''Cine ştie, câştigă un calculator'' Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 34 Vizualizări

''Cine ştie, câştigă un calculator''

850_CineStir.gifAtmosferă de sărbătoare marţi, la Gimnaziul de Stat Aurel Mosora. În pauza de la ora 10, elevii şi cadrele didactice s-au adunat în sala de sport pentru premierea câştigătorilor concursului de cultură generală "Cine ştie, câştigă un calculator!" Spre surprinderea tuturor, câştigătorul calculatorului Pentium III, Biro Istvan din clasa a IV-a C a donat premiul colegului său, Albert Attila care a participat la concurs dar nu reuşise să câştige nimic.

Concursul de cultură generală "Cine ştie câştigă un calculator" s-a desfăşurat pe 15 aprilie, iar marţi au fost anunţaţi căştigătorii.
Directoarea Gimnaziului "Aurel Mosora", Daniela Ciucan, ne-a spus că ideea organizării acestei "întreceri" a pornit odată cu iniţiativa firmei Escop Service SRL, care asigură service-ul laboratorului de informatică al şcolii, de a dona unui copil un calculator Pentium III. Pentru a nu fi nimeni defavorizat, Consiliul profesoral a hotărât ca acest calculator să meargă către un elev care este foarte bun la învăţătură, dă dovadă de cultură generală şi abilităţi în a folosi computerul. Elevii au fost anunţaţi despre organizarea concursului înainte de vacanţă, au primit câte un set de 100 de întrebări fără răspunsuri tocmai pentru a căuta singuri soluţiile corecte, la bibliotecă sau pe Internet. Testul propriu-zis a cuprins doar 50 de întrebări din cele 100, structurate pe două categorii de vârstă: clasele I-IV şi V-VIII. Întrebările au acoperit cunoştinte acumulate la discipline precum istoria, geografia, biologie sau literatura.
Organizarea a fost şi ea foarte bună: fiecare copil a avut propria broşură cu întrebări iar cei de la secţia maghiară au beneficiat de foi traduse în limba lor maternă.
Copiii s-au documentat temeinic, dovadă rezultatele foarte bune. Comisia a fost nevoită să facă departajarea în funcţie de timpul de lucru, întrucât foarte mulţi elevi au avut acelaşi punctaj. Cei care au obţinut de 47 de puncte "în sus" au primit cărţi şi CD-uri cu jocuri pe calculator.
Marele câştigător a fost un elev din clasa a IV-a C, Biro Istvan care a răspuns corect la 49 de întrebări în timp record, am zice, de doar 2 minute. Spre uimirea tuturor, la festivitatea de premiere, acesta a anunţat că donează calculatorul colegului său, Albert Attila, întrucât el "mai are unul acasă". Gestul săau a fost aplaudat şi apreciat de o sală întreagă plină de elevi şi profesori.
Directoarea Gimnaziului "Aurel Mosora", Daniela Ciucan, a mai precizat că un alt motiv pentru care s-a dorit organizarea unui concurs de cultură generală este acela că în şcoli "nu se mai prea pune accent pe formarea unei culturi cât mai vaste a elevilor în toate domeniile iar copiii se lenevesc sau se limitează la domeniul în care trebuie să ia câte-un 10".
La festivitatea de marţi, directoarea i-a asigurat pe elevi că până la finele acestui an şcolar va mai avea loc un nou concurs de cultură generală iar cei care nu s-au văzut cu premii la prima ediţie vor avea şansa unei revanşe. Data viitoare miza va fi un loc într-o tabără de vară.

De la concurs la şezătoare şi Târgul de Primăvară

La sfârşitul acestei săptămâni, vineri 22 aprilie, Gimnaziul de Stat "Aurel Mosora" va organiza tradiţionalul Târg de Primăvară, în Piaţa Cetăţii, din nevoia de a obţine venituri extrabugetare pentru reparaţiile sau dotările de care are nevoie şcoala. Mai ales că banii care ar trebui să vină de la bugetul municipiului se lasă deocamdată aşteptaţi. Pe de altă parte, astfel de acţiuni au prins foarte bine în rândul elevilor cărora le face plăcere să expună spre vânzare obiecte realizare cu mânuţele lor. Cei care nu sunt talentaţi la "lucru manual" au în schimb abilităţi de mici afacerişti, comercianţi -negociază şi vând la standuri în numele colegilor, iar annual, după o astfel de acţiune se strâng în jur de 15 milioane de lei la bugetul şcolii. Obiectele sunt confecţionate de elevi împreună cu mamele lor sau cu profesorii şi învăţătorii, fiecare îşi pune la bătaie talentul, imaginaţia iar "colectivitatea" îşi arată partea ei bună, nu ca pe vremuri când trebuia să faci astfel de acţiuni de-a valma, numai pentru că se cerea "de sus, de la partid". Acum fiecare elev, profesor aduce o idee care devine constructivă pe măsură ce se îmbogăţeşte cu ideile celorlalţi. Elevii vor încerca să vândă la Târgul de primăvară suporturi din sfoară pentru ghivece de flori, turtă dulce, omuleţi din iarbă cu coafuri extravagante, împletituri din pănuşi, feţe de masă viu colorate, trăistuţe pentru fete, perniţe de décor, jucării din pluş, eşarfe, tablouri, flori şi aranjamente florale, ouă încondeiate etc.
Marţi seara urma să aibă loc şi o şezătoare a profesoarelor şi învăţătoarelor de la Gimnaziul "Aurel Mosora", care au dorit să dea o mână de ajutor elevilor în confecţionarea de obiecte pentru Târgul de primăvară.

Florentina CÃLUGÃR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE