reprezentând raportul de constatare tehnico-ştiinţifică cu privire la activitatea ei de hacker, pentru care este învinuită de către procurorii PNA. La efectul de zdrăngănit de cătuşe, mascaţi şi ameninţări repetate, acum se adaugă şi cel al telefoanelor. Procurorii au cerut societăţilor de telefonie fixă şi mobilă prezentarea în detaliu a intrărilor şi ieşirilor în cazul a 70 de numere de telefon. Procurorii susţin că acest lucru le-ar fi fost necesar pentru anchetă în cazul acuzaţiei de spargere a bazei de date a instanţelor mureşene. În ce măsură le-a fost necesar să vadă cu cine au vorbit ziariştii, avocaţii sau rudele judecătoarei în constatarea presupusei infracţiuni, nu se ştie. Andreea Ciucă spune că are suspiciuni că cerinţa PNA nu s-a limitat doar la verificarea traficului ci că aceste telefoane au fost ascultate. Indiciile ar fi prezentarea informaţiilor pe suport magnetic şi a trunchiurilor electronice la care sunt conectate telefoanele respective. Este de asemenea interesant că cererea pentru monitorizarea acestor telefoane se referă la perioada 24 aprilie 2003-25 mai 2004. În plus, dacă a fost ascultat şi telefonul avocaţilor – Lucian Badiu şi Cosmin Matei şi chiar a soţiei ultimului – Veronica Haja, care figurează în acea listă, este extrem de grav având în vedere că relaţia client-avocat este una similară cu cea de creştin-duhovnic. În copiile puse la dispoziţie de judecătorul Ciucă apare negru pe alb că Romtelecom Mureş a comunicat PNA listingul convorbirilor recepţionate şi efectuate de la numărul cabinetului de avocatură Badiu. Din păcate, printre listingurile solicitate Romtelecom, ZAPP, Orange, Cosmorom se regăsesc şi cele efectuate de pe telefoanele unor persoane din redacţia cotidianului Bună ziua, Ardeal, a săptămânalului ZIARUL de Mureş, România Liberă şi Evenimentul Zilei. Ascultarea ziariştilor ar trebui să devină un fapt cotidian în accepţiunea PNA Mureş …

Pirat al propriei cărţi?

Pe lângă penibila anchetă de dovedire a infracţiunii de hacker a Andreei Ciucă, procurorii au constatat că, de fapt, judecătoarea şi-a piratat propria carte. Astfel singurul fişier comun din laptopul Andreei Ciucă şi cel din calculatorul tribunalului este un capitol din cartea la care ea este coautor, tipărită în mai 2003, deci judecătoarea şi-ar fi piratat propria carte, tipărită deja la data arestării ei. De asemenea asupra ei mai planează suspiciunea că şi-ar fi citit propriile mesaje pe mail.
Andreea Ciucă spune că raportul tehnico-ştiinţific care i-a fost dat spre studiu, se înscrie în nota exagerărilor pe care PNA le-a făcut în cazul ei. De aceea magistratul inteţionează să ceară ministrului Justiţiei, în baza Legii 544/2001 privin accesul la informaţiile de interes public, să i se comunice toate cheltuielile care au fost făcute, având în vedere numai copierea celor 22 000 de pagini, în plus cheltuielile legate de deplasările anchetatorilor şi a experţilor timp de peste un an.

Independenţa justiţiei, interzisă

Andreea Ciucă a spus că, de fapt, hărţuirea ei a început imediat după 2001, când singurii magistraţi din ţară care au avut curajul să se ridice împotriva nelegiuirilor din sistem, care au făcut memorii şi au semnalat toate tarele din justiţia română au fost cei de la Tribunalul Mureş. “Justiţia mureşeană a fost o oază de independenţă bazată pe lege şi asta ne costă”- a spus judecătoarea. Care a adăugat că-i va trimite o scrisoare deschisă şi preşedintelui Traian Băsescu, însă “aş fi ultima persoană care ar solicita intervenţia puterii în acest caz”-a spus Ciucă. Care a mai spus că toate aceste abuzuri s-au făcut cu concursul preşedintelui Tribunalului Mureş, Marcela Bulzan şi a Curţii de Apel, Floarea Grosu, care au vegheat ca nu cumva munca PNA să fie cumva deranjată. În susţinerea afirmaţiei făcută, Andreea Ciucă are o serie de documente pe care le va prezenta presei.

“Am dovada că procurorul PNA, Marin Sandu, a trimis societăţilor de telefonie fixă şi mobilă adrese prin care le cere să precizeze în scris şi pe suport magnetic convorbirile efectuate de pe aceste telefoane. Unele dintre societăţile de telefonie mobilă şi fixă au comunicat PNA cui aparţin aceste telefoane şi au trimis traficul convorbirilor din perioada 24 aprilie 2003 – 25 mai 2004", a spus judecătorul Andreea Ciucă

La închiderea ediţiei, directorul Romtelecom a devenit mai conciliant declarându-ne că au trimis acele comunicări PNA potrivit Legii nr. 280. De asemenea, Mihail Blaga ne-a declarat că solicitarea a venit din partea procurorului şi că aveau obligaţia să le pună la dispoziţie aceste informaţii dacă există indicii că acele persoane au legătură cu desfăşurarea anchetei.

“Dacă s-au furnizat astfel de informaţii, s-au furnizat legal”, ne-a declarat Mihail Blaga, directorul Rometelecom Mureş, Mihail Blaga, după ce ne-a sugerat să citim legislaţia şi nu a recunoscut că ar fi semnat şi trimis aşa ceva. După ce i-am citit adresa (facsimil), în care apare şi numele şi semnătura sa, directorul Romtelecom Mureş a replicat: “daţi-mi voie să verific”.

În replică la acuzele aduse, miercuri, de judecătoarea Andreea Ciucă, procurori ai PNA, sub acoperirea anonimatului, au declarat că de la numerele telefonice date publicităţii s-ar fi accesat ilegal sistemul informatic al Tribunalului Mureş. Ne întrebăm cum o fi recepţionat Florin Mircea Corcoz, directorul subredacţiei Alba al României Libere la acest comentariu. În schimb, procurorul şef al Serviciului Teritorial al PNA Târgu Mureş, Marin Sandu, nu a fost de găsit, iar persoana care ne-a răspuns ne-a îndreptat invariabil spre purtătoarea de cuvânt de la Bucureşti, al cărei număr de telefon fix nu îl cunoştea.

“Acest număr de telefon îl folosesc pentru a comunica cu corespondenţii din teritoriu şi trag concluzia că PNA nu avea altceva mai bun de făcut decât să afle ce conversez eu cu colegii mei. De asemenea deduc că PNA vroia să afle înainte cu o zi ce avea să scrie România Liberă, inclusiv despre procurorul Marin Sandu. Vom analiza în zilele următoare toate căile legale”, ne-a declarat directorul Subredacţiei Alba a României Libere, Florin Mircea Corcoz

“E un abuz grav făcut de Parchetul Naţional Anticorupţie. PNA nu este la primul abuz de acest fel, iar ceea ce s-a întâmplat în dosarul judecătorului Andreea Ciucă reprezintă doar vârful aisbergului. Cei care au dat ordin trebuie să plătească. Îi voi da în judecată dacă se dovedeşte că mi-a fost ascultat telefonul de acasă”,
Liviu Man, preşedinte Trustul GAZETA

De asemenea, cotidianul nostru a informat despre acest abuz la adresa libertăţii presei dar şi un antetat la adresa vieţii intime, preşedintele României, Ministerul Justiţiei, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii instituţiilor nominalizate mai sus nu şi-au exprimat punctul de vedere legat de acest caz. Vom reveni în numărul viitor.

Cine este Andreea Ciucă

Data şi locul naşterii: 16 mai 1965, Reghin
Date de stare civilă: căsătorită din 1986 cu Ciucă Dinu, profesor; au un copil, Irina de 15 ani
Limbi străine: franceza, engleza, maghiara, italiana
După absolvirea Universităţii Babes-Bolyai din Cluj cu media 9,89 a fost repartizată la Baroul Sibiu, Biroul Mediaş unde a profesat timp de doi ani ca avocat. A intrat în magistratură prin examenul susţinut la Ministerul Justiţiei în vara anului 1990, iar din luna noiembrie a aceluiaşi an şi-a început cariera la Judecătoria Târgu Mureş. În 1991 a câştigat un concurs pentru participarea la cursurile de formare continuă ale Şcolii Naţionale de Magistratură a Franţei, Secţia Internaţională, de la Paris. La capătul celor 18 luni de studiu a obţinut calificativul final "excepţional", singurul pentru absolvenţii din Europa ai promoţiei 1993. În 1995 a fost promovată la Tribunalul Mureş şi a susţinut apoi examenele pentru obţinerea gradului profesional. În octombrie 1997 a fost numită preşedinta Tribunalului Mureş, funcţie pe care a părăsit-o în urmă cu câteva săptămâni.
Seminarii, conferinţe, cursuri de pregătire profesională (spicuiri):
– Februarie 1995 – cursul de pregătire în domeniul drepturilor omului, organizat de Consiliul Europei şi Şcoala Naţională de Magistratură a Franţei, unde a prezentat referatul "Liberul acces la justiţie – teorie şi jurisprudenţă; drept comparat".
– În aprilie 1998 la Conferinţa miniştrilor de justiţie din Europa, ce a avut loc la Budapesta a susţinut în limba maghiară referatul cu privire la "relaţia dintre judecător şi mass-media".
– În 1998 a participat la Luxemburg la cursul de pregătire intensivă în domeniul dreptului comunitar
– În noiembrie 1999 a absolvit cursul "Prevenirea şi controlul corupţiei" organizat la Roma de Institutul Internaţional al Dezvoltării Dreptului.
Publicaţii:
– articole în "Studia Universitatis Napocensis, Dreptul, Pro Jure
– "Apelul" – lucrare de doctorat aflată sub tipar
– capitolul "Adopţia" va face parte din lucrarea "Justiţia pentru minori", care va fi editată în septembrie 2003 de către Institutul Naţional al Magistraturii

“În opinia mea, solicitarea PNA referitoare la lista convorbirilor telefonice efectuate şi primite de pe numerele de telefon aparţinând redacţiei aduce atingere dreptului fundamental al secretului corespondenţei înscris în art. 28 din Constituţia României. Secretul convorbirilor telefonice, drept fundamental al fiecărui cetăţean înscris în Actul fundamental se referă nu numai la interceptarea şi ascultarea convorbirilor telefonice ci şi la confidenţialitatea numerelor de telefon apelate sau de la care s-au primit telefoanele.
Vom solicita instanţelor judecătoreşti ca, în baza Legii accesului la informaţii, să ne comunice dacă convorbirile efectuate şi primite de pe aceste numere de telefon, aparţinând redacţiei au fost interceptate, respectiv dacă s-a dat autorizaţie în acest sens, dacă da pe ce perioadă şi pentru ce infracţiune.
Vom solicita aceste informaţii şi de la PNA, pentru a stabili dacă au existat încălcări ale principiului fundamental al inviolabilităţii corespondenţei şi a aprecia dacă vom acţiona în judecată PNA pentru încălcarea Constituţiei”, Avocat Dana Damian

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE