Liberalii vor să decidă preşedintele Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 67 Vizualizări

Liberalii vor să decidă preşedintele

378_liberaliivorsa.gifTinerii liberali, reuniţi în weekend-ul trecut la Sovata, nu au luat nici o decizie în privinţa susţinerii vreunuia dintre cei doi candidaţi propuşi pentru şefia la nivel naţional a tineretului. Cristian Buşoi (Timiş) şi Cristian Adomniţei (Iaşi), cei doi “adversari” în competiţia pentru conducerea TNL, vor avea de aşteptat o asemenea decizie încă aproape două săptămâni, când va avea loc o nouă reuniune la Zalău, pentru a se baza pe sprijinul celor 16 organizaţii din Ardeal.

La întâlnirea regională a fost stabilită şi componenţa comisiei care va negocia cu cele similare din zona Moldova, respectiv Muntenia şi Oltenia, pentru susţinerea candidaţilor proprii. În weekendul trecut, timp de trei zile, la Hotelul Căprioara din Sovata, tineri liberali proveniţi din 16 judeţe din Transilvania şi Banat s-au reunit la Întâlnirea Zonală TNL Transilvania, concomitent cu reuniuni similare care au avut loc în zona de sud, respectiv în Moldova. Invitaţi din partea seniorilor au fost prefectul Ciprian Dobre, deputatul Eugen Nicolăescu, Marius Ichim, directorul de cabinet al prefectului şi fost vicepreşedinte al TNL, consilierul judeţean Akos Mora, viceprimarul Reghinului Sorin Pui, şi viceprimarul Bistriţei, Valer Binda. După cinci ani, timp în care tinerii liberali din Mureş nu au mai organizat vreo întâlnire de acest gen, acum s-au reunit pentru a decide în primul rând pe cine vor sprijini la şefia TNL. “Principalul obiectiv a fost stabilirea unui punct de vedere comun cu privire la candidaţii pentru Biroul Permanent Naţional şi pentru preşedinţia TNL, care vor fi desemnaţi în cadrul Congresului din 26-27 martie de la Bucureşti”, ne-a declarat preşedintele TNL Mureş, Horaţiu Moldovan. În cadrul reuniunii, tinerilor liberali le-au fost prezentate programele politice ale celor doi candidaţi angrenaţi în bătălia pentru conducerea TNL – deputaţii Cristian Buşoi şi Cristian Adomniţei. Cu toate că au audiat programele celor doi, ardelenii tot ardeleni, au amânat deznodământul pe săptămâna viitoare. Atunci va avea loc o altă întâlnire la Zalău, unde liberalii vor lua o decizie privind sprijinirea unuia dintre cei doi candidaţi. Totuşi, balanţa ar putea înclina în favoarea deputatului de Timiş, pentru care
şi-au exprimat deja susţinerea liberalii din sud.
Tot în cadrul negocierilor care se poartă pentru obţinerea sprijinului pentru candidaţii proprii pentru Biroul Naţional, tinerii şi-au desemnat reprezentanţii în comisia de negociere cu organizaţiile din celelalte două regiuni istorice principale. Romeo Nicoară, consilier de stat pe lângă primul ministru, Emil Cismaş, proaspăt secretar general adjunct al PNL, şi Adrian Săbăceag, membru în Comisia de Onoare şi Arbitraj a PNL, seniori care nu pot fi acuzaţi de partizanate, în viziunea tineretului liberal, vor avea responsabilitatea să obţină cele 11 locuri vizate de organizaţiile din Transilvania în Biroul Naţional şi în Comitetul Executiv.

Miniştri sub lupa tinerilor

Spre deosebire de alte întâlniri, care s-au dovedit sterile, cea organizată la Sovata a avut meritul că s-au luat decizii numeroase şi, potrivit tinerilor, importante. Astfel, în primăvară, la Mureş se va organiza un seminar de afaceri de care vor beneficia tinerii liberali, ca parte a unei iniţiative mai ample, care să acopere întreaga Transilvanie şi care să fie preambulul unor proiecte naţionale şi zonale vizând mediul de afaceri. De asemenea, tinerii liberali vor face lobby pentru finalizarea legii tineretului, o iniţiativă mai veche, preluată, după spusele lui Horaţiu Moldovan, şi de vechea putere, dar nefinalizată, sau vor milita pentru o mai bună colaborare şi coordonare a organizaţiilor de tineret din Transilvania, inclusiv prin întărirea rolului secretarilor zonali.
O prezenţă interesantă, mai ales prin propunerile făcute, a fost cea a preşedintelui mureşean al TNL, acesta venind cu un program politic reformator, care nu îi va încânta pe seniorii partidului. Horaţiu Moldovan, candidat pentru Biroul Permanent Naţional al TNL, a propus în proiectul său structurarea pe departamente a BPN, după structura Guvernului, departamente care vor avea atribuţia de a analiza activitatea ministerelor şi a propune posibile colaborări cu acestea. Membrii departamentelor ar urma să se întâlnească periodic, să elaboreze proiecte pe care să le propună BPN, care ar urma să decidă implementarea acestora. De asemenea, preşedintele TNL Mureş a propus “recuperarea” tinerilor liberali care au trecut de 30 de ani şi au trecut la seniori dar nu s-au făcut auziţi, prin înfiinţarea unui for, considerând că astfel organizaţi, aceştia vor putea sprijini mai bine TNL. Tânărul liberal ne-a declarat de asemenea că susţine o colaborare mai apropiată cu societatea civilă şi, mai ales, cu organizaţiile studenţeşti, în condiţiile în care ultimele sunt coordonate şi politic.
În concluzie, o reuniune de succes decizional, dar care va fi cu adevărat un succes dacă hotărârile adoptate vor fi transpuse şi în practică.

Ligia VORO

“Nici o întâlnire regională nu s-a ridicat la nivelul organizatoric dar şi decizional ca cea desfăşurată la Mureş”,
au recunoscut cei doi candidaţi la şefia TNL

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE