Vandalism în curtea săracă a pensionarilor Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 42 Vizualizări

Vandalism în curtea săracă a pensionarilor

73_social.gifÎn toata ţara funcţionează 122 de Case de Ajutor Reciproc pentru pensionari, cu un total de peste 800.000 de membri cotizanţi. Dobânda medie percepută pentru fiecare împrumut este de 12,3% pe an, cu mult mai mică decât cea a băncilor comerciale. Structura lor este total independentă de stat, fiind asociaţii nonprofit. Volumul total al creditelor acordate este de zeci de miliarde de lei, dar suma nu este decât o evaluare superficială. Casele au o politică proprie după care acordă baremuri de împrumut, dobânzi şi stabilesc valoarea cotizaţiei.

Pentru că de multe ori nu au bani nici pentru a-şi asigura alimentele necesare, nu pot plăti facturile lunare către furnizorii de căldură, apă şi energie electrică, mii de pensionari din judeţ apelează, în disperare de cauză, la împrumuturi de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Motivul este unul: pensiile mici, mult prea mici pentru a putea acoperi toate cheltuielile unei vieţi decente. În judeţul Mureş sunt 15.000 de pensionari înscrişi la CARP iar nivelul scăzut de trai îi determină pe unii dintre ei să împrumute bani în fiecare lună. La înscriere membrul trebuie să plătească o cotizaţie şi o contribuţie. Banii din cotizaţii sunt folosiţi pentru acordarea de ajutoare nerambursabile în bani şi alimente sau a ajutoarelor de înmormântare, iar din contribuţii se acordă împrumuturi cu dobândă minimă.

Casieria CARP transformată în scrum

Dacă toate problemele bătrânilor care se zbat în fiecare zi să ţină piept noului ritm al vieţii cotidiene nu erau de ajuns, “acum ne-a mai venit şi necazul acesta pe cap. Nu ştiu ce fel de oameni au putut avea inimă să facă aşa ceva. Şi aşa suntem săraci şi încercăm prin toate metodele să ne ajutăm între noi să o scoatem la capăt cum putem, chiar şi la noi au intrat să facă acte de vandalism”, spune Teodor Socaciu, preşedinte CARP Mureş. În după-amiaza zilei de duminică, 30 ianuarie, sediul Casieriei CARP a fost vandalizat, ars dintr-un capăt într-altul, carbonizat de sus până jos, act făcut de nişte minţi bolnave, scăpate de sub control. O parte din tehnica de calcul a fost arsă sau furată, mobilierul, acte contabile, dosare şi alte registre fiind cuprinse şi ele de foc sau împrăştiate pe jos. “Aici a fost o mână criminală. Obiectul principal au fost banii, sunt convins de treaba asta. Dar noi depunem banii la bancă, nu-i ţinem aici”, spune Teodor Socaciu. Şi, pentru că nu au găsit nimic, hoţii s-au gândit să nu plece fără a lăsa ceva în urmă, incendierea sediului fiind o soluţie pe gustul lor, o mică distracţie de duminică, una care să le alimenteze caracterul distructiv. Paguba se estimează la suma de 100-120 milioane de lei. Chiar dacă poliţiştii vor finaliza ancheta şi hoţii vor fi prinşi, paguba nu va putea fi recuperată. “Nu a mai rămas nimic în urmă. Hoţii au intrat forţând poarta cu ranga şi apoi au forţat lacătul de la uşa de la intrare în casierie. Se văd urmele foarte clar pe unde au pătruns. Ne pare rău pentru membrii noştri care nu vor putea beneficia de serviciile Casei o perioadă de timp, până ne vom putea redresa”, spune Rodica Rusu, consilier CARP. Din cauze obiective, activitatea de înscrieri şi încasări se suspendă pe o perioadă relativ scurtă.
Amalia VASILESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE