Scuze turistice din Ungaria Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 44 Vizualizări

Scuze turistice din Ungaria

997_Scuze.gifDe aproape o lună de zile, un primar din Ungaria străbate Ardealul încercând să transmită un mesaj de iertare maghiarilor de aici. În pantaloni scurţi, cu bocanci în picioare şi rucsacul în spinare, Bencsik Janos a pornit din Tatabanya pe jos, şi tot pe jos are de gând să ajungă până în Şumuleu Ciuc.
Aici, peste două săptămâni, el vrea să se întâlnească cu pelerinii maghiari veniţi din toată lumea pentru slujba de Rusalii. Până acum a parcurs 600 de km, dar itinerariul lui nu s-a terminat. La 37 de ani, primarul se simte răspunzător pentru rezultatul negativ al referendumului pentru acordarea dublei cetăţenii maghiarilor din afara graniţelor, organizat în Ungaria la sfârşitul anului trecut, motiv pentru care el vrea împăcare cu fraţii lui din Ardeal.
"Motivul pentru care am pornit cu rucsacul în spate este rezultatul referendumului organizat în luna decembrie. Aşa am simţit că trebuie să vin să împac pe maghiarii din Ardeal, dar şi pe Sfânta Fecioară din Şumuleu Ciuc. Maghiarii trebuie să ştie că în Ungaria suntem 1.500.000 care dorim solidaritate", a spus primarul oraşului Tatabanya. În drumeţiile lui, el vrea să cunoască localnicii, ardelenii, atât la lucru cât şi la distracţie, în cârciumi, unde intră de multe ori să se odihnească. "Aici, în zona Nirajului, m-am întâlnit cu localnicii la câmp. Aceştia erau la muncă, eu îi salut întotdeauna, mă duc la ei şi începem să povestim despre viaţă, dar şi despre motivul pentru care străbat Ardealul. De multe ori intru pe la birt şi acolo încep discuţiile, lângă o bere", spune Bencsik Janos.
În ceea ce priveşte cazarea, ineditul călător nu a întâmpinat probleme. Localnicii l-au primit cu ospitalitate şi l-au tratat cum se cuvine, cu atât mai mult cu cât trei săptămâni la rând a plouat într-una. Soţia edilului drumeţ este născută în Gheorgheni, un motiv în plus pentru care Janos este îndrăgostit de Ardeal.
În timpul drumeţiei, atribuţiile sale sunt îndeplinite de viceprimarul oraşului Tatabanya, care îl înţelege şi sprijină în acelaşi timp. Sprijin îi acordă şi sătenii care îl întâlnesc şi care se minunează cum de e posibil ca un primar străin să umble în pantaloni scurţi, cu bagaje în spate, atâţia amar de kilometri.

Amalia VASILESCU

Nu-l cunosc pe primarul din Tatabanya şi nici iniţiativa lui, dar dacă vrea să împace semenii, să aducă înţelegerea între maghiarii de aici şi cei din Ungaria, este un lucru bun. În plus, îi face bine şi la sănătate. În special la inimă.
Benedek Imre,preşedintele CRT al UDMR Mureş

Eu lucrez în Ungaria. Apreciez iniţiativa luată de tânărul primar şi sper să aibă şi ecou. Încă nu am mai auzit pe cineva să facă aşa ceva, aici, în România. În alte ţări, da. E uşor să spui doar nişte cuvinte simple. Primarul a avut o idee cu totul specială să dovedească că le spune din suflet.
Bereczki Domokos, 48 ani.

Este un gest frumos şi, dacă l-aş întâlni, cu siguranţă l-aş primi la mine în casă. Dacă e să spunem lucrurilor pe nume, mulţi unguri de la noi se consideră exploataţi, dar nu e deloc aşa. Aici trăiesc mai bine decât acolo. Asta nu o spun doar eu, ci şi prieteni unguri de-ai mei şi sunt vorbe care le-am auzit când am fost în Ungaria.
Grigore Grebenişan, 56 ani

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE