Axa Bucureşti-Londra-Washington trece prin Târgu Mureş Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 84 Vizualizări

Axa Bucureşti-Londra-Washington trece prin Târgu Mureş

310_axa.gifClubul Român de Presă (CRP) a decernat vineri seara, în cadrul unei festivităţi desfăşurate în Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, premiile anuale pe anul 2004.

La această a şasea ediţie de concurs s-au înscris 230 de ziarişti cu 567 de producţii de presă, din care 448 aparţin presei scrise, 37 materiale radio şi 82 de materiale video.
Din Târgu Mureş au fost nominalizaţi doi ziarişti, dar, din păcate, au avut doar bucuria de a primi o diplomă şi de a urca pe scenă alături de premiaţi. Dorina Buzilă de la Rompres, nominalizată pentru cea mai bună ştire de agenţie, şi Radu Bălaş de la Radio Târgu Mureş, la secţiunea talk-show, susţin la unison aceeaşi idee, fără a dori să se victimizeze: acordarea premiilor nu a fost tocmai obiectivă. De altfel, la fiecare ediţie a premiilor CRP există asemenea suspiciuni, în primul rând pentru că juriul nu este unul tocmai echidistant.
Dorina a mai amintit şi despre proasta organizare, dar şi despre superioritatea ziariştilor de la centru, care îi priveau de sus pe colegii din provincie. “În ciuda faptului că evenimentul a fost televizat în direct, nimeni nu s-a ocupat de organizare, nu au fost locuri rezervate pentru oficialităţi, ministrul Justiţiei preferând să plece acasă decât să mai stea în picioare. Au lipsit de la nominalizare publicaţii şi televiziuni importante. În afară de noi, ziariştii ardeleni, preşedintele, premierul, parlamentarii şi oamenii de afaceri (care nu au fost prea mulţi) restul erau îmbrăcaţi ca la târg, pare că au desconsiderat momentul. Dacă aş fi luat premiul, aş fi vrut să-i spun preşedintelui Băsescu că de la Bucureşti realitatea din Ardeal se vede altfel”, a spus Dorina. La rândul său, Radu Bălaş a spus că, şi fără să ia un premiu, se bucură că a ajuns acolo. “Asta mă face să mă străduiesc să fiu şi mai bun. Este destul de interesant modul cum s-au acordat premiile. De exemplu, de la Radio România Tineret premiul a fost luat de ziarişti de 65 de ani. Nu mi-a plăcut că, de exemplu, au luat premiu şi Stelian Tănase şi Bogdan Chireac, de unde se deduce că nu s-a putut face o departajare clară, că există un algoritm de acordare a premiilor. Eu i-aş fi spus preşedintelui Băsescu că axa Bucureşti-Londra-Washington trece prin Târgu Mureş. Mulţi nu-şi dau seama cât de importantă este provincia”. La categoria presă scrisă, ştire de agenţie, premiul a revenit Gabrielei Chiriac Ralea de la Agenţia de ştiri Mediafax; pentru editorial – Melaniei Vergu, Adevărul; anchetă – Robert Veress – Adevărul; Reportaj – Mihnea Petru Pârvu şi Eduard Ovidiu Ohanesian – România Liberă. Premiul la secţiunea radio, emisiune de ştiri, a fost acordat Georgianei Munteanu Nemţuc, InfoPro; Talk Show – Marius Grozea şi Alexandru Adrian Rusu, Radio România Tineret, iar la secţiunea televiziune, emisiune de ştiri – Arina Ioana Moga, Alpha TV Cluj; Talk Show – Bogdan Chireac, Pro TV şi Stelian Tănase, Realitatea TV.
Premiul pentru Jurnalism IT a fost câştigat de Maria Cristina Ţilică, TVR 1; Jurnalism Economic – Ioana Andreea Ursu, Business Magazin; Jurnalism Cultural – Sorin Grecu şi Ioan Teglaş, Alpha TV Baia Mare; Interviu – Bogdan Eduard, Alpha TV Baia Mare; Jurnalism Sportiv – Andrei Vochin, Gazeta Sporturilor. La categoria Caricatură de Presă câştigător a fost desemnat Ion Barbu (Ziua). Premiul pentru fotografia anului a revenit lui Petruţ Călinescu de la "Cotidianul" pentru lucrarea "Cartierul Ţigănesc Craica, de la marginea oraşului Baia Mare". Aceste premii acordate de către o serie de jurii pentru fiecare dintre secţiunile menţionate (presă scrisă, radio, televiziune, jurnalism IT, jurnalism economic şi cultural, interviu, jurnalism sportiv şi caricatură de presă) au fost în valoare de 1.000 euro. Au fost acordate, totodată, două premii speciale jurnalistului Ion Cristoriu şi caricaturistului Marian Avramescu. Premiul "Dumitru Tinu", în valoare de 5.000 euro, a revenit la această ediţie Societăţii Etalon SRL – TV Etalon, Radio Etalon – Audio Vizual.
La ceremonie a participat şi preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu, care nu a scăpat nici aici de ameninţările voalate ale preşedintelui.
Cora MUNTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE