Transfigurarea semnificaţiilor Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 49 Vizualizări

Transfigurarea semnificaţiilor

756_Transfigurarea.gifExpoziţia personală a artistului plastic Fabian Margit, deschisă sâmbătă, începând cu ora 11, la sala „Unirea" a Asociaţiei Artiştilor Plastici (AAP) din Târgu Mureş, a prilejuit tuturor celor prezenţi la vernisaj, o întâlnire de suflet şi simţire profundă. Într-un ambient plăcut potenţat de acordurile viorilor celor doi elevi de la Liceul de Artă din Târgu Mureş, Cristian Moldovan şi Vlad Popa, care au interpretat „Concert pentru două viori" de Vivaldi, am putut admira peisajele de pe valea Mureşului, tema predilectă a pictoriţei. Expoziţia este deschisă timp de o săptămână, până pe data de 14 aprilie.

Fabian Margit s-a născut în 1946, în comuna Calnic, judeţul Covasna. În anul 1967 a absolvit Liceul de Arte Plastice din Târgu Mureş şi, până la pensionare, a lucrat ca vitrinier-decorator. Este membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici din 1996, an în care a organizat şi prima sa expoziţie personală. Au urmat apoi expoziţii de grup şi personale, în ţară şi în străinătate. Are tablouri achiziţionate în colecţii particulare din România, Ungaria, Austria şi Olanda.

Învingând boala

În ciuda unor serioase probleme de sănătate, Fabian Margit a găsit puterea să se exprime prin artă. Nu s-a lăsat învinsă, ci, dimpotrivă, pictura a ajutat-o să învingă boala.
Artistul plastic Vasile Mureşan, îndrumător al AAP din Târgu Mureş, prezent la vernisaj, a făcut o scurtă prezentare a artistei: „Pictura sa este o poveste în care mai întâi vedem forma şi mai apoi culoarea. În acelaşi timp, prin pânzele sale, ne oferă posibilitatea să intuim vastitatea spaţiului şi bogăţia culorilor, oferindu-ne reconstituiri ale unor spaţii în game cromatice diferite, transfigurând într-un mod original semnificaţiile obişnuite. Tot ceea ce face Fabian Margit prin picturile sale reprezintă rezultatul unui efort de sinteză al unor idei şi sentimente într-o exprimare picturală proprie".
Ilarie Opriş, vicepreşedintele AAP: „Fabian Margit reprezintă pentru noi un exemplu de om şi de artist care, prin tot ceea ce face – inclusiv sau mai ales prin picturile sale – reprezintă un model de luptător care prin muncă susţinută a învins boala. Expoziţia de faţă este o reuşită, dar aşteptăm de la ea şi alte expoziţii personale cel puţin la fel de reuşite".
Nicolae BALINT

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE