O scrisoare perdantă Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 28 Vizualizări

O scrisoare perdantă

144_cap.gifLavinia Şandru, Cozmin Guşă şi Aurelian Pavelescu au fost drastic sancţionaţi de conducerea PD pentru vina de a-şi exprima în mod repetat – deci de a încălca omerta partidului – propriile idei. Fără îndoială că şi la democraţi se aplică ceea ce i-a ieşit de minune lui Adrian Năstase când a fost vorba de Oprişan: "În PD vii cu ideile tale şi pleci cu ale lui Boc (Berceanu, Videanu), preluate de la Traian Băsescu".

Cozmin Guşă, acuzat ba că ar fi omul lui Iliescu, ba agent secret pare a fi marele perdant al acestei bătălii în care i-a angrenat pe mai tinerii lui colegi. După siguranţa afişată se pare că cei trei au o strategie bine pusă la punct sau ar putea fi doar o cacealma politică. Majoritatea politicienilor consideră că măsura luată este mult prea drastică; la urma urmei, cei trei au păcătuit doar pentru că, în avântul tineresc, au confundat România cu o ţară democratică, unde nu orice părere personală are consecinţe atât de devastatoare.

Am încercat să luăm legătura cu părinţii Laviniei, care i-au fost mereu alături, dar de această dată tatăl ei, Iulian Şandru, s-a dovedit extrem de reticent. El a spus că aceasta este o problemă a Laviniei. “Avem şi noi dreptul la intimitate”, a transformat acesta celebra formulă “no comment”.
Destul de afectat de cele întâmplate, preşedintele PD Mureş, Dinu Socotar, care a fost cât pe ce să fie şi el sancţionat pentru semnarea scrisorii – între timp, pierdută –, de susţinere a candidaturii lui Guşă la şefia partidului, spune că nu ştie de demisia Laviniei. Aceasta se făcuse doar verbal, dar nu există nici un document. Conform recomandării de la centru, demisia sau demiterea urmează a fi discutată astăzi în cadrul Consiliului Local de Coordonare. Şedinţa va fi condusă de un membru BPJ iar votul este secret. “ Scrisoarea pe care am semnat-o şi eu este inofensivă, dar reacţiile ulterioare ale celor trei au iritat conducerea partidului şi s-a ajuns la această situaţie. Sub aspectul reprezentării parlamentare, Lavinia este o mare pierdere pentru Mureş. De asemenea, îmi pare rău că pierd o colegă aşa cum este ea, dar se pare că este mai mult decizia ei de a părăsi PD”, a spus Dinu Socotar.

Băsescu a uitat mesajul din campanie

Aflat în tabăra adversă, un politician tânăr, senatorul PSD Cristian Georgescu, a analizat cu multă luciditate situaţia din PD şi fără acea jubilare de “bine că a murit capra vecinului” specifică doar caracterelor mici. Georgescu a respins ideea că între grupul celor trei şi colegul său de partid, Victor Ponta, ar exista anumite înţelegeri şi mai consideră că liderul tinerilor social-democraţi nu are de gând să părăsească formaţiunea, la rândul ei măcinată de lupta pentru putere. În momentul în care o structură politică ajunge la putere tinde să radicalizeze disciplina internă. Ei nu au respectat această disciplină internă şi s-a ajuns la acest rezultat. În campanie, când Băsescu a spus “Garantez pentru X, Y sau Z, a transmis un mesaj, iar acum mesajul lui este altul, diametral opus. Eu cred că ar fi fost mult mai bine ca cei implicaţi să fi purtat un dialog, să se pună mai mult accent pe democraţie, nu pe disciplină. Pe democraţie şi dialog. Desigur, sunt opinii divergente, care nu sunt pe placul tuturor, dar trebuie să existe un dialog. Traian Băsescu, chiar dacă este preşedinte, vrea să conducă o structură politică, cu o mână de fier. Electoratul, care are întotdeauna dreptate, va percepe acest lucru şi sunt convins că îl va sancţiona. Pe mine personal nu mă bucură ceea ce se întâmplă pentru că nu mă satisface circul. Da, uneori pot să mă folosesc de el, dar nu este o practică”, a spus Cristian Georgescu. Întrebat dacă zvonurile potrivit cărora cei trei demisionari au primit oferte şi de la PSD, senatorul social-democrat a spus că nu cunoaşte acest lucru, dar şi, dacă ar fi adevărat, rămâne de văzut dacă vor fi sau nu primiţi.

“Sancţiune prea brutală”, cred liberalii

Preşedintele PNL Mureş, Eugen Nicolăescu, a declarat că: “Problemele din PD sunt interne şi trebuie să şi le rezolve singuri. PNL şi PD au un protocol care funcţionează”. Potrivit aceluiaşi protocol membrii PD nu pot trece în PNL, dar dacă aceştia devin independenţi ar putea fi primiţi.
În legătură cu acuzaţiile pe care i le-a adus vicepreşedintele Gheorghe Sămărghiţan, cum că ar fi condiţionat participarea democraţilor la negocieri în schimbul achitării unor sume de bani, Nicolăescu a spus: “În mod normal problemele Alianţei se discută în interior, nu în public. Cred că buna credinţă impune ca cel care are datorii să şi le plătească, iar numai după aceea să emită pretenţii. Dacă noi am obţinut mai multe posturi înseamnă că am fost mai buni negociatori. Cred că au fost afirmaţii făcute la nervi deoarece la discuţia avută la Consiliul Naţional al Alianţei s-au făcut evaluări şi nimeni nu a avut nimic de comentat”.
Un alt liberal, Nicolae Havrileţ, spune că regretă această situaţie şi este convins că Guşă nu face jocul nimănui, ci doar doreşte o anumită asanare a clase politice de oameni de afaceri dubioşi. “Apreciez mult prestaţiile Laviniei Şandru din campania electorală, ea s-a situat mult deasupra unor lideri democraţi. Atunci când era extrem de incisivă cu PSD a fost bună, acum nu mai e. Ei reprezintă un segment al tinerilor nevirusaţi de şcoala de dinainte de ’89 şi sunt sacrificaţi de exponenţii puterii aflaţi sub influenţa PCR. Părerea mea personală este că PD a preluat multe dintre metehnele PSD, care nu există ca partid, nu are doctrină, este o structură construită în jurul unor relaţii de afaceri. De fapt, peste tot în lume se spune “PSD, fostul partid comunist”.
Virgil Mailat şi-a exprimat, şi el, regretul pentru sancţionarea Laviniei Şandru: “Îmi pare foarte rău de Lavinia, a fost o sancţiune mult prea brutală. Concret nu ştiu multe detalii doar ceea ce s-a dat în presă, dar chiar dacă a greşit trebuia tratată cu mai multă indulgenţă. Femeia asta a muncit extraordinar de mult pentru partid. Referitor la problema banilor, noi, Alianţa, avem foarte multe datorii din campanie către furnizori deoarece PD nu a dat banii care trebuiau daţi cum a fost înţelegerea.”

“Guşă riscă să atragă atenţia asupra potenţialului său conflictual”

Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, crede că cei trei demisionari nu sunt în momentul de faţă în poziţia de a pleca în alte partide. “Cozmin Guşă pleacă pentru a doua oară dintr-un partid şi riscă să atragă atenţia asupra potenţialului său conflictual. El a încercat să forţeze limitele statutului prin formule de presiune foarte subtile. Probabil vor încerca o experienţă pe cont propriu. Deşi Emil Boc le-a cerut să-şi dea demisia din Parlament, nu cred că o vor face şi găsesc şi o justificare în contribuţia incontestabilă pe care au avut-o în campania electorală”, a spus Cristian Pârvulescu. Întrebat dacă este posibil ca ceea ce s-a spus despre Cozmin Guşă, că ar fi agent secret, este adevărat, analistul politic a spus că aceasta este o învinuire greu de probat şi greu de crezut.
Cora MUNTEAN

“Mă deranjează presiunile pe care conducerea PD le face asupra celor care au semnat scrisoarea. Pe Emil Boc l-am ajutat să ajungă primar de Cluj, am fost alături de el în ultima săptămână de campanie, când se bătea cu Ioan Rus. Nu l-am auzit vreodată să-mi mulţumească pentru sprijinul pe care i l-am acordat. La modul cum îl văd că reacţionează, nu am ce dialog să am cu el. Are îndrăzneala să vină să-mi spună că ar trebui să renunţăm la mandatele de deputat, el, pe care nu l-a văzut nimeni în campania electorală, din luna iunie de când a ajuns primar. Ar trebui să evalueze ce am făcut noi în campanie şi după aceea să aibă tupeul să ne ceară asta. Rămân în politică cu şi mai multă determinare. Nu ne afiliem nici unui partid politic, rămânem independenţi. Vom susţine toate proiectele guvernamentale sau parlamentare pentru care am luptat în campanie, nu cele cu caracter clientelar. Exclud orice colaborare cu PSD”, Cozmin Guşă

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE