Trafic de inteligenţă Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 48 Vizualizări

Trafic de inteligenţă

664_trafic.gifTrăim într-o lume în care fiecare şi orice are preţul său. Până şi inteligenţa, pentru că obţinerea unei diplome care să-ţi ateste finalizarea studiilor universitare a devenit în ziua de azi un lucru la îndemâna oricui. Dacă ai reuşit la facultate şi, indiferent cum ai ajuns acolo, te vezi în faţa examenului de licenţă, înseamnă că problemele tale s-au terminat. Pentru cel mult 150 de euro ai cheia cu care deschizi fluierând poarta pe care ieşi din facultate. Cu patalamaua în buzunar.

Se apropie examenele de licenţă şi nu mai ai timp sau tragere de inimă să redactezi lucrarea de diplomă? Nici o problemă, se găsesc oameni dispuşi să o facă pentru tine. Preţurile variază între 100 şi 150 de euro, iar pe net se găsesc chiar şi la 50 de euro, însă calitatea acestor lucrări nu este garantată de comercianţii virtuali. Am vrut să vedem cum merge la nivelul judeţului Mureş această piaţă a "inteligenţei". Sub pretextul că suntem în pragul absolvirii şi că avem nevoie într-un timp foarte scurt de o lucrare de diplomă, echipa Zi de Zi a dat curs mai multor oferte din ziarele locale de mică publicitate.

Meseriaşii sfârşitului de an

Nico face meseria asta de ani buni. Nu-i e greu, are deja o metodă bine pusă la punct. E drept, are de gândit, se documentează, dar nu se plânge. Lucrează şi când nu are cereri, pentru că ştie că le va vinde. Mai sunt unii care ajung la ea cu o lună-două înainte de examene. Primesc orice, numai să fie numele lor pe lucrare. Sigur, pe ei îi taxează mai mult, pentru că-şi permite. Dacă vinde 10 lucrări pe an e bine, asta înseamnă cel puţin o mie de euro în plus.
"Cel mai bine ar fi să vă fac una nouă. Să nu vă dau una gata făcută, care a mai fost utilizată în anii precedenţi, că e mai riscant şi, oricum, mai e vreme. Am o lucrare terminată în domeniul finanţelor. Ceva cu contracte futures, ceva cu bursa. În cazul în care nu necesită îmbunătăţiri, preţul stabilit este de trei milioane. Dacă mergeţi cu ea la profesor şi mai necesită retuşuri sau completări, mai discutăm şi la preţ. Dar, oricum, nu va depăşi suma de patru milioane şi jumătate. O lucrare nouă e gata cam în două luni. Structura o putem termina în două săptămâni. Până acum tot ceea ce am făcut a fost cotat cu 8 şi 9. Mai mult au luat doar cei care urmau cursurile la zi. Despre mine vă pot spune că am terminat Facultatea de Ştiinţe Economice la Cluj şi că mă ocup de aceste lucruri încă de când am absolvit. În timpul studenţiei mai realizam grafice, făceam paginaţie etc. Ce să vă mai zic? Am posibilitatea să mă documentez de pe internet. Şi am acces şi la biblioteca Universităţii Petru Maior". Aşa îşi prezintă Nico marfa, la o cafea, după ce la telefon i-am spus că suntem studenţi "la distanţă" şi ne trebuie o lucrare în domeniul economic pentru sesiunea din iulie.
Zoli, un alt creator de licenţe, face studenţii fericiţi de şase ani. A terminat două facultăţi, una tehnică şi alta în domeniul contabilităţii, aşa că ne poate ajuta cu o lucrare economică. "Eu procedez în felul următor. Am lucrări de contabilitate terminate, dar aş prefera să veniţi dumneavoastră cu tematica şi să concepem una nouă. Am posibilitatea să vă şi tehnoredactez lucrarea. În acest fel, preţul ei va ajunge la circa 5 milioane. Cu legatul este o problemă, dar am o cunoştinţă care vă rezolvă cu 300.000 lei".

Cererea crează oferta

"Eu am terminat o universitate particulară. Lucrarea pentru licenţă am cumpărat-o cu un milion şi jumătate de lei. Cel care mi-a vândut-o m-a avertizat încă de la început că lucrarea a mai fost prezentată în urmă cu câţiva ani la aceeaşi facultate şi la acelaşi profesor cu care studiam eu. Am mizat pe faptul că profesorul este în străinătate şi că, la câte lucrări i-au trecut prin mână, nu-şi va aminti tocmai de a mea. Şi am avut dreptate. Am luat opt", declară Monica, absolventă de psihologie la Universitatea Dimitrie Cantemir.
Mircea, viitor absolvent al Universităţii Petru Maior, nu e deloc panicat de faptul că mai are doar trei luni până când va trebui să prezinte în faţa unei comisii, argumentată în cel puţin 60 de pagini, teza pe baza căreia va primi diploma de licenţă, actul care îi dă dreptul să practice meseria pentru care s-a pregătit: "Voi susţine examenul de licenţă anul acesta, dar nu mi-am făcut încă lucrarea de diplomă. Consider că mai este timp. În cel mai rău caz, am să cumpăr una. Se practică şi la noi aceste lucruri".

Cine încalcă legea?

Cine este vinovat? Cel care vinde sau cel care cumpără? Potrivit legii, vânzătorii se fac complici la fals în documente oficiale şi înşelăciune. Însă cea mai mare parte din vină îi revine cumpărătorului, pentru că el apelează de bună voie la această modalitate de a avea o lucrare de diplomă. Prin procurarea unei astfel de lucrări, studentul se face vinovat de uz de fals, fals în înscrisuri oficiale, înşelăciune. Dacă e vorba de folosirea unei lucrări prezentate anterior, intră şi sub incidenţa Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe dreptului de autor, care în articolul 141 prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 5 luni sau sancţionarea cu amendă de la 500.000 la 10 milioane lei a persoanei care îşi însuşeşte fără drept calitatea de autor al unei opere şi fapta persoanei care aduce la cunoştinţa publicului o operă sub un alt nume decât acela decis de autor.
Deocamdată, însă, nu se cunoaşte nici un caz de încarcerare pentru prezentarea şi susţinerea unei lucrări cumpărate.

Profesorii sunt sceptici

Chiar dacă dovezile sunt izbitoare, profesorii mureşeni tind să nege existenţa acestui fenomen, care ia an de an amploare în rândurile studenţilor.
Prof. dr. ing. Vasile Boloş, prorector ştiinţific al Universităţii Petru Maior, admite că există o piaţă a lucrărilor de diplomă, dar nu crede că aceasta este atât de mare precum se crede: "Am văzut astfel de anunţuri, în care diferite persoane îşi ofereau serviciile pentru realizarea unor lucrări de licenţă, dar consider că o comisie bună îşi dă imediat seama dacă studentul a pus sau nu umărul la realizarea lucrării prezentate. Sunt foarte puţine şanse ca un student care şi-a cumpărat lucrarea din diferite surse să nu fie prins de către membrii comisiei".
În schimb Prof. Dr. Ing. Liviu Moldovan, profesor la Facultatea de Inginerie a Universităţii Petru Maior, spune că nu a auzit de asemenea practici: "Eu nu cred în existenţa unui astfel de fenomen. La noi, studenţii se întâlnesc săptămânal cu cadrul didactic care le coordonează lucrarea".
Mai trist este că unii dintre cei care redactează lucrări sunt chiar cei care apoi le examinează şi evaluează. Sigur, o lucrare întocmită de un profesor costă mult, dar îţi garantează nota maximă. Nu însă şi cunoştinţele.
În această situaţie, ce mai înseamnă în România un absolvent de facultate? Inflaţia de studenţi din ultimii ani (numai în Cluj, spre exemplu, numărul acestora a crescut de la 10.000 în 1990 la peste 60.000 în 2005), împreună cu mentalitatea "să mă văd cu diploma în buzunar, că după aia văd eu ce fac" au dus la apariţia unei, practic, noi clase sociale – tinerii şomeri cu studii superioare, care nu-şi găsesc locul în societate. Dacă pe vremuri concurenţa era mare la intrarea în facultate, iar absolvirea acesteia îţi garanta un loc de muncă pe măsura pregătirii, în acest moment din cele câteva zeci, dacă nu sute de mii de absolvenţi care ies anual de pe băncile universităţilor, cea mai mare parte o fac pentru a se pierde într-un anonimat cel mult mediocru.

Monica MĂEREAN
P.S. Pentru a proteja persoanele cu care am discutat în vederea întocmirii acestui material, nu le-am publicat numele complet.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE