Porcuşorul de guineea Monden
  • admin
  • 0 comentarii
  • 434 Vizualizări

Porcuşorul de guineea

361_porcusorulde.gifDacă peştii exotici, păsările sau reptilele nu vă atrag, câinii şi pisicile vi se par o prea mare investiţie de timp şi bani, atunci, fără îndoială, vă va încânta un cobai. Excelente animale de companie, porcuşorii de Guineea (pe care-i cunoaşteţi, mai degrabă, sub denumirea de cobai) sunt foarte blânzi, uşor de întreţinut, necesită un spaţiu mic şi, foarte important, sunt extrem de simpatici, ceea ce le face o prezenţă agreabilă într-o familie. Pe de altă parte, unul dintre marile dezavantaje ale cobailor este că sunt foarte susceptibili la boli de piele, care se şi tratează foarte greu.

În habitatul natural, porcuşorii de Guineea, trăiesc în grupuri, motiv pentru care şi în captivitate se vor simţi mult mai bine dacă au parteneri. Menţinerea contactului olfactiv şi auditiv este foarte importantă pentru cobai, prezenţa partenerului având efect pozitiv asupra sănătăţii şi a comportamentului. Există, totuşi, câteva reguli care trebuie respectate, pentru că doi masculi adulţi, spre exemplu, nu se vor înţelege bine acelaşi spaţiu.

Procurarea porcuşorului

Pentru a achiziţiona un porcuşor de Guineea, vă puteţi adresa atât magazinelor specializate, gen "Pet-shop", cât şi la micii crescători. În privinţa asta nu vă pot da sfaturi prea multe sau prea valoroase, deoarece oriunde aţi apela riscuri exista, mai ales dacă nu sunteţi un cunoscător în materie. Poate din acest motiv vă recomand să apelaţi la sfatul unui medic veterinar, care vă va îndruma şi vă va sfătui cu privire la micul companion.
Când cumpăraţi un Porc de Guineea trebuie să-l alegeţi cu grijă pentru a evita ulterioare probleme şi vizite la veterinar. Este bine, de asemenea, să vă decideţi asupra anumitor lucruri, cum ar fi rasa şi sexul. Masculii de obicei sunt mai neastâmpăraţi, mai distractivi, în timp ce femelele sunt mai calme, mai cuminţi, mai sperioase şi mai sentimentaliste.

Căsuţa şi spaţiul de joacă

Acvariul sau cuştile tip acvariu nu sunt potrivite, pentru că în acestea nu circulă bine aerul, fapt care poate provoca îmbolnăvirea porcuşorului. Datorită izolării, el nu va percepe nici zgomotele exterioare şi va deveni mai fricos. Lădiţa de lemn nu e practică, deoarece urina se îmbibă în partea lemnoasă şi mirosul va persista chiar şi după dezinfectare.
Dacă poţi alege, cuşca trebuie să fie de cel puţin 80×60 cm (lungime/lăţime) sau chiar mai spaţioasă. Într-un mediu potrivit, porcuşorii devin mai activi şi mai jucăuşi. Fundul cuştii trebuie să fie plat, fără găuri sau gratii, deoarece au picioruşe delicate! Pentru detalii vă recomand să consultaţi medicul veterinar sau un crescător, evitând sfaturile celor care urmăresc să-şi vândă doar marfa, dar nu cunosc nimic despre creşterea şi îngrijirea cobaiului.
Referitor la aşternut vă recomand talaşul, pe care-l găsiţi în comerţ. Este la fel de bun şi cel procurat de la diverse ateliere de tâmplărie, atâta timp cât alte animale nu au acces la el.

Alimentaţia

Aceasta nu ridică nici mari probleme şi nici nu presupune costuri ridicate. Dacă învăţaţi câteva mici reguli de alimentaţie, totul va fi bine pentru prietenul vostru. Cel mai important lucru ce trebuie cunoscut este faptul că porcuşorii au tubul digestiv foarte scurt, motiv pentru care golirea acestuia se realizează foarte repede, prin urmare ei mănâncă tot timpul. Trebuie, deci, să le asigurăm în permanenţă fân sau iarbă proaspătă zilnic, fructe, legume şi apă proaspătă.
Un alt aspect foarte important este acela că, alături de maimuţe şi oameni, cobaii nu sintetizează vitamina C, din care cauză este necesar să le asigurăm noi aportul. Acest necesar este asigurat prin alimentaţia naturală pe timpul verii. Iarna vom acorda o grijă deosebită acestui aspect! În acest anotimp le vom da verdeţuri, zarzavaturi şi fructe cu un înalt conţinut de Vitamina C sau, în cazul în care nu reuşim, se poate pune Vitamina C şi în apa de băut, o odată pe săptămână, în funcţie de dieta consumată. Totuşi, şi în această situaţie trebuie cerut sfatul unui medic, deoarece supradozarea poate provoca diaree, balonare şi poate duce la formarea calculilor renali.

La veterinar

Porcuşorul de Guineea este un animal sensibil. Dacă nu respectăm câteva reguli de bază, se poate îmbolnăvi uşor. Un porcuşor este bolnav dacă după trecerea a 6-12 ore nu are interes faţă de alimente. Este foarte important să observăm din timp simptomele, pentru că, în general, el încearcă să ascundă boala. Inapetenţa poate fi simptomul diferitelor boli. Dacă devine letargic şi nu consumă hrana trebuie consultat de medicul veterinar cât mai repede. Dacă observăm că porcuşorul nu mai este aşa vioi, dacă atunci când îl scărpinăm pe spate are senzaţia de mâncărime, se scarpină insistent sau îi cade foarte tare părul, este indicat să ne prezentăm la medic, deoarece sunt semnele unei boli a pielii, boală care depistată în stadiul incipient este mult mai uşor tratată. De asemenea, dacă apar modificări ale excrementelor, dacă are diaree sau dacă este constipat, trebuie văzut de un medic, deoarece sunt semne ale unor boli grave, foarte greu de tratat după un timp mai îndelungat.
Dacă în cele de mai sus
v-am convins că micuţele mingi cu blană merită atenţia şi dragostea dumneavoastră, nu ezitaţi şi procuraţi-vă un porcuşor şi în scurt timp veţi deveni un înflăcărat fan al acestei specii deosebite.

Dr. Camelia MATE-TORNEA
camelia_mate@yahoo.com

La alegerea unui cobai
trebuie să verificaţi dacă:
8 este vioi, comunică prin limbajul specific cu celelalte animale din cuşcă
8 are blăniţa netedă şi strălucitoare,
8 corpul este plinuţ, dolofan
8 pielea este curată (de verificat in special în zona interioară a lăbuţelor, care trebuie să fie fără răni, coji etc.)
8 regiunea anală este curată
8 ochii nu prezintă iritaţii, scurgeri,
8 zona nazală este uscată, fără răni

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE