“Situaţia este gravă” Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

“Situaţia este gravă”

399_situatia.gifScandalul medicamentelor compensate este departe de a se încheia. După ce măsurile electorale ale PSD au cauzat depăşirea plafoanelor farmaciilor la nivel naţional cu peste 3.000 de miliarde lei, noul ministru al Sănătăţii, Mircea Cinteză, a promis noi liste de medicamente compensate, dar cu alte procente.

În acest timp, Colegiul Farmaciştilor a reclamat lipsa fondurilor şi recuperarea restanţelor de la CNAS. În condiţiile în care aceste datorii au fost realizate pe fondul depăşirii plafoanelor iniţale, a trebuit să fie găsită o cale legală pentru a rezolva situaţia. Luni, ministrul Cinteză a asigurat farmaciştii că îşi vor primi banii. În acest moment, 20 de farmacii mureşene mai acordă medicamente compensate.
“O farmacie este o societate comercială, este problema managerului de farmacie dacă eliberează sau nu reţete compensate. În mod normal, cu 24 de ore înainte de sistarea eliberării de compensate, trebuie să fim anunţaţi”, explică Iustina Vas, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Mureş. În condiţiile în care CJAS nu primeşte reţetele ce depăşesc plafonul, decizia este una riscantă. Mai ales că bugetul farmaciilor mureşene pentru medicamentele eliberate în regim compensat este de 330 de miliarde de lei, faţă de 456 de miliarde, cel de anul trecut. “Cu toate acestea, vor exista în mod sigur rectificări pe parcursul anului”, precizează Iustina Vas. Situaţia este una hilară, în condiţiile în care, anunţată că nu va mai beneficia de compensarea de 90%, populaţia şi-a făcut rezerve în lunile ianuarie şi februarie. În primele două luni ale lui 2005 au fost eliberate reţete compensate cu 90% în valoare de cei 120 de miliarde lei, în condiţiile în care media de la sfârşitul anului trecut era de 28-30 miliarde lei/lună. “Viaţa e demonsrat că 90% este prea mult pentru buget, actualii guvernanţi sunt conştienţi de asta”, remarcă Iustina Vas. Cifrele sunt elocvente: în perioada ianuarie-iulie 2004 costurile pentru compensate au totalizat 198 de miliarde de lei, în timp ce luna ianuarie şi februarie 2005 au valorat în sistemul compensat 120 de miliarde.

Se mai găsesc compensate

“După cunoştinţele mele, 20 de farmacii din Târgu Mureş eliberează încă reţete compensate. În fiecare oraş se eliberează, dar doar de un număr redus de farmacii. Până se găsesc bani, nu sunt soluţii”, explică Csiki Zsuzsanna, directorul CJAS Mureş.
“Oamenii se pot aştepta la multe. Situaţia este gravă din punctul nostru de vedere. Chiar dacă manageri hotărăsc eliberare de reţete, nimeni nu le garantează că aceste reţete vor fi plătite. O fac pe propria lor răspundere. Situaţia exactă va sosi de la Casă în momentul în care se pot semna actele adiţionale”, remarcă Iustina Vas. În acelaşi timp, unul dintre criteriile esenţiale ale acordării bugetului pe farmacie, numărul de puncte acumulate, s-a modificat, valoarea punctului fiind mai mică decât cea de anul trecut. În ceea ce priveşte noile liste de medicamente compensate, supuse discuţiei până la 1 aprilie, când urmează să fie aprobate, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Mureş a fost categorică: “Ca şi om care lucrează în sistem pot să vă spun că pe lista de compensate de 80% apar doar medicamentele generice, indigene româneşti, abia pe lista cu medicamentele compensate 40% apar medicamentele din import. S-au micşorat şi listele pentru bolile cronice. Dânşii consideră că lista va aduce economie în sistem. Viaţa ne va dovedi dacă este sau nu aşa”.

Bolile cronice – compensate

Conform normelor contractului cadru pe 2005, la acest capitol sunt incluse bolile psihice, poliatrita, stările postransplant şi hepatita virală cronică. Bugetul aferent tratamentului este de 45 de miliarde de lei. “Suntem în faza de a elabora actele adiţionale şi repartiţia sumelor, apoi farmaciile vor fi chemate să semneze. Dacă farmaciştii se hotărăsc să elibereze înainte, este responsabilitatea lor”, explică Iustina Vas. În Târgu Mureş există 33 de farmacii care vor elibera medicamente pentru bolile cronice, lista urmând a fi făcută publică în această săptămână. Anul trecut au fost alocate în acest scop 26 de miliarde lei, dar doar pentru cele 3 boli incluse în 2004 în program. “Deoarece aceşti bolnavi sunt monitorizaţi atent, bugetul este unul real. În cazul bolilor psihice nu avem încă o experienţă în ceea ce priveşte prescrierea”, detaliază Iustina Vas.

Supra-aglomeraţie de farmacii

Conform ordinului 1999/2004 cu privire la organizarea, funcţionarea şi înfiinţarea de unităţi farmaceutice, este stipulat că în mediul urban, în cazul reşedinţelor de judeţ, se poate deschide o farmacie la 3.500 de locuitori, iar în oraşe, la 4.000 de locuitori. Excepţie fac spaţiile comerciale de mare suprafaţă care dovedesc, prin documente, că au o suprafaţă de peste 1.000 de metri spaţiu comercial, dar şi gările în care nu există farmacie. În luna noiembrie, Consiliul Naţional a hotărât că, pentru a-şi deschide o farmacie, absolventul trebuie să aibe un aviz socio-profesional. Prima testare a avut loc în luna decembrie, iar farmaciştii care au avut depuse cereri la Colegiul Farmaciştilor au fost informaţi de acest test. “I-am anunţat apoi că până la 5 ianuarie fiecare farmacist interesat să depună documentul care să ateste că au obţinut acest aviz. Între timp, Colegiul Farmaciştilor a analizat spaţiilor disponibile, situaţie pe care am făcut-o publică”, a detaliat situaţia Iustina Vas. Astfel, conform datelor Colegiului Farmaciştilor, în acest moment, în Târgu Mureş există o farmacie la 2.571 de locuitori. Cu toate acestea, s-au eliberat cinci avize în Târgu Mureş, două în Sighişoara, unul în Luduş, unul în Sărmaş, dar şi farmaciilor din mediul rural, unde nu există o limită stabilită. Astfel, în anul 2004, numărul farmaciilor şi punctelor secundare deschise în mediul rural a crescut considerabil. Dacă în luna iulie erau 14, acum sunt 32.

Corina ALBOTA

Din păcate, majoritatea bolnavilor ştiau că aceste reţete compensate cu 90% sunt în scop electoral. Trebuie să ne întindem cât ne este plapuma. Din păcate, în toată lumea sănătatea costă scump. Ar fi bine ca să poată primi toată lumea, dar nu e corect faţă de farmacii şi noi am vrea să avem mână liberă, nu să triem bolnavii.
Valeria Antonie, membru al Colegiului Farmaciştilor Mureş

Buget mai mare în 2008

Bugetul sănătăţii va atinge în 2008 6% din PIB, a precizat primul ministru, Călin Popescu Tăriceanu. În acest moment, procentul alocat este de aproape 4%. Tăriceanu a ţinut să asigure că sistemul de compensare va continua şi că va fi creat un sistem de acordare gratuită pentru persoanele cu venituri lunare sub 4 milioane de lei. În ceea ce priveşte suma pe care farmaciile trebuie să o primească pentru anul 2004, primul ministru a invitat reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor la discuţii pentru a găsi soluţiile optime pentru ambele părţi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE