Integrare cu orice preţ Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

Integrare cu orice preţ

849_Integrare.gifMajoritatea românilor sunt de acord cu integrarea României în Uniunea Europeană, deşi consideră că scumpirile vor fi cel mai important efect al aderării. Rezultatele sondajului de opinie arată că, înainte cu o lună de semnarea tratatului de aderare a României la UE, 85% din populaţie este de acord cu integrarea europeană. În pofida acestei tendinţe, mai puţin de jumătate din români cred că viaţa lor va fi mai bună după aderarea la UE. 43% dintre cei intervievaţi estimează că vor avea o viaţă mai bună după integrare, 26 % cred că va fi la fel, iar 16 % apreciază că le va fi mai greu.
Românii consideră că scumpirile vor fi un efect important al integrării, dar pe de altă parte, ei cred că prin acest proces vor fi atrase mai multe capitaluri străine. Alte temeri ale românilor sunt legate de închiderea întreprinderilor, de transformarea ţării într-o piaţă de desfacere pentru economiile altor state, de creşterea impozitelor şi de şomaj. Pe de altă parte, mulţi dintre cei intervievaţi speră că integrarea europeană va contribui la reducerea corupţiei.
În ceea ce priveşte continuarea reformelor necesare pentru integrarea în UE la 1 ianuarie 2007, 53% dintre cei care au participat la sondaj sunt de părere că România trebuie să facă reformele cât mai repede pentru a se integra în 2007. Cu toate acestea, barometrul relevă că aproximativ o treime din populaţie acceptă riscul amînării aderării, în schimbul reducerii impactului reformelor economice şi sociale. O altă întrebare a barometrului a fost legată de aspectele care ar putea întârzia integrarea României în Uniunea Europeană. Principalele obstacole identificate de participanţii la sondaj sunt corupţia – 29 la sută şi comportamentul românilor în străinătate – 14 la sută.
Potrivit barometrului, se conturează din ce în ce mai mult şi primele indicii despre un posibil grup de eurosceptici: 10 la sută dintre români se declară total împotriva aderării, 26 la sută dintre respondenţi care susţin integrarea spun că o vor duce la fel şi după aderare, iar 16 % cred că vor trăi chiar mai greu.

Ioan BUTIURCÃ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE