Maestrul Beligan pe scena mureşeană Monden
  • admin
  • 0 comentarii
  • 57 Vizualizări

Maestrul Beligan pe scena mureşeană

370_maestrulbeligan.gifSăptămâna următoare, luni,
7 martie, de la ora 19, Sala Teatrului din Târgu Mureş va găzdui un eveniment teatral de excepţie: spectacolul cu piesa "Egoistul" de Jean Anouilh. Piesa adaptată scenic de Radu Beligan şi Liviu Dorneanu este prezentată de o trupă de actori de la Teatrul "I.L.Caragiale" din Bucureşti, printre care recunoaştem cu uşurinţă numele unor "monştri sacri", precum Radu Beligan, Mihai Fotino, Sanda Toma. Este de aşteptat ca şi la această manifestare, la fel ca la cea de luni, la care a fost prezentă Maia Morgestern, sala să fie arhiplină.

Egoistul este ultima piesă a lui Jean Anouilh, scrisă în 1981. Un fel de piesă testament, aşa cum este "Furtuna" lui Shakespeare. O piesă autobiografică, în care eroul este un autor dramatic. Este opera unui om care ştie că va pleca şi ne înfăţişează viziunea lui asupra lumii contemporane, o viziune lucidă, puţin cinică, despre viaţă şi moarte, despre iubire şi căsnicie, despre părinţi şi copii, despre sănătate şi boală, despre prietenie, despre egoism şi generozitate şi despre teatru şi dramele lui contemporane. Toate acestea cu un umor exploziv, o replică strălucitoare şi o eleganţă verbală rar întâlnită şi de care, într-o vreme ca a noastră, poate că e mare nevoie, pentru că începem să nu mai ştim să râdem, să zâmbim, iar încrâncenarea devine a doua natură.

Născut pentru a fi actor

Radu Beligan este un actor care impune respect, atât prin prezenţa sa scenică deosebită de peste 60 de ani, cât şi prin rolurile abordate. Născut la 14 decembrie 1918, în comuna Galbeni, judeţul Bacău, Radu Beligan şi-a început cariera artistică la Teatrul "Munca şi Lumina" din Bucureşti. A jucat apoi la "Alhambra" şi la Teatrul Naţional, iar între 1950-1965 a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film din Bucureşti. Între 1961-1969 a fost director al Teatrului de Comedie, iar ulterior, până în 1990 director al Teatrului Naţional Bucureşti. A interpretat roluri celebre din dramarturgia română, roluri de Caragiale, Delavrancea, Camil Petrescu, Muşatescu, Mircea Ştefănescu,Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Sebastian, Ciprian, Baranga, Mirodan, dar şi din dramatrugia străină: Shakespeare, Goldoni, Gogol, Cehov, Shaw, Gorki, Camus, Jules Romains, Ionesco, Anouilh, Durrenmatt, Albee, Shaffer, Susskind, Neil Simon şi Umberto Eco.

Nicolae BALINT

O carte de vizită
impresionantă
d 1953 – Artist emerit
d 1962 – Artist al Poporului
d 1980 – Premiul Academiei "LE MUSE" din Florenţa(şi membru al acesteia)
d 1995-1996 – Premiul GALEI UNITER – TROFEUL DIONYSOS
d 1997 – Premiul ACADEMIEI ROM>NE
d 1998 – Premiul Fundaţiei TOFAN
d 1998 – PRIX 14 JUILLET al Ministerului de Externe din Franţa
d 1999 – Trofeul EUGENE IONESCO
d Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte "George Enescu"
d Cetăţean de onoare al municipiilor Iaşi si Bacău
Activitate publicistică:
d "Pretexte si subtexte" (1968)
d "Luni, Marţi, Miercuri…" (1978)
d "Note de insomniac" (2000)
d Memorii (1978)
d Are nenumărate traduceri şi adaptări din dramaturgia franceză,engleză şi italiană.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE