Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 63 Vizualizări

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

883_Sfantul.gifSfântul mare mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuţi şi onoraţi sfinţi ai creştinismului. Potrivit tradiţiei, Sfântul Gheorghe a trăit in vremea împăratului roman Diocleţian. S-a născut în Capadocia, din părinţi creştini. Rămas fără tată în copilărie, Sfântul s-a mutat cu mama sa în Palestina. Datorită ambiţiei şi marii sale priceperi, tânărul Gheorghe a îmbrăţişat slujba armelor. S-a făcut preţuit şi a ajuns conducător de oaste în garda imperială.
În anul 303, împăratul a dat un decret prin care toţi creştinii erau obligaţi să se lepede forţat de dreapta credinţă în Hristos şi să se închine la zei. În cazul refuzului, aceştia erau torturaţi şi ucişi. Dar tânărul Gheorghe a mărturisit deschis, în faţa întregii curţi împărăteşti, că este şi va rămâne creştin. A fost supus la chinuri inimaginabile: lovit cu suliţa, bătut la tălpi, strivit cu lespezi de piatră aşezate pe piept, chinuit pe roată, aruncat în groapa cu var, silit să poarte încălţăminte din cuie, obligat să bea otrava, bătut cu bestialitate. Toate acestea el le-a îndurat cu o răbdare extraordinară. Văzând tăria credinţei lui, mulţi s-au convertit la creştinism, depărtându-se de idolatrie.
Suferinţele îndurate l-au purificat sufleteşte, dându-i puteri duhovniceşti, luminate. Se spune că, în temniţă fiind, atingându-se de un mort, acesta a înviat pe loc. Însăşi împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocleţian, s-a convertit la creştinism şi şi-a mărturisit credinţa în Mântuitorul Hristos. Împăratul, orbit de furie, a dat porunca să li se taie capetele amândurora. Împărăteasa, slăbită fiind, a murit înainte de a ajunge la locul execuţiei.
În acea zi de 23 aprilie în care a fost ucis, Sfantul Gheorghe şi-a înălţat sufletul spre Dumnezeu, primind cununa muceniciei.
Dintotdeauna, Sfântul Gheorghe se bucură de mare respect în conştiinţa poporului nostru: numeroşi români sunt botezaţi cu acest nume şi multe biserici sunt ridicate în cinstea lui. Există şi localităţi care îi poartă numele, iar al treilea braţ al Dunării, în Deltă, se cheamă Sfântul Gheorghe.
În iconografie, Mucenicul este reprezentat în haine de luptător, stând pe cal şi zdrobind diavolul, în chip de balaur, cu suliţa. Steagul Moldovei trimis de către Ştefan cel Mare la Mănăstirea Zografu, din Muntele Athos, are imaginea Sfântului Gheorghe doborând balaurul. O dovadă de mare preţuire este şi rugaciunea scrisă de Ştefan cel Mare pe steagul său:
"O, luptătorule şi biruitorule, mare Gheorghe, în nevoi şi în nenorociri grabnic ajutator şi cald sprijinitor, iar celor intristaţi bucurie nespusă, primeşte de la noi această rugăminte a smeritului tău rob, a Domnului Io Ştefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domnul Ţării Moldovei. Păzeşte-l pe el neatins în lumea aceasta şi în cea de apoi, pentru rugăciunile celor ce Te cinstesc pe Tine, ca să Te preamărim in veci. Amin. Si aceasta a făcut-o în anul 7008 (1500) în al 43 an al Domniei Sale".

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE