Orientarea vocaţională, cheia reuşitei profesionale Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 35 Vizualizări

Orientarea vocaţională, cheia reuşitei profesionale

696_Orientarea.gifConsilierea vocaţională reprezintă, în Occident, dar mai nou şi în România, o ramură importantă a psihologiei şcolare. Având rolul de a ajuta elevul să identifice domeniul în care ar avea cele mai mari şanse de reuşită profesională, acest tip de raportare vizează, până la urmă, maximizarea potenţialului pe care-l are o persoană şi asigurarea eficienţei sale în viitorul loc de muncă.

Prof. dr. Scott Hinkle a susţinut luni, 4 aprilie, începând cu ora 16, în Aula Magna a Universităţii "Petru Maior" (UPM), o interesantă prelegere cu tema "Aspectele globale ale consilierii". Profesorul american Hinkle este membru al NBCC, cea mai prestigioasă instituţie în domeniul formării şi acreditării profesioniştilor în consiliere psihologică şi consilierea carierei din SUA. Chiar dacă în unele momente sonorizarea a mai lăsat de dorit, activitatea a fost una foarte reuşită, oferind detalii interesante privind modul cum este organizată consilierea în SUA.
Activitatea desfăşurată luni după-amiază se înscrie în cadrul preocupările Centrului de Consiliere şi Orientare pentru Carieră, departament ce funcţionează în cadrul universităţii mureşene sub îndrumarea psihologului Georgeta Boarescu. Centrul este preocupat de sprijinirea candidaţilor, dar şi a studenţilor din UPM, punând la dispoziţia acestora publicaţii şi mijloace complexe de informare cu scopul de a oferi detalii privind metodologia admiterii, taxele de înscriere, planificarea admiterii, orientarea favorabilă a acestora spre domeniile de licenţă cuprinse în oferta academică, întocmirea unui CV, alegerea unui loc de muncă etc.

NBCC, lider mondial în domeniul consilierii

ţntr-o traducere impecabilă, asigurată de lectorul dr. Justin Sfâriac, profesorul dr. Scott Hinkle a ţinut să ne ofere câteva informaţii despre activitatea instituţiei pe care o reprezintă: "NBCC, funcţionează din 1938 şi acreditează persoane în domeniul carierei. Instituţia a venit în sprijinul nevoilor de formare de consilieri necesari pieţei muncii, fiind în acelaşi timp şi un furnizor de servicii de consiliere şi de programe educaţionale în domeniul formării consilierilor, de programe de studii şi standarde de calitate, dar şi a unui cod etic în domeniul consilierii. NBCC a făcut în ultimul an consiliere în 10 ţări africane, în Noua Zeelandă, Canada, Mexic ş.a.. Rezistenţa la schimbare este însă foarte mare – şi ca atare nouă -, celor de la NBCC ne revine şi sarcina de a arăta ce înseamnă capitalismul, ajutându-i în acest fel pe oameni să înţeleagă cum funcţionează capitalismul şi cum să facă bani. Nu dorim o americanizare a consilierii, ci o globalizare a consilierii".

Nicolae BALINT

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE