Pact cu diavolul Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 73 Vizualizări

Pact cu diavolul

648_Pact.gifGuvernul de centru-stânga al Cehiei se află pe marginea prăpastiei, după ce unul din partenerii de coaliţie a anunţat că se retrage din cabinet. Anunţul survine cu doar câteva zile înaintea dezbaterii unei moţiuni de neîncredere, având drept obiect controversele legate de persoana primului ministru, Stanislav Gross. De trei luni încoace creştin-democraţii ameninţă să părăsească coaliţia condusă de premierul Gross, pe care îl acuză de corupţie. Cota de popularitate a premierului este în cădere liberă, deoarece nu a reuşit să explice, de o manieră credibilă, cu ce bani şi-a cumpărat apartamentul de lux, în 1999. La acest lucru se adaugă faptul că un partener de afaceri al soţiei sale, Sharka, are o clădire care adăposteşte un bordel.
În semn de protest, creştin-democraţii şi-au retras din cabinet cei trei miniştri, printre care deţinătorul portofoliului externelor, Ciril Svoboda. Ei au decis să se alăture Partidului democratic civic, de opoziţie, la moţiunea de cenzură care va fi dezbătută vineri dimineaţa la Camera Deputaţilor.
Pentru a-şi păstra postul, premierul Gross a iniţiat negocieri cu partidul comunist în vederea obţinerii unui sprijin tacit în parlament. Dacă va supravieţui votului de vineri, Gross va trebui să rămână în fruntea unui guvern minoritar, beneficiind de sprijinul unuia din foarte puţinele partide comuniste din Europa de est care nu s-au lepădat de trecut. Gross ar rupe astfel cu tradiţia instaurată de Vaclav Havel, de a-i ţine pe comunişti la distanţă. Potrivit presei pragheze, "guvernul se va menţine la putere cu preţul pierderii bunei sale reputaţii dar şi a sufletului".
Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE