Babele Monden
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

Babele

Prima zi a primăverii este ziua Babei Dochia. Baba Dochia este o bătrână zeiţă agrară, care moare de 1 martie şi renaşte de Mucenici, pe 9 martie. Dochia este asociată cu marea zeiţă Terra Mater, dar şi cu Diana şi Iunona, din mitologia romană sau cu Artemis şi Hera, din cea greacă.

Legenda spune că Baba Dochia era o soacră răutăcioasă, care şi-a trimis nora pe munte pentru a culege fragi, chiar de 1 martie. Pe drum, fata s-a întâlnit cu un moşneag, care i-a dăruit un mănunchi de fragi. Când a văzut fructele, Baba Dochia a crezut că a venit primăvara şi s-a îmbrăcat în nouă cojoace, unul peste altul, şi a plecat cu oile pe munte. Pe rând, Baba îşi dă jos, cojoacele, dar vine gerul şi ploaia, iar baba se trasformă în sloiuri de gheaţă şi, mai apoi, în piatră. Aşa, spune legenda, s-au format Babele din Munţii Bucegi.
O altă legendă spune că Baba Dochia îşi începe urcuşul pe munte alături de fiul său, pe nume Dragobete. Pentru că a început o ploaie de 9 zile şi 9 nopţi, Baba Dochia începe să îşi dea jos cojoacele care erau pline de apă. Pe seama ei pun bătrânii zilele schimbătoare de la începutul lunii. Dochia se ceartă apoi cu ciobanii, care o avertizează că nu e încă timpul urcării oilor la munte, cât şi cu Marte, căruia îi adresează cuvinte urâte. Supărat, Marte împrumută de la fratele său mai mic, Februarie, câteva zile urâte, iar Baba Dochia îngheaţă. În această zi nu se lucrează, pentru a nu o supăra pe Baba Dochia, care trimite timp friguros.
Prima zi de primavară semnifică, totodată, şi intrarea în cele nouă zile ale Babelor. Femeile îşi aleg dinainte una din aceste zile – cum va fi acea zi aşa va fi şi norocul lor.
În fiecare an, în primele 9 zile ale lui Martie, ne alegem o zi care să fie baba noastră, zi care ne va reprezenta tot anul. Daca ziua se nimereşte a fi frumoasă şi însorită, atunci vom avea parte de noroc tot anul. Dacă ziua va fi ploioasă şi înorată, atunci înseamnă că nu ne va aştepta un an bun.
Laura Ionescu

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE