Tăriceanu înapoiază şcolile Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 53 Vizualizări

Tăriceanu înapoiază şcolile

865_Tariceanu.gifColegiul Unirea, Liceul de Artă şi Liceul Bolyai vor fi retrocedate în 2010 bisericilor maghiare. Premierul Tăriceanu a anunţat noile legi ale proprietăţii, care prevăd că şcolile trebuie retrocedate în cel mult cinci ani. Primăria Târgu Mureş se judecă cu Eparhia Reformată şi Parohia Romano-Catolică. Directorul executiv, Marius Paşcan, acuză Parohia Romano-Catolică de pretenţii materiale absurde. Retrocedarea fostelor proprietăţi a stârnit dispute politice puternice, intenţia fiind atribuită criteriilor etnice. Guvernul anunţă intenţia de a construi alte şcoli în loc să-i despăgubească
pe proprietari.

Comisia de Retrocedări din cadrul Guvernului a hotărât ca Liceul Teoretic "Bolyai Farkas", Colegiul Naţional Unirea şi Liceul de Artă să fie retrocedate proprietarilor, respectiv Bisericii Reformate şi a celei Romano-Catolice. Au urmat dispute aprinse, alimentate de raţiuni etnice, proteste sau apeluri la normalitate. Acum, Guvernul României a anunţat noi legi în privinţa retrocedării, prin care se doreşte soluţionarea definitivă a problemei proprietăţii imobilelor confiscate de comunişti. La sfârşitul lunii martie 2005 s-a constituit grupului interministerial de lucru pentru perfecţionărea legislaţiei în domeniul restituirii proprietăţii imobiliare. Acesta a elaborat un proiect de lege privind acordarea de despăgubiri.

Şcoli cedate în 2010

Modificarea legii prevede şi restituirea imobilelor în care se află sedii ale partidelor, ambasadelor, instituţiilor publice. Pentru şcoli şi spitale, se prevăd termene de menţinere a destinaţiei de până la 5 ani. Noutatea şi mai suprinzătoare este intenţia de a construi şcoli noi, în loc de a despăgubi propietarii vechi sau a le plăti chirii. Sentinţa Curţii de Apel Mureş, prin care decizia Comisiei de retrocedare era anulată, a fost atacată cu recurs. Astfel, procesul este la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dacă instanţa supremă va decide împotriva restituirii, România ar putea avea un nou proces la CEDO. Acţiunea Primăriei de a ataca decizia comisiei de retrocedare a fost condamnată în repetate rânduri, administraţia locală motivând că era normal să apere patrimoniul public. Guvernul s-a angajat să rezolve problema retrocedărilor, iar acum a anunţat intenţia de a rezolva una din problemele cele mai spinoase în ultimii 15 ani.

3.000 de elevi în suspans

Preoţii maghiari au strâns recent 2.000 de enoriaşi în faţa Liceului Bolyai şi s-au rugat chiar pentru retrocedarea imobilelor confiscate de la bisericile istorice maghiare. Printre cântece bisericeşti şi rugăciuni protestatarii au intonat imnul Ungariei, dar şi cel secuiesc. Liceul este revendicat de Eparhia Reformată din Cluj Napoca. Protopopul mureşean Otvos Josef ne-a declarat că nu există intenţia de a schimba forma de organizare a instituţiei de învăţământ şi nici de a cere chirie pentru spaţiu. "A fost şcoală şi va rămâne o şcoală deschisă şi pe viitor. Nu am cerut chirie, fiindcă încă nu am primit imobilul, şi nici nu intenţionăm să cerem" ne-a declarat Otvos Josef. "Oricând se vor retroceda, nu se va întâmpla nimic deosebit. A fost şi va rămâne şcoală. Nu am auzit încă de noile prevederi, soarta va fi decisă de Biserica Reformată", ne-a declarat Horvath Gabriela, directoarea Liceului Bolyai. În privinţa Colegiului Unirea şi a Liceului de Artă situaţia este mai complicată. Acestea sunt revendicate de Biserica Romano-Catolică. Protopopul mureşean nu a putut fi contactat, fiind plecat din ţară, şi fiindcă a fost "proclamat" singurul care putea răspunde nu am putut afla poziţia Bisericii Catolice.
Directorul executiv al Primăriei Târgu Mureş, Marius Paşcan, susţine că Biserica a cerut Primăriei o chirie imensă pentru păstrarea destinaţiei imobilului. "Biserica a solicitat o chirie de 10 euro/mp, o sumă imensă, raportată la suprafaţa unui liceu. Situaţia trebuie discutată şi cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei. În acest moment sunt 3.000 de elevi cu care nu se ştie ce se va întâmpla. Eu cred că ar fi o idee foarte bună să se găsească surse de finanţare pentru construcţia de şcoli noi, într-adevăr, aceasta ar reprezenta o alternativă. Dacă se va proceda aşa, sunt sigur că împreună cu consilierii locali am găsi spaţiul cel mai potrivit pentru Târgu Mureş", ne-a declarat Marius Paşcan.

Ionuţ OPREA
ionut@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE