Cu anticipatele în vârf de lance Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 48 Vizualizări

Cu anticipatele în vârf de lance

982_CuAnticipate.gifAlegerile anticipate constituie un subiect care, periodic, înfierbântă spriritele între membrii coaliţiei aflate la guvernare. Ideea a fost lansată, imediat după câştigarea alegerilor, de către Traian Băsescu, nemulţumit că la guvernare s-a aciuat şi "soluţia imorală care se numeşte PUR".
Declaraţia preşedintelui a venit în momentul în care umaniştii solicitau în neştire posturi în administraţia locală, dar şi centrală, iar ameninţarea l-a determinat pe liderul PUR să bată în retragere. Adică nu a mai solicitat posturi de prefecţi în judeţele unde şi Alianţa D.A. avea oameni, dar a obţinut posturi în ministere cheie cum ar fi cel al Economiei şi Comerţului, deţinut de Codruţ Şereş, şi funcţia de vicepremier pentru George Copos. În acea perioadă Traian Băsescu a fost sprijinit de premierul Tăriceanu doar parţial. Primul ministru a spus că este de acord cu alegerile anticipate doar în cazul unei eventuale crize politice, iar atunci nu se întrezărea această situaţie de criză.

Istoria unui şantaj

În luna februarie, şeful statului a reluat ideea anticipatelor, dar atunci s-a lovit de refuzul categoric al premierului, care a considerat că gestul nu este tocmai oportun înainte de data integrării României în UE, 1 ianuarie 2007. De aceeaşi părere a fost şi UDMR, al cărei lider, Marko Bela, a declarat că, deşi pentru uniune alegerile anticipate ar fi un avantaj, pentru etnicii maghiari sunt mai importante interesele naţionale.
Traian Băsescu s-a liniştit doar două săptămâni, după care a aruncat pe piaţă bomba că Theodor Stolojan ar fi un "execelent portdrapel" şi că are asta în vedere atunci când vorbeşte de anticipate. Liberalii au făcut zid în jurul lui Tăriceanu, deoarece au interpretat declaraţia ca pe o intenţie de mazilire a premierului. Atunci liderii coaliţiei au ajuns la concluzia că discuţiile despre anticipate destabilizează scena politică şi au hotărât să nu mai deschidă subiectul până după 25 aprilie.
Cum Tratatul a fost semnat şi lui Băsescu îi stă PUR ca sula în coaste, miercuri la Cotroceni s-a purtat o discuţie la nivel de vârf între Vasile Blaga, Emil Boc, Adrian Videanu şi şeful statului. Traian Băsescu a primit asigurări din partea liderilor PD că sunt de acord cu anticipatele, dar că nu ştiu procedura prin care să fie declanşate. Întâlnirea celor patru a avut loc înainte de întrevederea preşedintelui cu premierul, prima după semnarea Tratatului de aderare la UE.
Informaţiile privind discuţiile despre alegerile anticipate au fost infirmate printr-un comunicat sec al executivului, însă liderul interimar al PD, Emil Boc, a recunoscut, la insistenţele presei, că anticipatele ar fi oportune.

Cora MUNTEAN

"PNL îşi menţine poziţia: alegerile anticipate nu figurează pe agenda PNL şi consideră că acestea nu sunt o prioritate. România are de făcut faţă la ora actuală la două probleme importante: inundaţiile şi criza jurnaliştilor iar a doua, gestionarea corectă a problemelor pentru ca guvernul să obţină un raport favorabil din partea UE"
Eugen Nicolăescu– deputat PNL de Mureş

"Alegerile anticipate se fac nu se discută. Dacă se vor face se vor face, dacă nu se vor face nu se vor face".
Emil Boc, preşedinte PD

"Nu s-au purtat discuţii la nivelul coaliţiei despre alegerile anticipate. Acum sunt alte probleme prioritare. Normal că avem în vedere reorganizarea şi restructurarea guvernului, dar asta nu este remaniere. Încă nu avem nici un plan în ceea ce priveşte ministerele care vor dispărea, dar avem un angajament că în 6-7 luni vom proceda la reorganizarea guvernului"
Ioan Oltean– deputat PD de Mureş şi Bistriţa Năsăud

"Consider că în aceste momente avem alte probleme mai importante. Nu putem sta să vorbim de anticipate când ţara este sub ape. De altfel, potrivit studiilor făcute, nici populaţia nu este acum interesată de alegeri anticipate"
Cristian Georgescu senator PSD

"Demersurile lui Boc şi Băsescu sunt anticonstituţionale deoarece numai Parlamentul poate decide dacă se fac sau nu alegeri anticipate. Nu sunt necesare pentru că guvernul nu are probleme. Este un joc politic care le face bine unora. Se pot promova proiecte de lege care altfel nu ar fi trecut prin Parlament. Este un fel de şantaj"
Cozmin Guşă– deputat PIN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE