Service-ul chirugiei Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 1222 Vizualizări

Service-ul chirugiei

133_Dorobantu.gifEste chirurg plastician, specialist în chirurgie plastică şi de reconstrucţie. S-a pregătit la Bucureşti, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, cu profesorul Lascăr. Dr. Dorin Dorobanţu s-a întors în Târgu Mureş şi de atunci încearcă să îşi facă meseria cunoscută. Pe lângă cea din Spitalul Municipal, de un an funcţionează o secţie de chirurgie plastică şi în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Mureş, vitală unei unităţi atât de importante pentru întreaga regiune. Nu îi place să îşi facă publicitate şi este de părere că o operaţie bine făcută şi un pacient mulţumit contează mai mult decât orice declaraţie pentru presă. Realizează 400-500 de intervenţii în fiecare an. Chirugia estetică se rezumă la 15-20 de intervenţii. Speră ca, în câţiva ani, renumele şi nu preţul redus va aduce străinii în România.

“Aparent, ar fi fost mai uşor să rămân la Bucureşti. Dar a fost o ambiţie personală să fac chirurgie plastică în Târgu Mureş. De atunci mă chinui să le demonstrez colegilor şi pacienţilor ce este chirurgia plastică. De trei ani încercăm să ne dezvoltăm, să explicăm la ce e bună chirurgia plastică, unde şi când ar trebui să se aplice. Până să ajungem noi să facem chirurgie plastică, intervenţiile mai erau făcute şi de alţi specialişti, de chirurgi generalişti, ortopezi ş.a. De când suntem în Spitalul Judeţean putem demonstra că putem în comparaţie cu posibilităţile materiale pe care le avem. Putem rezolva mult mai uşor ca alte specialităţi unele intervenţii. Când am ajuns la Târgu Mureş am constat că nici măcar unii dintre colegii mei nu ştiu ce e aia chirurgie plastică. Specialitatea are o parte frumoasă, văzută de toţi, cea care implică avantaje materiale”.

Bani pentru frumuseţe

“Operaţiile cosmetice sunt operaţii pe care le suportă pacientul, nu sistemul de stat. Pacientul plăteşte, în cazul nostru, spitalului. În mod oficial ar trebui să existe o clinică particulară, unde preţul să depindă de cel care deţine clinica. Operaţiile obişnuite de chirurgie plastică şi reconstructivă se efectuează şi ele în spital, pacienţilor cu asigurare medicală. Toare costurile operaţiilor de chirurgie plastică şi reparatorie sunt suportate de CJAS.
În Târgu Mureş sunt patru medici de chirurgie plastică, doi dintre ei lucrează în cadrul Spitalului Municipal, iar eu şi colegul meu la Spitalul de Urgenţă. La Municipal adresabilitatea este crescută arşilor. Condiţiile de acolo sunt, din punctul meu de vedere, foarte proaste ca dotare şi posibilităţile de a face ceva acolo erau reduse. Aceasta a fost principalul motiv pentru care am vrut să ajung la Spitalul Judeţean şi, împreună cu colegul meu, să punem bazele departamentului de chirugie plastică. Am reuşit de un an şi ceva să obţinem personalul de care am nevoie pentru a-mi desfăşura activitatea. Acum avem 10 paturi, care nu erau folosite de cei de la ortopedie, dar şi o mică sală de operaţii şi una de intervenţii minore”.

Operaţiile cosmetice – preţul contează

“Am avut şi cazuri de operaţii cosmetice. Operăm, practic, în spital, altundeva nu avem condiţii. Există o taxă care se plăteşte la spital, iar operaţiile se efectuează în condiţii normale. Există o perioadă dedicată pregătirilor preoperatorii. Suntem medici relativ tineri şi fără un renume, ca alţii din ţară, şi nu avem la dispoziţie o clinică modernă, de aceea avem, practic, unele dintre cele mai mici preţuri din ţară. Faţă de Occident, toată ţara are preţuri mici: de 2,5 ori mai mici faţă de Ungaria, de trei ori mai mici ca în Germania şi de până la 5-6 ori mai mici ca în Statele Unite. Au venit şi străini, probabil motivaţi de aspectul financiar, pentru că toate cheltuieleile pe care le implică drumul, cazarea ajung să coste, per total, mai puţin ca acolo. Întrebarea este dacă el, ca pacient, va avea încredere în medicul care operează într-o ţară est-europeană. Celelalte clinici din ţară, care funcţionează de ceva timp, se ocupă de mai mult timp de acest turism medical destul de dezvoltat. Contează şi ca medicul să aibă un renume în străinătate, pentru că şi pacienţii pun accent mare pe asta. Şi există şansa ca să fie operat de un chirurg român mult mai bun ca unul din Europa, pentru că şi doctorii sunt oameni, unii operează mai bine, alţii mai prost. Ca să desfăşori activitatea de chirurgie cosmetică în condiţiile cele mai bune, este indicat să ai acces la o clinică particulară. În acelaşi timp, un om care investeşte încearcă să îşi scoată banii. Eu şi colegul meu lucrăm şi la Topmed, policlinică ce aspiră la statul de a opera chirurgie plastică şi are aproape puse la punct dotările pentru a se opera în condiţii de anestezie generală şi de a se face operaţii cosmetice acolo. În ceea ce priveşte pregătirea unei astfel de operaţii, ea începe, în primul rând, cu consultaţiile premergătoare acestui tip de intervenţii. Eu discut cu pacientul, văd ce vrea el să obţină, dar şi ce crede că poate obţine printr-o operaţie cosmetică şi ajungem, de comun acord, la decizia de a realiza intervenţia. Realizez o operaţie cosmetică în momentul în care consider că pacientul meu va fi mulţumit de rezultate. Dacă am cea mai mică senzaţie că rezultatul nu va fi cel dorit, nu îi fac operaţia, pentru că risc să am un pacient nemulţumit, revendicativ. Eu trebuie să lămuresc pacientul foarte bine despre rezultat, pentru că este vorba de o operaţie care lasă, în general, urme, cicatrici. Trebuie văzut dacă pacientul consideră că merită să le accepte, pentru a avea rezultatul dorit”.

Etica este decisivă

“Realizez de obicei câteva consultaţii premergătoare, pentru că sunt medic şi pot să îmi dau seama de anumite aspecte. O să operez o persoană minoră doar cu acordul părinţilor şi doar dacă mi se pare strict necesară operaţia. Nu am făcut multe operaţii cosmetice de când am venit în Târgu Mureş şi vreau să mă dezvolt încet în domeniul ăsta. Toate le-am realizat cu indicaţii stricte, erau operaţii care trebuiau să se facă. Nu am operat la moftul unei paciente. Trebuie să existe o diferenţă foarte clară între situaţia actuală a pacientului şi ce se poate obţine prin operaţie. Vreau să am pacienţi mulţumiţi şi atunci nu opereze la întâmplare”.

Chirugia plastică de urgenţă

“Restul chirurgiei plastice este împărţit în chirugie plastică, care se adresează unor aşa-zise urgenţe de chirurgie plastică şi chirurgia reconstructivă. Ca şi urgenţă, se presupune în primul rând existenţa chirurgiei mâinii. În Occident şi în Bucureşti, chirurgia mâinii este făcută de plastician, un om care este pregătit pe chirurgia mâinii. La noi nu există separarea, dar chirugia mâinii este realizată de chirurgul plastician, fie că este vorba de o plagă foarte simplă sau de una complexă, cum ar fi o amputaţie de mână sau infecţiile de la mâini, picioare, care au adresabiliate teoretică tot la chirurgul plastician. În Târgu Mureş putem interveni doar atunci când chirugia generală, care se ocupa până acum de intervenţiile respective, este uşor depăşită de probelemele osoase care apar, de exemplu. Există cazuri în care o infecţie a mâinii afectează şi osul, iar chirurgul este uşor depăşit. Atunci ne mai trimit cazurile. Nu există însă condiţiile necesare pentru a separa foarte bine infecţiile de pe secţii, posibilitatea de a separa cazurile septice de cele aseptice. Mai apelează la noi diverse cazuri, cu defecte de diverse etiologii, cum ar fi ulcerele varicoase, tot felul de plăgi la pacienţii arteriopaţi, pacienţii cărora nu le mai circulă sângele în membrele inferioare şi tot felul de defecte pe care ne descurcăm să le reparăm.”

Reconstrucţia – o provocare

“Chirurgia reconstructivă este o parte destul de frumoasă a meseriei, în care omul vine, cu nişte malformaţii congenitale, de exemplu, lipsă de degete, degete lipte sau traumatisme, arsuri. Există şi lovituri care afectează de la piele la tendoane. Ele pot fi corectate, cât de cât, să arate acceptabil. O cicatrice nu dispare, dar pot să fac să fie mai mică, să o ascund puţin, să o şterg. O cicatrice va exista întotdeauna. Toate formele de cicatrici intră în chirurgie. Se întâmplă ca cineva să vină cu secţiuni de tendoane, de nervi şi este foarte util ca în momentele în care ajunge aici să nu fie neglijată. E mai util să fie rezolvată din urgenţă. Este altceva să le repari în urgenţă, decât să le repari după ce au fost prinse într-o cicatrice, având aspect cronic".

Dotarea şi spaţiul – marile probeleme

“Problemele majore de spaţiu şi dotare nu se pot rezolva doar din sponsorizări. Ar trebui ca cineva să ia o atitudine faţă de ce se întâmplă în spitalele din oraşul ăsta. Sunt necesare investiţii serioase”.
Corina ALBOTA

“Cel mai reuşit caz şi cel mai spectaculos este acela al unei paciente pe care am operat-o de limfedem la braţ, o femeie din Şăulia, care nu avea cultură medicală pusă la puct. De zece ani venea la controale, la Târgu Mureş. Cineva a trimis-o la mine, am operat-o şi a a fost o operaţie reuşită. În trei săptămâni a plecat acasă. În momentul de faţă îşi mişcă bine mână. Are o cicatrice pe suprafaţa grefată, dar, la trei ani de la operaţie, pacienta nu mai are probleme. Spectaculos a fost faptul că pacienta era propusă pentru amputare de braţ”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE